Rakennetun ympäristön kohde Hutila-Eerola

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Kylä:
    Sappee
    Inventointinumero:
    16.
    Nimi:
    Hutila-Eerola
    Osoite:
    Kirkkovenetie 45
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    osatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    4
    Inventointipäivämäärä:
    05.09.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Arvojen perustelu:
    Suurin piirtein isojaon aikaisella paikallaan vanhalla kylätontilla sijaitsevana kantatalona Eerola-Hutilalla on merktiystä kylän asutushistorian kannalta, huolimatta siitä, että kiinteistön rakennuskanta on osin uusiutunut, osin menettänyt alkuperäistä ilmettään.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluvat 1910-luvulla rakennetut päärakennus ja maakellari, pakari ja savusauna (1923), 1930-luvulla rakennettu puimala sekä vuonna 1947 rakennettu navetta. Maakellari on ollut lohkokivirakenteinen ja siinä on ollut päreillä katettu satulakatto. Nykyisin siinä on sementtivalu, maakatto ja maapohja.

    Lautarakenteinen puimala on rakennettu 1930-luvulla vanhan puimalan tuhouduttua palossa. Sen perustuksena on osin luonnonkivi. Satulakatto on katettu aaltopellillä. Nykyisin käyttämätön navetta on muurattu punatiilestä vuonna 1947. Sen satulakatto on katettu päreillä. Vanha navetta on ollut kulmittain nykyiseen nähden sen koillispuolella. Sitä ennen navetta on sijainnut joen vieressä päärakennuksen länsipuolella.

    Päärakennuksen suuntaisesti sen kaakkoispuolella on ollut aittarivi, jossa on ollut jauho-, mankeli- ja vaateaitta. Riviaitta on purettu tilan jaossa ennen vuotta 1958. Muita purettuja rakennuksia ovat navetan päässä sijainnut jyväaitta sekä rannassa sijainneet kuivaaja, pärehöylä ja tiiliuuni. Pakarin länsipuolella on ollut paja.

    Historia:
    Hutilan kantatalo jaettiin kahtia joko vuonna 1733 tai 1833 isäntä Matti Simonpojan ja hänen veljensä Erkki eli Eero Simonpojan kesken. Ensimmäisestä isännästään uusi osatalo sai Eerolan nimen. Eerola on ollut saman suvun hallussa perustamisestaan lähtien. Eerolan rakennukset paloivat Sappeen kylässä lokakuussa 1831 riehuneessa tulipalossa. Palo sai alkunsa Eerolan pakarituvasta ja levisi sieltä toisiin rakennuksiin. Hutila-Eerola on jaettu ennen vuotta 1958, jolloin syntyi sen pohjoispuolella sijaitseva Vanhakylän kiinteistö.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kiinteistö sijaitsee suurin piirtein isojaon aikaisella paikallaan vanhalla kylätontilla. Länsipuolella on Sappeenjärvestä Jouttesselkään laskeva joki, jonka rannalla on tervalepikköä. Kiinteistön itäpuolella sen ja Sappeentien väliin jäävällä alueella on peltoa. Pohjoispuolella on Hutila-Eerolasta erotettu Vanhakylän kiinteistö.
    Kaava:
    Osayleiskaava tekeillä vuonna 2002, mutta edelleen voimassa ainoastaan maakuntakaava.
    Kirjalliset lähteet:
    Koukkula, Tuomo 1991: Vanha Sappeen kylä Pälkäneellä. Teoksessa Karuvuori, Kaisu 1991: Pälkäneen Terva-suku. Erkki Matinpoika. Forssan Kirjapaino Oy.

    Oja, Aulis 1991: Suvun esipolvien talot. Teoksessa Karuvuori, Kaisu 1991: Pälkäneen Terva-suku. Erkki Matinpoika. Forssan Kirjapaino Oy.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Hutila-Eerola, pakari Kirkkovenetie 45 pakari
    sauna
     
    Avaa   Hutila-Eerola, asuinrakennus Kirkkovenetie 45 asuinrakennus - omakotitalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Pälkäne
     
      Sappee Hallinnollinen alue  
    Avaa Pälkäne
     
      Vanha kylätontti Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sappeen osayleiskaava. Rakennetun kulttuuriympäristön inventointi 2002 Pälkäne
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta