Rakennetun ympäristön kohde Vannela

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Sastamala
  Vanha kunta:
  Vammala
  Kylä:
  Heinonen
  Nimi:
  Vannela
  Osoite:
  Heinoontie 391
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Historiallinen tilatyyppi:
  kantatalo
  Nykyinen tilatyyppi:
  tontti
  Rakennusten lukumäärä:
  6
  Inventointipäivämäärä:
  17.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  rakennusperinteinen
  Historiallinen arvo:
  asutushistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti
  Arvojen perustelu:
  Vanne on kylän vanhoja kantataloja. Tilan rakennuksista on säilynyt päärakennus (1881). Maisemallisesti keskeinen sijainti Heinoontien varressa.

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Aarikan kantatalon (nyk. Vanne) vanhasta pihapiiristä on jäljellä 1881 rakennettu asuinrakennus. Lisäksi tontilla on 1990-luvulla rakennettu autotalli, leikkimökki (1993), sauna (1967) ja maakellari (1975).

  Asuinrakennus on rakennettu kylää tuhonneen tulipalon jälkeen vanhalle paikalle. Rakennuksessa on matala kivijalka. Lyhytnurkkainen hirsirunko on vuorattu keltaiseksi maalatulla peiterimavuorauksella. Ikkunat ovat 6-ruutuiset. Ikkunoiden vuorilaudoituksen otsaa on korostettu. Satulakatto on katettu betonitiilellä. Rakennukseen kuuluu pieni satulakattoinen lasikuisti. Ruutuikkunoiden puitteet ovat punaiset, karmit valkoiset. Oven yläpuolella on ikkuna. Ulko-ovi on uudehko. Kuistin vuoraus ja katto ovat runkoa vastaavat.

  Historia:
  Vannelan tontti käsittää Aarikan tilakeskuksen. Vannela on kooltaan n. 7 hehtaaria ja se on erotettu Aarikasta vuonna 1905.

  Aarikka on Heinoonkylän vanhoja kantataloja. Tulipalo tuhosi vanhan kyläkeskustan vuonna 1881. Vanteen päärakennus on rakennettu vanhalle paikalle palon jälkeen. Vanne on nykyisin vapaa-ajan käytössä.

  Asuinrakennuksen vieressä, tiensuuntaisesti oli pirttirivi. Se rakennettiin palon jälkeen samalle paikalle. Pirttirivi siirrettiin 1900-luvun vaihteessa Vammalan torin reunaan. Tulipalo tuhosi sen vuonna 1987.

  Aarikkaan on kuulunut Lammi -niminen torppa, joka perustettiin vuonna 1839 ja itsenäistyi vuonna 1919.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Vanteen talo sijaitsee Heinoontien varrella, lähellä vanhoja kylätontteja. Talon tontti jatkuu rinteenä aina Rautaveteen saakka. Mäen päällä, tasaisella paikalla on asuinrakennus ja sitä vastapäätä autotalli. Näiden väliin jää nurmipiha, jolla kasvaa vanhoja, suuria pihapuita. Heinoontien varressa pihaa suojaa pensasaita. Henkilökulkua varten on pieni pihaportti, jota reunustaa kaksi kivipylvästä. Rantaan laskevassa rinteessä on kasvimaa, leikkimökki ja marjapensaita. Rannassa on sauna ja maakellari. Asuinrakennus näkyy hyvin Heinoontielle, muodostaen eteläpuolen rypsipellon ja taustalla näkyvän Rautaveden kanssa erittäin näyttävän maisemakuvan. Lähinaapureina ovat myös kansakoulu, Pakanen, Hannu ja vanhat , metsittyneet kylätontit, joilla on säilynyt osia vanhasta rakennuskannasta.
  Toimenpidesuositukset:
  Päärakennus tulee säilyttää ja korjaustoimenpiteissä tulee huomioida rakennuksen ominaispiirteet, kuten materiaalit, rakennustapa ja tekniikka. Päärakennuksen eteläpuolinen peltomaisema tulisi säilyttää avoimena.
  Kaava:
  Seutu/maakuntakaava, 1997
  Kirjalliset lähteet:
  Selander Väinö, Torpparilaitos ja sen kehitys Karkussa, Tyrvään seudun museo ja kotiseutuyhdistyksen julk. VI, 1939. A. Rakennetun ympäristön selvitys, Tarmo Peltonen, Vammalan - Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke/selvitysvaihe, 1997. Kotiseutua kiertämässä, Tyrvään seudun kotiseutuyhdistyksen julkaisuja LXIX.. Maarekisteri Vammalan kaupungista, Varsinais-Suomen maanmittauslaitoksen arkisto, Turku.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Heinonen Hallinnollinen alue  
  Avaa Sastamala
   
  Vammala
   
  Heinosen kylä Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  
  Avaa Sastamala
   
    Rautaveden länsirannan kirkkojen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
   
  Vammala
   
  Kulttuuriympäristöinventointi
   
  01.01.2003 31.12.2003