Rakennetun ympäristön kohde Kuhmola/Seurala

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Kuhmola/Seurala
    Osoite:
    Toritie 57, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    kulttuuri
    Inventointipäivämäärä:
    26.11.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Kuhmola ja Heinon kirjakauppa muodostavat Kuhmoisten kirkonkylän alueelle maakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristön.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    ajoitus: 1930

    suunnittelija: Helsinkiläinen arkkitehtitoimisto Tuovinen-Huttunen

    kerrosluku: 2

    perustus: betonisokkeli

    runko: tiili, hirsi

    vuoraus: vaakapointti

    ulkoväri: Ruskea, keltainen, valkoinen

    kattomuoto: aumakatto

    kate: saumapelti

    ikkunat: Uudet, moniruutuiset

    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan rakennus sijaitsee vilkkaalla liikealueella Kuhmoisten kirkonkylällä Toritien varrella. Ympäristö oli inventointitietojen mukaan huomattavia muutoksia viimeisten vuosikymmenien kuluessa. Vanha Osuuskaupan kiinteistö tontin pohjoiskulmalla oli tuolloin vielä säilynyt.

    Inventointitietojen mukaan rakennus oli vuonna 1930 rakennettu suojeluskunnantaloksi. Vuonna 1989 rakennus toimi Nuorisoseurantalona. Kaksikerroksisen rakennuksen perustuksena oli betonisokkeli ja runkomateriaalina sekä hirsi että tiili. Katto oli aumakatto, jonka katteena oli saumapelti. Rakennus oli vuorattu vaakapontilla ja se oli väriltään vaaleanvihreä. Kunnoltaan rakennus oli vuonna 1989 hyvä.

    Rakennuksen pohjoisseinustalla oli doorilaistyyppiset pylväät (4kpl), jotka kantavat kattamatonta kuistia. Pääkerroksen seinäpintaa jaottelivat ulkonevat puupilarit (peiterimoitettu pystylaudoitus). Sisäänkäynnin yläpuolella oli levein puittein korostettu ikkuna ja sen yläpuolella koristekuviointi.

    Vuonna 1989 tiloissa jatkui seuratoiminta aktiivisesti. Rakennuksen tontille, itäosaan kavailtiin lisärakennusta, johon oli tarkoitus tulla kunnallista palvelutoimintaa. Rakennuskaavassa tontti oli merkitty yhdistettyjen liike- , huvi- ja viihdetarkoituksia palvelevien rakennuksien korttelialueeksi.

    Rakennus mainitaan Keski-Suomen seutukaavaliiton julkaisussa nro.4 sarja C joulukuu 1978 rakennushistoriallisena kohteena.

    Historia:
    Vuonna 1929 perustettiin Kuhmola yhtymä, josta nuorisoseura omisti puolet, suojeluskunta 1/4 ja lotat 1/4. Yhtymä Seurantalo, Kuhmola valmistui vuonna 1930. Helsinkiläisen arkkitehtitoimiston Tuovinen-Huttunen suunnitteleman rakennuksen alaosa oli tehty tiilestä ja yläosa hirrestä. Perustana oli betonisokkeli. Aumakaton kate oli pelti. Vuonna 1933 suojeluskunta ja lotat maksoivat taloudellisiin vaikeuksiin joutuneen nuorisoseuran varat ja seura luopui osuudestaan yhtymään. Suojeluskunnan ja Lotta Svärd- järjestön lakkauttamisen jälkeen kiinteistö siirtyi nuorisoseuralle ja talon nimi muutettiin Seuralaksi. Seuralaa peruskorjattiin vuonna 1951. Oleellinen muutoskorjaus tehtiin vuonna 1978, jolloin talon pääovi ja alakerta uudistettiin. Ensimmäisessä kerroksessa oli vuonna 1989 keittiö, ravintola, eteistilat ja vahtimestarin asunto. Toisessa kerroksessa oli juhlasali ja näyttämö. Kiinteistö siirtyi nuorisoseuralta Kuhmoisten kunnan omistukseen vuonna 1987. Seuran toiminta jatkui vuonna 1989 edelleen tiloissa. Tontilla ei vuonna 1989 ollut rakennuksen lisäksi muuta kuin saunarakennus aivan tontin itärajalla.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Kuhmola/Seurala Toritie 57, Kuhmoinen kulttuuritalo
    seuraintalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Heinon kirjakauppa ja Kuhmola   muu
     
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten liikekeskustan alue   kyläkeskusta
    liikekeskus
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Keski-Suomen maakuntakaavan tarkistus 2016 Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2016 31.12.2016
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta