Rakennetun ympäristön kohde Vähäoja

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Kylä:
    Sappee
    Inventointinumero:
    31.
    Nimi:
    Vähäoja
    Osoite:
    Sappeentie 543
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    torppa
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    04.09.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Arvojen perustelu:
    Rakennukset edustavat aikakaudelleen tyypillistä rakentamistapaa ja ovat säilyttäneet alkuperäisen asunsa suhteellisen hyvin. Pihapiiri muodostaa ehjän kokonaisuuden ja sijaitsee maisemallisesti keskeisellä ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaalla Mäkipään mäkitupalaisalueella.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluvat asuinrakennus, pariaitta ja talli sekä sauna. Asuinrakennuksen perustuksena on betonivalu. Rakennuksessa on asuinkerroksen lisäksi vintti. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella. Seinät ovat ruskeankeltaiset, päätykolmiot ja nurkkalaudat ruskeat ja ikkunanpuitteet valkoiset. Satulakatto on katettu pellillä. Katon molemmissa lappeissa on puolipyöreä frontoni, jossa on 4-ruutuinen koristeikkuna. Rakennuksen pitkällä luoteisseinällä on yksikerroksinen satulakattoinen umpikuisti, jossa on pariovet samoin kuin kuistissa sisällä.

    Pariaitta- ja tallirakennuksen perustuksena on betoniset nurkat. Hirsirunko on vuoraamaton, päätykolmioissa on peiterimoitettu pystylaudoitus. Seinät ovat punaiset, nurkkalaudat valkoiset ja ovet siniset. Satulakatto on katettu aaltopellillä. Pariaitta on rakennuksen kaakkoispäässä ja sen edessä on pystykaiteinen kuisti sekä betonista valetut portaat. Luoteispäässä oleva talli on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella.

    Saunan perustuksena on betonivalu. Rakennuksen runko on hirttä, koillispääty on lautarakenteinen. Seinät ovat punaiset, nurkkalaudat valkoiset. Satulakatto on katettu pellillä. Ulko-ovaen yläpuolella on pulpettikatteinen avokatos, jossa on pylväät sekä ristikkokaiteet.

    Historia:
    Kyseessä on vanha torppa, jossa torpparina oli ainakin vuosina 1899-1901 Juho Wähäoja vaimonsa Amandan kanssa. Kiinteistö on erotettu Hannulan kantatalosta vuonna 1922 mäkitupalainen Matti Ojalle. Asuinrakennus on rakennettu mahdollisesti vuonna 1920, ulkorakennukset 1930-luvun alkupuolella.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kiinteistö sijaitsee ns. Mäkipään entisellä mäkitupa-alueella vanhan kylätontin kaakkoispuolella Sappeentien ja Hiukonlahden väliin jäävällä alueella. Lähiympäristössä on nähtävissä jälkiä entisestä mäkitupa-alueesta, vaikka rakennuskanta on suurelta osin kadonnut tai muuttunut.
    Kaava:
    Osayleiskaava tekeillä vuonna 2002, edellen voimassa ainoastaan maakuntakaava.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Pälkäne
     
      Mäkipää Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
    Avaa Pälkäne
     
      Sappee Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sappeen osayleiskaava. Rakennetun kulttuuriympäristön inventointi 2002 Pälkäne
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta