Tutkimushanke Arkeologinen kaivutyön valvonta, Tampere, Takahuhdinkatu 75, Linnan muinaisjäännösalue

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Vanha kunta:
    Messukylä
    Nimi:
    Arkeologinen kaivutyön valvonta, Tampere, Takahuhdinkatu 75, Linnan muinaisjäännösalue
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Ulla Lähdesmäki valvoi puiden istutukseen liittyvää kaivutyötä Tampereen Takahuhdin kaupunginosassa sijaitsevan As. Oy Haukkakartanon pihalla. Tontilla sijaitsee Linna-niminen kiinteä muinaisjäännös (837010018), joka on todettu vuonna 1971 tehdyssä Tampereen arkeologisessa inventoinnissa. Tontilla tehtiin koekaivaukset vuonna 1971, kun Linnan tilan tontille alettiin rakentaa kolmea kerrostaloa. Kiinteä muinaisjäännös on suureksi osaksi tarkemmin rajaamaton, ja tontilla on tehty arkeologisia valvontatutkimuksia 2000-luvun aikana asunto-osakeyhtiön maankäyttötarpeiden johdosta. Valvonta tehtiin tällä kertaa 26.9.2017 tontin pohjois- ja koillisosassa. Alueelta oli aikaisemmin kaadettu vanha kuusiaita, jonka tilalle aiotaan istuttaa uutta puustoa. Kaivutyön teki kaksi työmiestä käsivoimin. Valvonnassa ei todettu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Pirkanmaan maakuntamuseo/Ulla Lähdesmäki
    Hankkeen alkupvm:
    26.09.2017
    Hankkeen loppupvm:
    29.09.2017

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    As. Oy Haukkakartanon tontilla on aikaisemmin kaadettu vanha kuusiaita, jonka tilalle ja muutamiin muihin kohtiin puistomaisessa pihassa oli tarkoitus istuttaa uutta puustoa. Alueelta oli aikaisemmin kaadettu vanha kuusiaita. Kaivutyöstä vastasivat Pihahuolto Leppis ja Konetyö Leppälahti. Kaivutyö tehtiin käsivoimin. Istutuskuoppia tehtiin yhteensä 11, pääasiassa pihan pohjois- ja koillisosaan (kartta 2).

    Kuoppien halkaisija oli 50 cm ja syvyys 50 cm. Maa-aines oli n. 25-35 cm syvyydeltä multavaa saven sekaista maata, jonka alta paljastui useimmissa kuopissa niiden pohjaan ulottuva kellanharmaa kauttaaltaan puhdas hiesu. Lähinnä rakennusta C olevassa kuopassa savensekainen multamaa oli n. 25 cm vahva ja sen alla oli karkeaa ja kivistä tummankeltaista moreenia. Tontin pohjoisreunaan tehdyissä kuopissa oli savisen multakerroksen alla paikalle tuotua täyttösoraa.

    Hankealue:
    As. Oy Haukkakartanon tontti osoitteessa Takahuhdinkatu 75,Tampere (kartta 1).
    Aikaisemmat hankkeet:
    Inventointi 1971 (J. Räty), kaivaus 1971 ja 1972 (J. Räty), inventointi 1994 (T. Nurminen), valvonta 2011 (Kirsi Luoto), valvonta 2016 (U. Moilanen, kaksi valvontaa).
    Menetelmät:
    Puiden istutuskuopat kaivettiin käsivoimin pistolapioilla pintamaan ja hiesukerroksen ollessa melko pehmeää.
    Tulokset:
    Osassa kuopista löytyi savensekaisesta multamaasta tiilensiruja tai suurempia tiilen paloja, resenttiä tasolasia ja rautainen sanka. Löytöjä ei otettu talteen. Valvonnassa ei todettu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä.
    Lähteet:
    Lähteinä käytettiin aiempia tutkimusraportteja.
    Löydöt:
    -

Media

  • Kohteen kuva

    DSC_0671[1].JPG

    • Kuvaaja: Ulla Lähdesmäki
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Tampere Takahuhti Linna (837010018). Puiden istutuskuoppien kaivutyö Takahuhdinkatu 75:ssä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön pihalla.
    • Kuvausaika: 26.9.2017

Liitetiedostot

  •  

    Valvonta Tampere Linna 2017.docx

    • Kuvaus: Valvontaraportti 2017
    Lataa

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Linna Takahuhti/Pappila
     
      837010018 kivirakenteet
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
    rautakautinen?