Rakennetun ympäristön kohde Lopensalo (Stormin vanha meijeri)

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Stormi
    Nimi:
    Lopensalo (Stormin vanha meijeri)
    Osoite:
    Stormintie 86
    Kohdetyyppi:
    liike-elämä
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    18.11.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    teollisuushistoria
    Arvojen perustelu:
    Pihapiirissä oleva entinen vuodelta 1939 oleva meijerirakennus edustaa eleetöntä klassistista teollisuusarkkitehtuuria ajalleen tyypilisellä tavalla. Ulkoasu on säilynyt hyvin, sisäpuoli muuttunut käyttötarkoituksen muutosten myötä. Pihapiiri ja erityisesti päärakennus on merkittävä osa Stormin kylän toiminnallista ydinaluetta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kaksikerroksisen meijerirakennuksen perustuksena on betonivalu, rungossa on sileä valkoinen rappaus. Satulakatto on katettu pellilllä ja siinä on kissanpenkit. Katon molemmissa lappeissa on kaksi puolipyöreää frontonia. Rakennuksen ikkunat ovat 6- ja 9-ruutuisia. Pitkällä kaakkoissivulla on kaksikerroksinen satulakattoinen poikkipääty, jossa on kissanpenkit ja jonka päätykolmiossa on pyöreä ikkuna. Poikkipäädyn koillispuolella on pulpettikattoinen avokuisti, jossa on portaat sekä sisäänkäynti yläkerran asuntoihin. Poikkipäädyn luoteispuolella on pulpettikattoinen avonainen lastauslava. Rakennuksen pitkällä luoteissivulla on yksikerroksinen satulakattoinen lisäsiipi.

    Meijerin luoteispuolella on vuonna 1939 rakennettu varastorakennus. Sen perustuksena on betonivalu, runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella. Seinät ovat väriltään vaaleat, listat ruskehtavat. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Rakennuksen keskiosa on avonainen.

    Historia:
    Valion rakennustoimiston suunnittelema Lopen-Salon meijerin toimitila valmistui vuonna 1939. Meijeritoiminta jatkui 1970-luvun lopulle, jonka jälkeen rakennus oli pari vuotta kylmillään. Vuonna 1981 se siirtyi Kulonpään kotileipomon omistukseen. Sisätiloihin on tehty muutoksia ja rakennuksen pitkälle luoteissivulle on rakennettu yksikerroksinen lisäsiipi vuonna 1998. Rakennuksessa on ollut tiilistä muurattu savupiippu, joka on purettu huonokuntoisuutensa vuoksi.

    Rakennuksen toisessa kerroksessa on mm. entisiä isännän, konemestarin ja meijeristien asuntoja, jotka nykyisin ovat vuokra-asuntoja. Ensimmäisessä kerroksessa toimii Kulonpään kotileipomo.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Meijerirakennus sijatisee keskeisellä paikalla Stormin kyläkeskustassa, Ekojoen reunustamalla puustoisella tontilla Stormintien pohjoispuolella. Kulku tontille on Ekojoen ylittävän vanhan betonisillan kautta. Meijerirakennus etupihoineen on ympäriajettava.
    Toimenpidesuositukset:
    Päärakennus tulisi säilyttää ja kaikissa rakennusta koskevissa toimenpiteissä huomioida kohteen arkkitehtoniset ominaispiirteet, varsinkin koskien julkisivuja.
    Kirjalliset lähteet:
    Vammalan-Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke. A. Rakennetun ympäristön selvitys. 1.painos 1997, 2. painos 1999.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Vammala
     
    Stormi Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
      Stormi, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta