Rakennetun ympäristön kohde Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla
 Kuva ei ole julkinen

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  XX - Liisankallio - Kaleva
  Nimi:
  Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu
  Osoite:
  Kaskitie 8 / Kaskitie 10 / Kaskitie 12 / Kaskitie 14 / Nyyrikintie 7 / Nyyrikintie 9 / Nyyrikintie 11 / Nyyrikintie 13
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  Rakennusten lukumäärä:
  4

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Asunto-osakeyhtiö Kaskensivun neljän suorakulmion muotoisen lamellitalon sekä pihapiirien kokonaisuus pohjoispuolella sijaitsevan Kaskitien ja eteläpuolella sijaitsevan Nyyrikintien välissä. Alueen länsipuolella sijaitsevat Asunto-osakeyhtiö Kaskitien kiinteistö ja itäpuolella As. Oy Kaskitie 16-18 kiinteistö.
  Historia:
  Tampereen Haka perusti asunto-osakeyhtiö Kaskensivun 1948. Samaisena vuonna solmittiin myös vuokrasopimus tonttimaasta Tampereen kaupungin kanssa. Kiinteistölle rakennettavat lamellitalot suunnitteli Kulutusosuuskuntien Keskusliiton arkkitehti Salomaa. Varsinainen rakentaminen tontilla alkoi 9.4.1949. Rakennuskokonaisuus on ensimmäinen asuntokeskuskunta Hakan Arava-kohde. Kolme ensimmäistä taloa (Nyyrikintie 7, 9 ja 11) valmistuivat asuttavaan kuntoon vuoden 1950 lopulla. Viimeinen, Kaskitie 14/Nyyrikintie 13, valmistui vuoden 1951 elokuussa.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Kiinteistön rakennukset koostuvat neljästä pohjois-eteläsuunnassa olevasta lamellitalosta, jotka sijoittelunsa ansiosta muodostavat symmetrisen vaikutelman. Joka toinen rakennus on sijoitettu selvästi tontin pohjoispuolelle, kun taas joka toinen on vastaavasti etelään sijoitettu. Läntisin rakennuksista on tontin eteläkärjessä ja näin ollen itäisin rakennuksista on rakennettu tontin pohjoispäätyyn. Symmetrisyyttä ja sijoittelua on korostettu myös rakennusten värimaailmoilla: pohjoiseen päin sijoitetut kerrostalot ovat keltaisia, kun taas etelämpään sijoitetut kerrostalot ovat vihreitä.

  Ympäristö on pohjois-eteläsuunnassa avoin. Hienoa hiekkaa olevat hiekkatiet halkovat alueen pohjois-eteläsuunnassa talojen etupuolelta ja hiekkateiden viereen on rakennettu laatoista polku. Hiekkatien ja laatoitetun polun väliin on asennettu kiviset sadevesikourut johdattamaan maahan sataneet vedet pois ajotieltä ja kulkureiteiltä. Asukkaiden yhteisessä käytössä oleville piha-alueille, kuten leikkialueelle ja roskasäiliöille on tehty hiekkapolut, jotka ohjaavat selkeästi liikettä pihamaalla.

  Pihojen hiekka-alueet ovat selkeästi pääosin autojen käytössä. Kiinteistön autopaikat sijaitsevat rakennusten etupuolella, julkisivua vastapäätä. Viheralueet sijaitsevat rakennusten takapuolella, autopaikkojen ja rakennusten välissä, sekä päädyissä. Näin ollen rakennusten etupihoja vallitsevat kovat materiaalit, hiekka sekä kivilaatat, kun taas takapihoilta näkymät kohdistuvat viheralueisiin. Kiinteistön leikkialueet sijaitsevat Nyyrikintien puolella, Nyyrikintie 9:n ja Nyyrikintie 11:n tuntumassa. Leikkialueet koostuvat molemmissa pisteissä hiekkalaatikosta sekä keinusta. Lisäksi leikkialueiden tuntumassa on penkkejä sekä pöytäryhmät.

  Alueen kasvillisuus koostuu pääasiallisesti vanhoista, suurista puista sekä laajoista nurmialueista. Nurmikot sijaitsevat erityisesti kerrostalojen takana, mutta myös rakennusten päädyissä on huomattavia nurmikkokaistaleita, joista osa jatkuu talojen taakse muodostaen suuria, yhtenäisiä nurmialueita. Lisäksi kerrostalojen etupuolella, rakennusten ja laatoituksen väleissä on nurmikkoa, joka osaltaan on levinnyt jo myös laattojen ja vesikourujen saumakohtiin. Kiinteistön pihamaalla on myös joitakin pensaita.

  Kiinteistön roskasäiliöt on sijoitettu kahteen pisteeseen, joista toiset ovat Kaskitie 12:n tuntumassa, kerrostalon pohjoispuolella: viheralueen päädyssä on kaksi upotettua jäteastiaa sekä yksi liikutettavissa oleva jäteastia. Pihan tuloväylällä aivan Kaskitien tuntumassa pensasaidan takana on kaksi upotettua jäteastiaa lisää. Lisäksi liikuteltavia jäteastioita on Nyyrikintien puolella, Nyyrikintie 11:n pihatien vieressä. Jäteastioiden päällä ei ole katoksia. Mattotelineitä ja kuivaustelineitä on rakennusten pohjoispäiden tuntumassa. Pyörätelineitä on ripoteltu ympäri piha-alueita, mutta pääosin ne ovat rakennusten päädyissä.

  Nyyrikintie 9:n, 11:n ja 13:n pohjoispäädyissä on liiketiloja, joista kahdessa ei viimeisimmällä tarkastelukerralla 24.6.2013 ollut toimintaa (9 ja 11). Nyyrikintie 7:n pohjoispäätyyn on rakennettu varastorakennus, joka on yhdistetty kerrostalorakennukseen katoksella. Varastorakennuksen pääasiallinen valmistusmateriaali on puu: seinät on valmistettu laudoista ja ovi oletettavasti vesivanerista.

  Kirjalliset lähteet:
  Leinonen, Satu, Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu 60 vuotta [http://www.kaskensivu.fi/historiikki60v.pdf], 2011, luettu 28.6.2013.

  Näsi, Juha & Näsi, Salme, Tamperetta rakentamassa: asuntokeskuskunta Tampereen Haka 50 vuotta. Asuntokeskuskunta Tampereen Haka, Tampere 1990.

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  001 Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu Kaskitie 8 / Nyyrikintie 7 asuinrakennus - kerrostalo
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  002 Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu Kaskitie 10 / Nyyrikintie 9 asuinrakennus - kerrostalo
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  003 Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu Kaskitie 12 / Nyyrikintie 11 asuinrakennus - kerrostalo
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  004 Asunto-osakeyhtiö Kaskensivu Kaskitie 14 / Nyyrikintie 13 asuinrakennus - kerrostalo
   

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Tampere
   
    Kalevan kirkko ja kaupunginosa Valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö kaupunkikortteli
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    XX Kaleva, Liisankallio Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
  kaupunginosa
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Kalevan RKY-alueen rakennetun ympäristön esitarkastelu Tampere
   
    Muu
   
  10.06.2013  

Kartta