Alue Suodenniemen kulttuurimaisema

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 • Kunta:
  Sastamala
  Nimi:
  Suodenniemen kulttuurimaisema
  Alueluokka:
  Maakunnallisesti arvokas maisema-alue

Tekstitiedot

 • Kuvaus:
  Kirkkojärven kulttuurimaisema. Pysyvä asutus Suodenniemen kirkonseudulla juontaa ilmeisesti myöhäiskeskiajalta. Kirkonmäeltä avautuu kaunis näköala yli matalalahtisten Kirkkojärven ja Koivuniemenjärven. Perinteistä rakennuskantaa on lähinnä Pohjakylässä kirkon ympärillä sekä Suodenniemen kylässä Veistolan, Pösön ja Einolan tiloilla. Vanhankirkonlahden rannalla on Suodenniemen vanhin hautausmaa, jonka keskellä on iäkäs paarihuone.

  Koppelo, Jalkavala. Koppelon tila on ollut samalla suvulla vuodesta 1637. Tilan rakennusryhmä sijaitsee keskellä kauneinta kulttuurimaisemaa. Kourajärven ja Paisjärven välisellä kannaksella. Perinteiseen tapaan rakennetut punamullatut rakennukset rajaavat pihaa neljältä sivulta. Päärakennus on vanhimmilta osin 1820-luvulta toisen asuinrakennuksen ollessa nuorempi. Luhti on vuodelta 1845 ja puinen karjarakennus vuosisadan vaihteesta.

  Leppälampi-Taipale kulttuurimaisema. Leppälammen ja Taipaleen varhaiskeskiaikaiset kylät ovat todennäköisesti pitäjän vanhinta kiinteää asutusta. Sävijoen varsilta on löydetty lisäksi kivikautisia asuinpaikkoja, jotka kuuluvat aiempaan asutuskauteen. Taipaleenjoki ja Sävijoki yhtyvät Leppälammen kohdalla Leppijoeksi, joka laskee edelleen koivuniemenjärveen.

  - Taipaleenjoen myllyistä on säilynyt vain Alamylly, jonka myllyosa on rakennettu vuosisadan vaihteessa ja myllyyn liittyvä asuintupa 1920-luvulla.

  - Erkkilän pitkä talonpoikainen päärakennus on rakennettu 1800-luvulla. Rakennusryhmään kuuluu kaksi vanhaa aittaa.

  - Prusin tila on sukutila vuodesta 1540. Jugend-vaikutteinen päärakennus vuodelta 1925 sijaitsee hallitsevalla paikalla Taipaleen sillan vieressä. Pihapiirissä on kaksi komeaa aittaa 1800-luvulta.

  - Turpan tila on sukutila vuodesta 1553. Talonpoikainen päärakennus on 1880-luvulta.

  [Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]

Tutkimushankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
  Ikaalinen
  Kangasala
  Nokia
  Orivesi
  Pirkkala
  Punkalaidun
  Pälkäne
  Tampere
  Urjala
  Virrat
  Ylöjärvi
  Sastamala
   
      01.01.2012 31.12.2013