Alue Talviaisen-Ristijärven kulttuurimaisema
Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartallaPerustiedot
-
Kunta:Orivesi
Nimi:Talviaisen-Ristijärven kulttuurimaisemaInventointinumero:14Alueluokka:Maakunnallisesti arvokas maisema-alueYmpäristöarvo:maisemakokonaisuus
Arvojen perustelu:ARVOT:Talviaisen-Ristijärven kulttuurimaisema edustaa Pohjois-Hämeen ja Vuorimaan erämaista maisemaa. Maisemarakenne on maisemaseudulle tyypillinen. Erämaahenkisyys kuvastaa hyvin Pirkanmaan Vuorimaata. Rakentamattomat rannat eli asutuksen vähyys ja sijainti korostavat jyrkkärantaisen Ristijärven maiseman jylhyyttä. Eteläosan kyläasutuksen pellot ovat maisemaseudulle tyypillisesti pieniä. Kohteeseen kuuluu Talviaisen kylä, jolla on aikaisempien selvitysten mukaan muitakin kuin maisemallisia arvoja (RKY 1993).
LÄHDE: Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013
Tekstitiedot
-
Kuvaus:14. TALVIAISEN - RISTIJÄRVEN KULTTUURIMAISEMA
Nimi: Talviainen-Ristijärvi kulttuurimaisema
Uusi nimiehdotus: Talviaisen-Ristijärven kulttuurimaisema
Kunta: Orivesi
Maisemamaakunta: Hämeen viljely- ja järvimaa, Pohjois-Hämeen järviseutu
Maakunnallinen maisematyyppi: Vuorimaa
Pinta-ala: 1 700 ha
Arvoluokka: maakunnallisesti arvokas maisema-alue
Aikaisempi arvoluokka: maakunnallisesti arvokas maisema-alue
MAISEMATYYPPI:
Maisema-alue sijoittuu Pohjois-Hämeen järviseudulle, jossa maasto on korkeussuhteiltaan varsin vaihtelevaa, ruhjelaaksojen rikkomaa kallio- ja moreenimaata. Seudun ehkä tyypillisimmät piirteet ovat reittivesiin liittyvät huomattavat, suurehkot järvialtaat sekä lukuisat pienemmät järvet. Metsiä on paljon. Pohjois-Hämeen järviseutu on Hämeen viljelymaiden vaihettumisvyöhykettä kohti Suomenselän karuja vedenjakajamaita. Asutus on Suomenselän alueita lukuun ottamatta harvempaa kuin muualla Pirkanmaalla. Maisematyyppijaossa Talviaisen-Ristijärven kulttuurimaisema kuuluu Vuorimaahan, jossa pinnanmuodot ovat vaihtelevaa mäki- ja vuorimaata. Kallioperän rikkonaisuus ja pinnanmuotojen nopea vaihtelu näkyvät jyrkkärantaisina rotkojärvinä.
OMINAISPIIRTEET:
Maisemarakenteelle on ominaista kallioperän monet murroslaaksot. Murroslaaksojen pirstoma kallioperä näkyy maisemassa järvien runsautena ja polveilevana rantaviivana. Längelmäveden laaksosta suuntautuu säteittäisesti pienempiä murroslaaksoja, joista yksi suuntautuu pohjoiseen Ristijärvelle.
Talviaisen eli Taiviaistaipaleen kylän asutus lienee myöhäiskeskiaikaista perua. Taiviaisjoki on perinteinen myllynpaikka. Paikka jossa Talviaisjoki laskee Harolanlahteen on kaunista kumpuilevaa viljelymaisemaa. Kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia on erityisesti Iso-Tarkkalan ja Harolan tiloilla. Kylätie seurailee 1800-luvulta olevia linjauksia.
Alueen luonnonpiirteitä on voimakas pinnanmuotojen vaihtelu. Alueen pohjoisosassa Ristijärvellä kapeat joki- ja järviketjujen laaksot työntyvät metsäisen selännealueen sisään. Laaksoja reunustavat selänteet ovat jyrkkärinteisiä. Selänteiden ja vesistön väliin jää kapeita rantakaistaleita, joita on viljelty. Pellot ovat hyvinkin pieniä ja pirstaleisia. Paikoin ne viettävät jyrkästikin vesistöä kohden. Vähäinen asutus on sijoittunut pellon ja metsän väliseen vyöhykkeeseen. Teiltä avautuvat vesinäkymät ovat alueelle tyypillisiä. Talviaisissa maisemat ovat monimuotoisia ja maasto kumpuilee paikoin voimakkaasti. Viljelyalueiden maisemakuva on säilynyt lähes muuttumattomana meidän päiviimme asti. Suuren muutoksen maisemakuvassa on aiheuttanut valtatie 9 ja rautatie. Uusi tielinjaus on halkaissut yhtenäisen kyläalueen.
Pitkäveden rannat ovat jyrkkiä ja vesistö pilkottaa puiden takaa. Kesämökkejä on paljon ja mökit sijaitsevat rannan ja tien välisellä kapealla kaistaleella. Vesistön kapeat kohdat ovat paikoin rehevöityneet ja umpeutumassa. Tienvarret ovat pusikkoiset.
RAJAUS:
Rajausta muutetaan vain maisema-alueen eteläosassa, nyt rajaus kulkee Poukanvuoren ja Harolanlahden etelärannan jyrkkiä reunoja pitkin.
KUVAT:
Vesistönäkymät vaihtelevat ja ovat monin paikoin jääneet rantapuuston ja pensaikon taakse piiloon.
Rakentamattomat rannat ovat maisema-alueen arvoja.
Metsänhoito vaikuttaa maisemakuvaan.
Kylät ovat pieniä ja näkymät pienipiirteisiä.
LÄHDE: Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013
Aiemmat tutkimukset:[Pirkanmaan seutukaavoitus: Pirkanmaan kulttuurihistorialliset kohteet. Julkaisu B 174. Tampereen seutukaavaliitto 1990.]Talviaisten kylän kulttuurimaisema. Talviaisten l. Talviaistaipaleen kylän asutus lienee myöhäiskeskiaikaista perua. Paikka, jossa Talviaisjoki laskee Harolanlahteen on edustavaa viljelysmaisemaa. Talviaisjoki on perinteinen myllypaikka. Kulttuurihistoriallisesit merkittäviä rakennuksia on erityisesti Iso-Tarkkalan ja Harolan tienoilla.
- Iso-Tarkkalan pihaa rajaava pitkä aittarakennus on vuodelta 1930.
- Harolan tila on Längelmäen vanhimpia. Päärakennus on vuodelta 1840 ja edustava, keskeissalityyppinen vieraspytinki on vuodelta 1842. Vilja-aitta on 1800-luvulta.
Lisätiedot:Aiemmin tunnettu nimellä Talviainen-Ristijärvi kulttuurimaisema.
Tutkimushankkeet
-
Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
AvaaPirkanmaan maakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden päivitysinventointi 2013 Hämeenkyrö
Ikaalinen
Kangasala
Nokia
Orivesi
Pirkkala
Punkalaidun
Pälkäne
Tampere
Urjala
Virrat
Ylöjärvi
Sastamala
Maisemahistorian selvitys
01.01.2012 31.12.2013