Alue Lyytikkälän-Hirsilän kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Orivesi
  Nimi:
  Lyytikkälän-Hirsilän kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas maisema-alue

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  Onnistaipaleen kulttuurimaisema. Oriveden keskustasta pohjoiseen johtavan valtatien molemmin puoln levittäytyy edustava kulttuurimaisema Onnistaipaleen kylän kohdalla. Onnistaipaleen kylä lienee saanut pysyvän asutuksensa keskiajan lopulla. Kylän rakennukset muodostavat yhä tiiviin kyläkeskuksen, jota kapeat raitit halkovat. Raitin varrella sijaitsee mm. Uotilan rakennusryhmä 100-luvulta. Mattilassa on kaksi vanhaa aittaa, joista nuorempi vuodelta 1785. Kyläkeskuksen laidassa on Ylä-Hörtsänän entinen ratsutila, jonka vanha päärakennus paloi 1973. Vanha aitta säästyi palolta. Ylä-Hörtsänän neljän hehtaarin laajuinen puutarha on kasvitieteellisesti ja maisemallisesti huomattava. Se on istutettu tämän vuosisafdan alkupuolella Hugo Hörtsänän toimesta. Myös viljelysten ympäröimän Myllyjärven rannalla sijaitsevat Ala-Hörtsänän ja Saariston rakennusryhmät ovat maisemallisesti huomattavia.

  Pehula-Lyytikkälä kulttuurimaisema. Oriselän itäpuolella on edustava viljelysmaisema, josta erottuu asutustiivistymänä Pehulan kyläkeskus. Pehulan Iso-Maunu ja Jussila ovat olleet sukutiloina ainakin vuodesta 1540. Niiden sekä Vähä-Maunulan edustavat päärakennukset ovat tämän vuosisadan alusta. Maisemakokonaisuuden pohjoispäässä on Holman kartanoalue.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

  Lisätiedot:
  Aiemmin tunnettu nimellä Lyytikkälä-Hirsilän kulttuurimaisema.

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Kangasala
  Nokia
  Orivesi
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Tampere
  Urjala
  Virrat
  Ylöjärvi
  Sastamala
   
      01.01.2012 31.12.2013