Rakennetun ympäristön kohde K-Kauppa Kippari

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    K-Kauppa Kippari
    Osoite:
    Toritie 53, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    liike-elämä
    Inventointipäivämäärä:
    04.09.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    K-Kauppa Kippari on liikehistoriallisesti merkittävä rakennus Kuhmoisten kirkonkylässä sen edustaessa 1970-luvulle tyypillistä laatikkomaista myymäläarkkitehtuuria. Rakennuksen ulkonäkö muuttui hieman 1990-luvulla, mutta yleisilme ja 1970-luvulla tyypillinen hahmo on säilynyt hyvin. Yksikerroksinen, matala ja vaakasuuntainen rakennus nauhaikkunoineen toi tämän rakennustyypin Kuhmoisten kirkonkylään yhdessä Kuhmoisten Osuuskaupan laajennuksen kanssa. Liikerakennus sijaitsee maisemallisesti merkittävällä paikalla Toritien varressa ja on siten oleellinen osa Kuhmoisten keskustan ilmettä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    K-Kauppa Kippari sijaitsee Kuhmoisten kirkonkylässä Toritien varrella Asunto Oy Tehinselän ja Asunto Oy Hippolininan välissä. Tien toisella puolella sijaitsee Kuhmoisten kirjasto (entinen Säästöpankki) ja vanha Osuuskassa(-pankki). Rakennuksen edustalla ja sivuilla on parkkipaikkoja.

    Vuonna 1977 valmistuneen tasakattoisen rakennuksen on suunnitellut Kuhmoisten vanha rakennusmestari Leo Korhonen. Rakennuksen ulkonäkä on hieman muuttunut alkuperäisestä 1990-luvun puolivälissä. Yksikerroksinen, matala ja tasakattoinen rakennus on yleisilmeeltään vaakasuuntainen ja laatikkomainen. Länteen suuntaavaa etujulkisivua hallitsee värikkäillä ikkunateipeillä päällystetyt, suuret näyteikkunat, jotka on ryhmitelty nauhamaiseksi elementiksi. Nauhaikkunat jatkuvat luoteisnurkassa sijaitsevan sisäänkäynnin ohi pohjoisjulkisivun puolelle. Ikkunanauhan yläpuolinen osa on verhottu vaakasuuntaisella laudoituksella. Muuten luonnonharmaan betonisokkelin yläpuolella julkisivut on verhottu punaisella moduulitiilellä, joka on muurattu ½-kiven juoksulimityksellä. Ikkunoita sijaitsee pohjoisjulkisivussa ja itään suuntaavassa takajulkisivussa; eteläjulkisivu on umpinainen. Ikkunat ovat joko suuria yksiruutuisia tuuletusikkunallisia standardi-ikkunoita tai pieniä neliönmallisia ikkunoita. Takajulkisivun ilmettä hallitsevat myymälän toimintaan liittyvät tilat, lastauslaiturialueet ja jätekatokset. Esimerkiksi puurakenteinen ja lautaverhottu jätekatos työntyy omana rakennusmassanaan itään päin.

    Sisäänkäynti rakennukseen sijaitsee rakennuksen luoteisnurkassa suorakulmaisena ulokkeenomaisena elementtinä. Sen päällä sijaitsee metallirakenteinen mainoskyltti, jossa on K-ketjun tunnusmerkit. Katolla sijaitsee myös kaksi muuta mainoskylttiä ja kolme lipputankoa.

    Rakennuksen sisällä sen länsiosassa on myymälätilat varasto-, toimisto ja henkilökunnan sosiaalitilojen sijaitessa rakennuksen itäpuolella. Alun perin rakennuksessa oli kaksi myymälää seinällä erotettuna, ja siten myös kaksi sisäänkäynti etujulkisivussa. Nykyisen ulkoasun myymälä sai 1990-luvun puolessa välissä.

    Myymälärakennus on tehty paikan päällä puurunkoisena talona. Avaria myymälätiloja on aikaansaatu pilareilla. Betoniperustuksen päälle tehdyn puurungon eristeenä on käytetty mineraalivillaa, jonka sisäpuolella on ”muovipaperi” ja ulkopuolella ennen tiiliverhousta on Bituliitti-niminen bitumilla kyllästetty huokoinen puukuitulevy (tuulensuoja, rungon jäykistys). Sisäpinnat on alun perin päällystetty Cyproc-kartonkikipsilevyllä. Katossa käytettiin Tampella-kannakkeita.

    Historia:
    Kesko Oy:n rakennustoimisto laati ensimmäiset piirustukset Kuhmoisiin jo vuonna 1959. Kyseessä oli Asunto Oy Hippolinnan eteläpuolella, Hinskalan mutkassa sijaitseva rakennusryhmä: liike- ja asuinrakennus sekä talousrakennus. Kerrosalaltaan 400 neliöiseen, kaksikerroksiseen rakennukseen tuli liiketilojen kaksi kaksiota. Rakennuttaja toimi Kuhmoisten Talo Oy. Rakennusluvan liitteenä olevien piirustusten mukaan kyseessä oli ilmeisesti S. R. Leivon suunnittelema liikerakennustyyppi No 7/197/59. Rannan mukaan vuonna 1960 valmistuneessa liikerakennuksessa aloitti toimintansa kirkonkylän ensimmäinen valintamyymälä. Samalla se oli ensimmäinen rakennus 1960-luvulta alkaen tiivistyneessä liikekeskustassa.

    Kuhmoisten Talo Oy haki rakennuslupaa uutta liikerakennusta varten vuonna 1977. Yksikerroksinen, 745 neliöisen rakennuksen paikan maa-alan oli Kesko Oy ostanut Tyyne Peltoselta Hinskalan tilasta joulukuussa 1966, ja myi sen edelleen Kuhmoisten talo Oy:lle vuonna 1973. Uudisrakennus sijoitettiin rakennuskaavasta poiketen samaan linjaan Asunto Oy Tehinselän ja Kuhmoisten Talo Oy:n entisen rakennuksen kanssa.

    Alkuperäinen liikerakennus oli vaakasuuntainen, tasakattoinen, tiilivuorattu ja matala rakennus, joka oli varsin umpinainen etujulkisivun näyteikkunanauhaa lukuun ottamatta. Alun perin rakennuksessa sijaitsi kaksi myymälätilaa. Pohjoispäädyn liike- ja varastotiloja suunniteltiin postia varten muun osan jäädessä Kuhmoisten Talo Oy:n myymälätilaksi. Etujulkisivuun sijoittui symmetrisesti kaksi sisäänkäyntiä myymälätiloihin. Piirustusten mukaan kyseessä oli pariovelliset sisäänkäynnit. Myös takajulkisivussa sijaitsi kaksi sisäänkäyntiä myymälöiden varastotiloihin.

    MUUTOKSET

    Huhtikuussa 1983 Kesko Oy haki rakennuslupaa myymälärakennuksen sisätilojen muutos- ja korjaustöihin sekä LVI- ja sähkötöihin. Muutos kosketti kahden liikehuoneiston yhdistämistä. Työt valmistuivat kesäkuussa 1983.

    Maaliskuussa 1984 Kesko Oy haki rakennuslupaa myymälärakennuksen muihin muutostöihin ja LVI- ja sähkötöihin. Muutos kosketti etujulkisivun pohjoisemman sisäänkäynnin poistamista tuulikaappeineen. Etujulkisivuun jäi vielä toinen tuulikaapillinen sisäänkäynti. Rakennuksen etuosa oli avaraa myymälätilaa, jonka takaosassa sijaitsi lihankäsittelyosasto. Rakennuksen takaosassa sijaitsi puolestaan myymälän varastotiloja, toimistohuoneita ja henkilökunnan sosiaalitiloja.

    Vuonna 1990 Kesko Oy haki rakennuslupaa myymälärakennuksen julkisivumuutoksille. Suunnitelmat laati Salo Arkkitehtitoimisto Vuorelma ja Salo Lahdesta. Lupa raukesi maaliskuussa 1994. Toteutuessaan suunnitelmat olisivat tuoneet etujulkisivuun uuden, tornimaisen sisäänkäynnin, jolloin vanha sisäänkäynti olisi laitettu umpeen. Myös myymälä- ja varastotiloja olisi järjestelty uudelleen, ja julkisivuja olisi käsitelty postmodernistisessa hengessä. Piirustuksissa kaupan nimi oli vielä Eerikintori. Rannan mukaan nimenvaihdos olisi tapahtunut 1980-luvulla omistajavaihdoksen vuoksi.

    Nykyisenlaiseksi rakennus muuttui vuoden 1996 rakennusluvan myötä. Kaupan nimi rakennusluvissa oli K-Lähikauppa Kippari. Kesko Oy haki rakennuslupaa myymälän sisäänkäynnin muuttaminen rakennuksen kulmaan, näyteikkunoiden ja katoksen tekoon pohjoisjulkisivulle ja sisäisille muutoksille varastotiloissa, myymälän kalusteiden uudelleen järjestelyyn ja valomainosten lisäämiseen sisäänkäynnin yhteyteen. Muutoksen pääsuunnittelijana toimi Antti Pasanen Paperikeskus Oy:stä Lahdesta. Muutos valmistui syyskuussa 1996. Vastaavana mestarina työmaalla toimi Timo Aaltonen Hollolasta ja työn suoritti Jarno Ahvenainen Lahdesta.

    Suunnitelmien mukaan etujulkisivuun olisi tullut vihreät markiisit ikkunoiden päälle, mutta niitä ei ole nykyisessä rakennuksessa. Sisäänkäynti kuitenkin muutettiin rakennuksen kulmaukseen, ja vanha sisäänkäynti laitettiin umpeen. Pohjoisjulkisivulle ulotettiin myös nauhamainen näyteikkuna, jonka päälle tuli katos. Katolle tuli uudet mainokset. sisäänkäynti rakennuksen kulmaan.

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   K-Kauppa Kippari Toritie 53, Kuhmoinen liikerakennus
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten liikekeskustan alue   kyläkeskusta
    liikekeskus
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta