Rakennetun ympäristön kohde Sampola

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Stormi
    Nimi:
    Sampola
    Osoite:
    Stormintie 52
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    itsellinen
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    12.11.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    taloushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Pihapiirissä entinen nahkurin asuinrakennus, paritupatyyppinen itsellisasumus, jonka nykyinen ulkoasu 1920-luvulla ja 1937 syntyneessä asussaan entinen pankkikiinteistö. Rakennus on säilyttänyt klassistisen ulkoasunsa hyvin ja on mielenkiintoisella tavalla kerroksellinen. Pihapiiri sijaitsee keskeisellä paikalla Stormin kyläkeskustassa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kiinteistöön kuuluu entisen liike- ja nykyisen asuinrakennuksen lisäksi 1940-luvulla rakennettu talousrakennus sekä mahdollisesti 1980-luvun tienoilla rakennettu hirsisauna.

    Asuinrakennuksen perustuksena on luonnonkivi, jota osittain on tuettu betonivalulla. Runko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella, seinät ovat vaaleat. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Rakennuksen pitkällä eteläseinällä on kaksi satulakattoista avokuistia, joissa on betoniportaat, paksut puupilarit sekä puiset ristikkokaiteet. Rakennuksen ikkunat ovat pääosin 6- ja 9-ruutuisia. Itäpäädyssä on matala kellari, jonka perustuksena on betonivalu. Sen yläosassa on pystylaudoitus. Pulpettikatto on katettu pellillä.

    Ulkorakennuksen perustuksena on betonivalu. Runko on vuorattu pystyllä lomalaudoituksella, seinät ovat vaaleat. Satulakatto on katettu pellillä. Eteläpääty on maalaamaton ja siinä on kaksi pariovea.

    Historia:
    Säästöpankin isännistön syyskokouksessa 1926 päätettiin pankin sivukonttorin perustamisesta Stormin kylään. Konttoria varten ostettiin syksyllä 1928 kiinteistö nahkuri Frans Tammiselta ja rakennus korjattiin rakennusmestari K. Hj. Kulmalan piirustusten mukaisesti. Rakennus on mahdollisesti rakennettu 1870-luvulla. Konttorin ulkoasua pidettiin vuonna 1937 kirjoitetussa pankin historiikissa onnistuneena ja tunnelmallisena. Se otettiinkin Suomen Säästöpankkiyhdistyksen toimittamaan maan säästöpankkilaitosta esittävään englanninkieliseen julkaisuun maalaissäästöpankin sivukonttorin tyyppinäytteeksi. Stormin konttorille valmistui uusi liike- ja asuinrakennus vuonna 1960, jolloin vanha konttorikiinteistö myytiin sahanomistaja Rolf Lindströmille. Rakennus on nykyisin asuinkäytössä.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kiinteistö sijaitsee Stormintien ja Ekojoen väliin jäävällä alueella Stormintien pohjoispuolella kylän länsipäässä. Lännessä on Stromin saha, etelässä Lopenkulman rukoushuone.
    Toimenpidesuositukset:
    Päärakennus ja sen arkkitehtoniset ja rakennusperinteiset ominaispiirteet tulisi säilyttää. Lähiympäristön rakentamisessa tulisi huolehtia kohteen maisemallisen aseman säilyttämisestä.
    Kirjalliset lähteet:
    Heinonen, Olavi 1976: 100 vuotta pankkitoimintaa Tyrvään emäkirkon vaiheilla. Tyrvään Säästöpankki 1876-1976. Tampereen Arpatehdas Oy.

    Tyrvään Säästöpankki 1876-1936. Tyrvään Kirjapaino Osakeyhtiö, Vammala 1937.

    Suulliset lähteet:
    Pekka Lindström

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Vammala
     
    Stormi Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
      Stormi, maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta