Alue Komerola

Takaisin

Perustiedot

  • Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Komerola
    Nimi:
    Komerola
    Alueluokka:
    Hallinnollinen alue

Tekstitiedot

  • Historia:
    Komerolan kylään kuulunut Piipan tila on yhdistetty Vehmaisten kylän Nisun tilaan luultavasti 1920-luvun alkupuolella. Papinveroluettelon mukaan Komerolassa mainitaan 1560-l olleen viisi taloa. Toisaalta kruunun veroluettelossa Komerolan talot on yhdistetty Leiniälään ja Ketolaan. Seuraavan vuosisadan kartta-aineistossa on kaksi taloa merkitty nykyisen Iso-Komeron tontille. Lisäksi ilmeisesti Sänssönmäellä on talo.

    Jean Limon kartoitti Jokisivun jakokuntaan kuuluvan Komerolan maita 1770-l. Kylässä oli tällöin kolme tilaa, Isokomero, Wähäkomero ja Pippa. Niistä Isokomeron ja Pipan tontit sijaitsivat vierekkäin nykyisen Iso-Komeron paikkeilla. Wähäkomeron tonttia ei löytynyt kartalta, mahdollisesti kylän takamailla. Kylän pellot ovat tonttien ympärillä. Komerolan kylä on keskellä laajaa Rautaveden rannalla olevaa niitty- ja peltoaukeata, jonka reunoilla olivat Vehmaisten, Ketolan, Leiniälän, Laukulan ja Ekon vanhat kyläkerkukset.

    Papinveroluettelossa 1560-l Komerolssa oli viisi taloa. Toisaalta kruunun veroluettelossa kylään ei ole merkitty tiloja. Kruunu on mahdollisesti laskenut ne johonkin kylään kuuluvaksi. Maakirjakartan piirsi Jonas Streng 1640-l. Hän merkitsi Komerolaa ja Kesolaa kuvaavaan karttaan viisi taloa.

    Vanha agraarimaisema on hyvin säilynyt. Iso-Komeron talo on edelleen vanhalla kylätontilla ja ympäröivä peltomaisema on säilynyt avoimena.

    Kuvaus:
    Komerola sijaitsee Rautaveden etelärannalla. Idässä on Leiniälän, etelässä Ketolan ja lännessä Vehmaisten kylän alueita. Tampereentien ja Narvantien väliin jäävällä alueella Komerontien itäpuolella sijaitsee avoimessa peltomaisemassa erottuva Komeron tila, joka on vanhalla paikallaan. Päärakennus on rakennettu 1920-luvun lopulla.

    Narvantien ja Komerontien risteyksen tuntumassa sijaitsee Sänssönmäen entinen torppa-alue, jossa on ollut kolme torppaa. Rakennukset ovat vähitellen menettäneet alkuperäistä ulkoasuaan. Hyvin säilynyt on 1920-luvulla nykyiselle paikalleen siirretty, Kataran tilaan kuulunut Koivun torppa. Sen tontilla on ollut 1980-luvulla purettu alakoulurakennus. Narvantien eteläpuolella on ollut sepän paja. Koivun torpan länsipuolella on Lehtimäen talo, joka on mahdollisesti rakennettu 1900-luvun alkupuolella.

    Liitteet:
    Hankkeen Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002 liitteet:

    - Inventointikartta

    - Inventointinumeroiden selite

Rakennettu ympäristö

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Komero Komerola
     
      Komerontie 24 asuinkiinteistö
     

Tutkimushankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002