Rakennetun ympäristön kohde Ritari

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Karimäki
  Nimi:
  Ritari
  Osoite:
  Heinijärventie 78
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  muu tila
  Rakennusten lukumäärä:
  7
  Inventointipäivämäärä:
  17.07.2003

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Matalalla harjanteella ovat asuinrakennus (1800-l loppup.) vilja-aitta (1800-luvun alkupuoli), navetta (1917), riihi (1800-l loppup.), heinäsuuli (1937) ja varastorakennus (1920-l). Lisäksi Heinijärventien pohjoispuolella on talon riihi, joka aikaisemmin on kuulunut Kökön taloon. Riihen takaseinässä on vuosiluku 1858.

  Asuinrakennus on rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Rakennusta on jatkettu myöhemmin länsipäästä poikkipäädyllä. Nykyinen ulkoasu on syntynyt 1970-luvun korjaustöissä. betonisokkeli, ulkovuoraus, ikkunat. Rakennuksen alla on kiviseinäinen maakellari.

  Pieni, noin 4x4 metriä, vilja-aitta on rakennettu hirsirakenteiselle jalalle. Pitkänurkkainen, poskellinen hirsirakennus on maalattu punamullalla, nrukat ovat suojattu valkoiseksi maalatuilla laudoilla. Ovi on ruskeaksi maalattua vaakapanelia. Posket pitenevät konsoleiksi oven yläpuolella, muodostaen pienen katoksen oven yläpuolelle. Satulakatto on kattu muutama vuosi sitten päreillä.

  Navetta on rakennettu kivijalalle. Rakennuksessa on punaiseksi maalattu hirsirunko. Nurkka- ja ikkunalistat ovat valkoiset. Paneliovet ovat ruskeaksi maalatut. Osa pieniruutuisista ikkunoista on vaihdettu 1-ruutuisiin.

  Historia:
  Ritari on Karimäen kylän vanha kantatalo. Ritarin vanha asuintontti sijaitsi nykyisen Ollilan länsipuolella. Nykyiselle paikalle Ritari on siirretty 1840-luvun jälkeen. Nykyisen suvun hallussa talo on ollut 1800-luvun alkupuolelta. Isäntiä 1800-luvun lopulta. Antti Ritari - Kalle Ritari- 1910-l Oskari Ritari- 1962-l Eero Ritari

  Heinijärventien varrella oleva Hakanpää on ollut talon mäkitupa.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Ritarin pihapiiri on peltojen ympäröimällä koillinen-lounas suuntaisella harjanteella. Maisema on kumpuilevaa peltomaisemaa, jota mäkiset metsäalueet rajaavat. Peltoalueen halki, Ritarin pohjoispuolella on Heinijärventie. Pihaa suojaa pohjoissuunnalta 1930-luvulla istutettu kuusiaita.
  Toimenpidesuositukset:
  Vanha rakennuskanta tulisi säilyttää, erityisesti vilja-aitan säilyminen tulee turvata. Rakennusten mahdollisissa korjaustoimenpiteissä tulee käyttää perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Tilakeskusta ympäröivä peltomaisema pitäisi säilyttää avoimena. Mahdollisessa uudisrakentamisessa tulee huomioida huomioida vanhan pihapiirin ominaispiirteet, kuten esim. materiaalit, mittakaava ja rakennusten sijainti.
  Kaava:
  Kaavoittamaton
  Kirjalliset lähteet:
  Suuri Maatilakirja II, Kuopio 1964.
  Suulliset lähteet:
  Eero Ritari, haastattelu heinäkuussa 2003

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Karimäki Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003