Rakennetun ympäristön kohde Sahatyöläisen mökki, Heinosen talo

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Sahatyöläisen mökki, Heinosen talo
    Osoite:
    Ansiolahdentie 23, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    17.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Vuonna 1989 Heinosen talo arvotettiin historiallisesti arvokkaaksi. Rakennus oli säilyttänyt hyvin alkuperäisen 1920-luvun ulkoasun. Se edustaa paikallista työläisrakentamista.

    Heinosen talo on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa, historialliset ja maisemalliset. Lisäksi sillä on rakennushistoriallista arvoa yhtenä Kuhmoisten kirkonkylän säilyneistä jugend-aiheisista, 1920-luvun asuinrakennuksista.

    Heinosen talo kuuluu Museoviraston vuonna 2009 määrittelemään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön, Kuhmoisten Sahan lahteen, ja on oleellinen osa sitä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Heinosen talo on Ansiolahdentiellä sijaitseva 1920-luvulla rakennettu sahatyöläisen asunto. Rakennus oli 1980-luvun lopulla vapaa-ajan asuntona. Yksikerroksisen lautarunkoisen rakennuksen perusta rakentuu nurkkakivistä sekä hirsikehästä. 1980-luvun lopulla rakennuksessa oli vaakaponttivuoraus ja se oli ulkoväritykseltään keltainen ja valkoinen. Rakennuksessa oli mansardikatto, jossa on huopakate. Mansardikaton vuoksi ullakolle mahtuisi täysikorkea huone. Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan rakennuksessa oli T-malliset ikkunat, joissa on koristeelliset puitteet.

    Heinosen talo sijaitsee Ansiolahdentien varrela lähellä Kuhmoisten keskustaa. Naapurissa on 1940- ja 1950-luvuilla rakennettuja omakotitaloja.

    Vuonna 1989 tontilla oli lisäksi sauna ja uusi varastorakennus sekä hieman kauempana vanha vaja ja ulkohuussi, jotka olivat huonossa kunnossa. Lisäksi tontilla oli oma kaivo rakennuksen länsipuolella. Tontti on hieman kumpuileva laskien etelään päin, sen länsireunassa virtaa pieni oja.

    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan rakennus oli säilynyt verrattain hyvässä kunnossa ja silloisella omistajalla oli tarkoitus kunnostaa talo asuttavaksi. Omistaja oli suunnitellut vuoraavansa talon ulkoa, mutta vanha ulkoasu oli tarkoitus säilyttää. Vuonna 1989 rakennus jäi uuden kaavasuunnitelman ulkopuolelle, joten siihen ei kohdistunut uhkatekijöitä tältä taholta.

    Heinosen talo on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa. Kesänviettopaikkana olevan asuinrakennuksen lisäksi pihapiirissä sijaitsee kolme ulkorakennusta, joista yksi on hirsinen.

    Historia:
    Heinosen talon ovat rakennuttaneet/rakentaneet sahatyöläinen Otto ja Marja Heinonen 1920-luvulla. Tontti rakennuksellen on erotettu Lästilän tilan maista. Heinosten poika omisti talon vanhempiensa jälkeen, jolloin rakennus oli joko asumattomana tai vuokralla. Vuonna 1989 rakennus oli edellisten kolmen vuoden aikana vaihtanut omistajaa kolmesti. Tuona aikana rakennuksen pirtin uuni oli purettu ja taloon oli asennettu sähkölämmitys. Talossa ei ollut 1980-luvun lopulla viemäriä tai vesijohtoa. Asunnon 1989 omistanut henkilö osti talon vuonna 1988 Elda Fanny Åkerilta. Silloisella omistajalla oli tarkoitus kunnostaa talo asuttavaan kuntoon. Alueelle oli 1980-luvun lopulla vastikään laadittu kaavoitus, jonka vahvistamisen jälkeen talon ajateltiin liitettävän vesi- ja viemäriverkoston piiriin.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Sahatyöläisen mökki, Heinosen talo Ansiolahdentie 23, Kuhmoinen asuinrakennus - omakotitalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Kuhmoisten sahan lahti   teollisuusalue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta