Rakennetun ympäristön kohde Jaakola

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Karimäki
  Nimi:
  Jaakola
  Osoite:
  Heinijärventie 119
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  10
  Inventointipäivämäärä:
  15.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Jaakolassa on hyvin säilynyt pääosin 1900-luvun vaihteen pihapiiri, johon kuuluvat asuinrakennus, navetta, talousrakennus, pariaitta, riihi ja vilja-aitta. Jaakola on kantatalo ja tontti on ollut asuttu jo 1640-luvulla.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Jaakolan tiiviissä pihapiirissä ovat asuinrakennus (1800-l loppup.) navetta (1927) aitta (1800-l), maakellari (1900-l vaihde), talousrakennus/eläinsuoja (1900-l alkup.) suuli (1956) autotalli (1900-l loppupuoli). Lisäksi pihapiirin ulkopuolella, Heinijärventien varrella ovat riihi ja vilja-aitta 1900-luvun vaihteesta. Itäpuolella on pellolta raivatun kivikasan vieressä lautarakenteinen paja (1900-luvun alkupuoli)

  Päärakennus (n.17 x 8) on pohjakaavaltaan ns. karoliininen. Rakennuksessa on matala kivijalka. Lyhytnurkkainen hirsirunko on vuorattu peiterimavuorauksella. Alkuperäinen vaalea öljymaali on kuluut pois lukuunottamatta räystäiden alusia. Ikkunat ovat T-karmilliset. Vuorilaudat ovat ruskeaksi maalatut ja niiden otsalaudassa on koristelua. Pohjoispäädyn vintin ikkuna on koristeellinen. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  Nurkkakiville rakennettu hirsirunkoinen otsallinen ja poskellinen pariaitta on maalattu punamullalla, listat ovat valkoiset. Lautaovet ovat koristeltu vinoruutukoristelulla., oven väri on keltainen. Rakennusta on laajennettu lautarakenteisella varasto-osalla 1900-luvulla. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  Hirsirunkoinen, lyhytnurkkainen navetta on rakennettu kivijalalle. Vuoraamaton runko on maalattu punamullalla, samoin päätyjen lautavuoraus. Satulakatto on katettu profiilipellillä. Ylisille vievän oven yläpuolella on mansardikatto. Ikkunoiden ja oven vuorilaudat ovat valkoiset ja nurkista ristissä.

  Vilja-aitta on lyhytnurkkainen, vuoraamaton. Rakennuksessa on kivijalka ja se on väriltään punainen, nurkkalistat ovat valkoiset. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  Riihi on rakennettu nurkkakiville. Pitkänurkkainen hirsirunko on maalamaton. Satulakatto on katettu profiilipellillä.

  Historia:
  Jaakola on ollut nykyisellä paikalla jo 1640-luvulla. Karimäen kylään kuuluva yksinäistalo on tunnettu aikaisemmin myös nimellä Mulli. Suomen maatilakirjan mukaanNykyisellä suvulla tila on ollut 1880-luvulta, jolloin Jaakola muodostettiin useista tiloista. Antti Jaakola oli isäntänä 1880-1914(?)1900-luvulla pitkäaikainen isäntä oli Vilho Jaakola.

  Jaakolalla on ollut kaksi torppaa. Perkoniemi on perustettu vuonna 1862 ja itsenäistyi vuonna 1920. Haavisto (Koivisto) perustettiin vuonna 1884 ja itsenäistyi vuonna 1930.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Jaakola sijaitsee pellolla olevalla harjanteella. Pohjoispuolella on lähellä Heinijärven laskuoja, johon pellot laskevat. Heinijärventie kulkee tilan ohitse, rakennuksista vilja-aitta ja riihi ovat tien varrella. Laskuojassa on kylän myllyn jäännökset. Pohjoispuolella on metsän laidassa asutusta 1900-luvun alkupuolelta. Eteläpuolella on kumpuilevan pellon takana Karimäen kylän Ylä-Kökkö ja Ritari.

  Tiivis pihapiiri muodostuu asuinrakennuksesta, aitasta, navetasta, talousrakennuksesta ja maakellarin kummusta. Pihapiiri aukeaa etelään, jossa aikaisemmin oli tilan toinen asuinrakennus. Pihapiiri on enimmäkseen vanhaa heinäpihaa. Pihassa on myös pieni aitaus, jossa on kaksi lammasta. Asuinrakennuksen länsipuolella on pieni puutarha, jossa on mm. omenapuita. Pihapiirissä kasvaa muutama lehtipuu ja mänty.

  Toimenpidesuositukset:
  Vanha rakennuskanta kokonaisuutena tulisi säilyttää. Erityisesti pitäisi huolehtia että asuinrakennus, navetta, aitta, hirsinen eläinsuoja, vilja-aitta ja riihi säilyvät. Rakennusten mahdollisissa korjaustoimenpiteissä pitää käyttä perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Myös ympäröivä peltomaisema pitäisi säilyttää avoimena. Mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee korostetun tarkkaan huomioida vanha pihapiirin ominaispiirteet, kuten esim. materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijainti.
  Kaava:
  Kaavoittamaton
  Kirjalliset lähteet:
  Suomen maatilat III, 1932. Selander Väinö, Torpparilaitos ja sen kehitys Karkussa, Tyrvään seudun museo ja kotiseutuyhdistyksen julk. VI, 1939.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Karimäki Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Raipion kylä Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003