Tutkimushanke Museokeskus Vapriikin rakennushistoriaselvitys 2012

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Museokeskus Vapriikin rakennushistoriaselvitys 2012
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennushistoriaselvitys
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Museokeskus Vapriikki on toiminut entisessä Tampellan tehdaskiinteistössä 1990luvun puolivälistä lähtien. Ympäristö on kulttuurihistoriallisilta arvoiltaan monipuolinen. Alaverstaan konepajahallit kosken äärellä ovat keskeinen osa Tammerkosken kansallismaisemaa, ja koko Tampellan alue on kokenut muodonmuutoksen suljetusta tehdasmaailmasta elinvoimaiseksi kaupunginosaksi – asututuksen, yritystoiminnan ja julkisten tilojen vuoropuheluksi. Itse Vapriikin kiinteistössä on läsnä teollisen rakentamisen perintöä useilta eri aikakausilta.

    Museotoiminta keskellä teollisuusperinnön maamerkkiä korostaa rakennetun ympäristön merkitystä yhteisön muistin ylläpitäjänä ja identiteetin vahvistajana. Pirkanmaalaiset juuret ovat vahvasti Tammerkosken rannassa ja varhain alkaneessa teollisuustoiminnassa. Museokeskus Vapriikin kiinteistö kantaa mukanaan monenlaisia arvoja yhteiskunnan rakentumisen matkan varrelta. Se viestii metalliteollisuuden astumisesta raudanjalostuksesta laaja-alaiseen konepajatuotantoon, pitkäikäisen suuryrityksen merkityksestä Suomen taloushistoriassa, konepajateollisuuden tuotantoja työolojen kehityksestä sekä viimeiseksi teollisuuden rakennemuutoksesta ja vanhojen tehdasalueiden asemasta nykykaupunkikuvassa.

    Kulttuuriperinnön sitomiseksi osaksi päivittäistä museotoimintaa on tarpeen selvittää Vapriikin rakennushistoriaa ja siihen liittyviä merkityksiä. Rakennushistoriaselvityksen tavoitteena on vastata tiedontarpeeseen museokeskuksen menneisyydestä. Tämä yhteenveto on tarkoitettu opastusten ja asiakaspalvelun pohjamateriaaliksi, näyttelyjen ja tapahtumien ideointiin sekä tiedonlähteeksi museotyön tueksi. Yhteenvetoraportissa Vapriikin rakennushistoriaa käsitellään muutaman, selkeästi hahmottuvan rakennusosan ja julkisivujen kautta.

    Inventoinnin sisätilakohtaiset tulokset on tallennettu Tampereen museoiden Siiri-tietokantaan. Siiri-tietojen yksityiskohtainen, nykyiseen tilajakoon perustuva raportti on saatavissa Kulttuuriympäristöyksiköstä.

    Museokeskus Vapriikin rakennushistoriaselvitys toteutettiin marraskuusta 2011 tammikuuhun 2012. Työstä vastasi tutkija, FM Anna Lyyra-Seppänen ja sen ohjauksesta rakennustutkijat Hannele Kuitunen ja Miinu Mäkelä. Yhteenvetoraportin nykyvalokuvat ovat Anna Lyyra-Seppäsen jollei muuta mainita. Arkistovalokuvat ovat Vapriikin kuva-arkistosta ja löytyvät Siiri-tietokannasta. Piirustuskopiot ovat Tampereen kaupungin rakennusvalvonnan arkistosta.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Tampereen kaupunki / Pirkanmaan maakuntamuseo
    Hankkeen alkupvm:
    21.11.2011
    Hankkeen loppupvm:
    03.02.2012

Media

  • Kohteen kuva

    kansi1.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    Museokeskus-Vapriikin-RHS-2012.pdf

    • Kuvaus: Museokeskus Vapriikin rakennushistoriaselvitys, yhteenvetoraportti 2012.
    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      IX Armonkallio - Naistenlahti - Tampella Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
    kaupunginosa
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tampellan konepaja / Alaverstas / Museokeskus Vapriikki   IX Tampella
     
    Alaverstaanraitti 5  

Kartta