Rakennetun ympäristön kohde Kanerva

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Päijälä
    Nimi:
    Kanerva
    Osoite:
    Päijälänraitti 10, 17800 Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    vapaa-aika
    varastointi
    Inventointipäivämäärä:
    10.12.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Vuonna 1989 rakennusinventointiin, koska se kuuluu osana Päijälän raittikylään. Rakennukset on arvotettu historiallisesti sekä maisemallisesti merkittäviksi.

    Kanervan pihapiiri on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa. Se on historiallisesti, rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittävä kohde. Kanervan pihapiiri kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY 2009), Päijälän raittikylään ja on yksi alueen parhaiten säilyneistä kohteista.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vuoden 1989 inventointitietojen mukaan Kanervan tontin pohjoispuolella oli Kuhmoisten osuuskaupan tyhjä tontti, eteläpuolella Muistolan saunarakennus ja puutarhaa. Lännessa oli peltoa ja idässä tie.

    Inventointitietojen mukaan Kanervan asuinrakennus oli aiemmin toiminut sekä liike- että asuinrakennuksena. Se on rakennettu luultavasti 1920-luvun alussa. Yksikerroksisen rakennuksen perustana oli luonnonkivi ja runkona hirsi. Väriltään asuinrakennus oli vaaleanruskea/ruskea. Tontilla oleva sauna/varasto oli vuoden 1989 inventointitietojen mukaan rakennettu 1920-luvulla. Yksikerroksinen rakennus oli alunperin toiminut saunana. Sen perusta oli luonnonkivea ja runko sekä hirttä että lautaa. Väriltään sauna oli puna-valkoinen. Vuoden 1989 aikana liiterina ja autotallina toiminut entinen navettarakennus oli rakennettu 1800-luvun lopulla. Yhdenkerroksen ja parven käsittävä rakennus oli perustuksiltaan luonnonkiveä ja runkoltaan lautaa. Kaikkien kolmen rakennuksen kattomuoto oli satulakatto ja katteena oli käytetty tiiltä.

    Rakennusten kunto oli vuoden 1989 inventoinnin mukaan kohtalainen. Sen aikaisessa rakennuskaavassa suosittiin säilyttämistä. Myyntiaikeita kuitenkin on, joten korjaustyöt ovat mielessä.

    Kanerva on säilyttänyt hyvin kulttuurihistorialliset arvonsa. Se on oleellinen osa valtakunnallisesti merkittävää Päijälän raittikylää. Kohde on vuokrattuna asuinkäyttöön. Asuinrakennus vaikuttaa hyvä kuntoiselta, mutta ulkorakennukset kaipaavat kunnostusta. Omistajan mukaan korjauksia ja myös kohteen myynti on ollut suunnitelmissa.

    Historia:
    Asuinrakennus on alunperin ollut Leisalan tilan väentupa, joka on rakennettu luultavasti 1900-luvun alussa. Rakennuksen eteläpäässä toimi 1930-luvulta 1960-luvulle eri liikeyrityksiä. Liikehuoneeseen, myöhemmin olohuoneeseen, johti toisen ikkunan kohdalta ovi asiakkaita varten. Eteläseinällä oli ovi, josta pääsi varastorakennukseen. Rakennuksen kuistia laajennettiin 1960-luvulla. Myös tienpuoleinen liikehuoneen ovi vaihdettiin ikkunaan (eteläpäädyn ovi oli tukittu jo aiemmin). 1970-luvulla osaan kuistista rakennettiin WC/kylpyhuone ja suljettiin olohuoneen toinen ovi.

    Leissalan tilasta 1930-luvulla lohkaistun tontin eteläsivulla oleva ulkorakennus ulottui alkuaan tiehen saakka. Tämä osittain 2-kerroksinen rakennus lyhennettiin vuonna 1965. Samalla kattorakennetta muutettiin. Saunarakennuksen eteläpään varasto-osa on 1960-luvulla rakennettu.

    Rakennuksessa toimi 1920-luvulla Toivo Kylämän valmisvaatemyymälä. 1930-luvun alussa Reino Kanerva perusti siihen ruokatavaramyymälän, joka toimi aina sotavuosien jälkeen asti. Kanervan jälkeen aloitti Tyyne Kylänlahti tiloissa kahvilan pidon. Seuraavana oli vuorossa Janne Tevalin suutarinliike ja jalkinekauppa, johon liiketoiminta rakennuksessa päättyi.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   II sauna/varasto Päijälänraitti 10, 17800 Kuhmoinen sauna
     
    Avaa   I asuinrakennus Päijälänraitti 10, 17800 Kuhmoinen liike- ja asuinrakennus
     
    Avaa   III liiteri/autotalli Päijälänraitti 10, 17800 Kuhmoinen navetta
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Kuhmoinen
     
      Päijälän raittikylä    

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta