Rakennetun ympäristön kohde Sahanhoitajan asunto/ Ahtela

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Sahanhoitajan asunto/ Ahtela
    Osoite:
    Ahtelantie 2, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    17.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Ahtela on säilynyt hyvin.

    Ahtela arvotettiin vuonna 1989 historiallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi. Rakennus on saha-alueen vanhimpia asuinrakennuksia ja kuuluu olennaisesti sahan miljööseen.

    Ahtela on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa, historialliset ja maisemalliset. Lisäksi sillä on rakennushistoriallista arvoa yhtenä Kuhmoisten kirkonkylän säilyneistä jugend-aiheisista asuinrakennuksista.

    Ahtela kuuluu Museoviraston vuonna 2009 määrittelemään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön, Kuhmoisten Sahan lahteen, ja on oleellinen osa sitä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Ahtela on saha-alueella Ansiolahdentien varressa sijaitseva sahanhoitajan asunto, joka on rakennettu. 1924/25. Kaksikerroksisessa lautarakenteisessa talossa oli 1980-luvun lopussa betonisokkeli ja satulakatto, jossa on tiilikate. Ulkoväritykseltään rakennus oli vaalenviohreä/vihreä ja siinä oli peiterimoitettu pystylaudoitus.

    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan rakennus edusti aikakaudelle ominaista asuinrakennustyyppiä kansallisromanttisine piirteineen, joita ovat mm. julkisivun symmetrisyys, jyrkkä katto ja ikkunatyypit. Toinen kerros oli hyvinkin korkea harjan kohdalta.

    Ahtela sijaitsee saha-alueella ja on sahan asuinrakennuksista lähimpänä sahaa. Ainoastaan asettajan mökki oli sijainnut vielä lähempänä, mutta se oli vuonna 1989 täysin tuhoutunut, sillä sitä käytettiin sahan puruvarastona.

    Asuinrakennus sijaitsee mäellä, metsän kupeessa. Pihapiiriin kuului vuonna 1989 varastorakennus sekä mäen syjään rakennettu ulkokellari. Alempana rinteessä sijaitsi sauna ja katettu kaivo.

    Koska sahanhoitajan asunto sijaitsee hieman syrjässä muusta sahan alueesta, se oli 1980-luvun lopulla kohtalaisen hyvässä kunnossa. Vuoden 1989 inventoinnissa ranta- ja saha-alueen tehokkaamman hyötykäytön ei uskota todennäköisesti uhkaavan rakennusta muutoin kuin ympäristön suhteen. Rakennus jäi vuonna 1989 kaava-alueen ulkopuolelle.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan sahanhoitajan asunto oli järjestyksessä toinen sahan rakennuttama asuinrakennus (kasarmi ensimmäinen). Asuinpaikan nimeksi tuli Ahtela siinä ensimmäisenä asuneen sahanhoitaja Harald Ahdin mukaa. Rakennuksesta ei ole säilynyt suunnitelmia tai luonnoksia, eikä sen tarkkaa rakennusvuotta tiedetä. Vuoden 1989 inventoinnin mukaan se on ilmeisesti kuitenkin rakennettu vuosina 1924/25. Ulkoasun osalta rakennuksessa oli vuonna 1989 tehty vain vähän muutostöitä.

    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan talossa asui ensimmäisenä sahanhoitaja Harald Ahdin nelihenkinen perhe. Ahti oli syntynyt vuonna 1891 ja tullut sahan palvelukseen 1920-luvun alussa. Hän oli sahalla töissä aina vuoteen 1931 saakka. Tämän jälkeen rakennuksessa asui pitkään sahanhoitaja Viljo Salosen viisihenkinen perhe. Lisäksi yläkerrassa saattoi asua esim. konttorihenkilökuntaan kuuluvia sahalaisia tai muuta sahan työväkeä.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Sahanhoitajan asunto/ Ahtela Ahtelantie 2, Kuhmoinen asuinrakennus - omakotitalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten sahan lahti   teollisuusalue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta