Rakennetun ympäristön kohde Savela

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Päijälä
    Nimi:
    Savela
    Osoite:
    Päijälänraitti 14
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    17.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas kohde edustaa hyvin säilyneenä 1940-luvun asuinrakentamista Kuhmoisissa, ja sillä on historiallisia ja maisemallisia arvoja osana Päijänlänraittia. Päijälän raittikylä on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö (RKY 2009).

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Savela on kaksikerroksinen, kuistillinen ja harjakattoinen asuinrakennus, joka sijaitsee Päijälänraitin pohjoisosassa, Nuuttia vastapäätä. Rakennuksen on rakennuttanut työmies Oiva Nummelin ilmeisesti vuoden 1943 jälkeen, jolloin rakennuksen tontti on ostettu. Hyvin säilyneessä asuinrakennuksessa on havaittavissa klassistisia piirteitä (päätykolmio, kissanpenkit), jotka viittaavat aikaisempiin vuosikymmeniin, mutta rakennuksen mittasuhteet ovat 1940-luvulta. Rakennuksessa on betonirakenteinen kellarikerros, ja asuinhuoneita ensimmäisessä kerroksessa ja ullakkotilassa. Puolitoistakerroksisen rakennuksen takajulkisivussa on suorakulmainen frontoni. Etujulkisivussa on umpikuisti, jonka päädyssä on voimakas päätykolmio. Harjakaton katteena on sementtitiili. Ikkunat ovat aikakaudelle tyypilliset, kolmiosaiset standardi-ikkunat. Asuinrakennuksen lisäksi tontilla sijaitsee ulkorakennus.
    Historia:
    Savelan tontin osti 28.8.1943 työmies Oiva Alarik Nummelin, ja luultavasti hän rakensi asuinrakennuksen pian tontin oston jälkeen. Kemppaiset ovat asuneet talossa vuodesta 1998. Nykyisen omistajan mukaan rakennuksessa on ollut alusta asti vesikiertoinen lämmitys, joka on toiminut hiilellä. Kellarista on löytynyt hiilikerrostumaa. Nykyään rakennus on sähkölämmitteinen. Sisällä on kuitenkin leivinuuni ja yläkerran huoneissa pönttöuunit. Kellarissa sijaitsee muun muassa sauna.

    Piharakennuksen paikalla on ennen ollut ulkosauna. Myöhemmin rakennettiin uusi ulkorakennus, johon Ilkka Kemppainen on lisännyt siivet.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Asuinrakennus Päijälänraitti 14 asuinrakennus - muu
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Päijälän raittikylä    

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta