Arkeologinen kohde Kapeenniemi

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Vanha kunta:
    Teisko
    Kylä:
    Pohjankapee
    Nimi:
    Kapeenniemi
    Muinaisjäännöstunnus:
    837010044
    (Museoviraston ylläpitämän valtakunnallisen muinaisjäännösrekisterin tunnus)
    Inventointinumero:
    1
    Muinaisjäännöstyyppi:
    hautapaikat
    Tyypin tarkenne:
    lapinrauniot
    Laji:
    kiinteä muinaisjäännös
    Ajoitus:
    pronssi- ja/tai rautakautinen
    Lukumäärä:
    2
    Lyhyt kuvaus:
    Paikalla on kaksi lapinrauniota joiden halkaisija on 10 m. Molemmat ovat reunakehällisiä.
    Tutkimukset:
    Inventointi Teija Nurminen 1994

    Inventointi Ulla Lähdesmäki 2009

    Tarkastus Ulla Lähdesmäki 2012

    Tarkastus Kirsi Luoto 2021
    (Inv. = inventointi, tark. = tarkastus, kaiv. = kaivaus, koekaiv. = koekaivaus, valv. = valvonta)

    Aiemmat löydöt:

    (KM = Kansallismuseo, HM = Hämeen museo, SatM = Satakunnan museo)

Sijainti ja laajuus

  •  
    Peruskarttanumero:
    212412
    Peruskartan nimi:
    MUROLE
    Koordinaatit:
        Keskipiste
    X1 6856979 X2  X 
    Y1 2490902 Y2  Y 
    Z1 100 Z2  Z 
    P1 (ETRS-TM35FIN) 6858032 P2 (ETRS-TM35FIN) 6858285 P 
    I1 (ETRS-TM35FIN) 332674 I2 (ETRS-TM35FIN) 332775 I 
    Paikannustarkkuus (arvio):
    0
    Kohteen laajuus:
    Vuoden 2009 inventointiraportin karttaan 4 on merkitty ehdotus muinaisjäännösalueen rajaukseksi. Kyseessä on moniperiodinen muinaisjäännösryhmä. Alueeseen kuuluvat esihistorialliset lapinrauniot, historiallisen ajan kiviuuni ja -kellarit sekä kivenlouhinnan erilaiset jäännökset (louhoksista lohkottuja kivipalkkeja, jätekivimuodostelmia ja lohkarekiviä). Jäännösten lisäksi muinaisjäännösalueeseen sisältyy suoja-alue. Muinaisjäännösten lisäksi alueella sijaitsevat historiallisesti ilmeikkäät kivilaituri (maanomistajan ilmoituksen mukaan rakennettu alueen kiviaineksesta aivan 1970-luvun alussa, mistä on myös valokuva) sekä edelleen käytössä oleva kummeli, jonka rakentamiseen kerrotaan käytetyn vieressä sijaitsevan lapinraunion kiviä. Muinaisjäännösryhmä muodostaa monimuotoisen asutus- ja elinkeinohistoriallisen kokonaisuuden.
    Rajausperusteet:
    0

Kuvaus, suojelu- ja lisätiedot

  •  
    Sijainti ja maasto:
    inventointi 2009:

    Raunio A sijaitsee Kapeenniemen pohjoispäässä, niemen pohjois-eteläsuuntaisen selänteen laella, harvapuustoisessa maastossa osin kalliopohjalla. Raunion pohjoispuolella Näsijärven rannassa sijaitsee käytössä oleva kummeli. Raunion luoteispuolella, aivan järven rannassa on jälkiä kivilouhinnasta; kivilohkareita ja mahdollinen myllynkiven teelmä. Rauniosta itään, kesämökin pihalla ja rannassa, on myös selviä jäännöksiä kiven louhintatoiminnasta (kookas laiturin kivirakenne, louhos, kivipaasia ja lohkarekiviä). Mökin takapihalla on lisäksi kaksi kiviuunia.

    Raunio B sijaitsee niemen länsiosassa, tien varressa, harvaa havupuustoa kasvavassa metsässä kalliopohjalla. Maan pintaa peittää vahna sammalpeite, jonka alla T-piikillä kairattuna on kalliopinta. Raunion lounaispuolella järven rannan tuntumassa on kiviuuni ja raunion länsipuolella järveen viettävässä kalliorinteessa kivilouhoksen jäännös.

    Kohteen kuvaus:
    Näsijärven rannalla kivikkoisen niemen kärjessä ja lounaisrannalla. Lapinraunio A on kalliopohjalla, Ø 10 m. Rauniota on hieman pengottu aikanaan keskeltä, ilmeisesti kiviä on kannettu niemenkärjen kummeliin sekä rajapyykkiin 2 m päähän. Raunio B on rinteeseessä kalliolla, Ø 10 m, kork. 0,5 m. Rauniossa on keskellä painaumia, penkomisjälkiä. Lapinrauniot ovat reunakehällisiä, reunakiveys on tehty korkeaksi ja muurimaiseksi. Koord. A: x = 6854 06, y = 2490 88, z = 100; B: x = 6856 90, y = 2490 92, z = 100.

    Inventointi 2009:

    Kumpaakin rauniota havainnoitiin silmämääräisesti vuoden 2009 inventoinnissa ja sen perusteella ne ovat varsin samassa tilassa kuin vuonna 1994, jolloin edellinen inventointi tehtiin. Rauniot sijaitsevat harvapuustoisessa osassa niemeä ja niiden reuna-alueet ovat sammaleen peitossa. Kivirakenteissa ei ollut havaittavissa jälkiä uudemmasta kivien siirtelystä tai penkomisesta. Raunioiden kokoa ei mitattu tällä kertaa, koska inventointityön päähuomio oli raunioiden ympäristössä.

    Kivenlouhinnan jäljistä ks. erikseen inventointikertomus maakuntamuseon arkistossa. Louhintapaikkoja oli useissa kohdissa niemessä, lisäksi maastossa todettiin kiviuunia muistuttava laakakivinen rakenne niemen länsirannalla sekä kaksi kivikellaria kesämökin pihassa niemen itärannalla olevan louhoksen reunassa.

    Niemeä on kerrottu käytetyn 1900-luvun alkupuoilella Finlaysonin tehtaan työntekijöiden viikonlopun viettokohteena.

    Tarkastus 2012:

    Lapinraunioiden ympäristössä käytiin tarkastusmatkalla havainnoimassa kivenlouhinnan jäännöksiä, itse lapinraunioista otettiin vain digikuvat. Lapinrauniot olivat silmämääräisesti samassa kunnossa kuin vuoden 2009 inventoinnin aikaan.

    Luokitusehdotus:
    1; alueella sijaitsevat hyvin säilyneet lapinrauniot ja kiviuuni. Lisäksi kohteessa on useita erilaisia kivenlouhintatoiminnan jäännöksiä ja kaksi kivikellaria. Louhintaa harjoitetaan toisaalla Kapeen alueella perinteisenä elinkeinona edelleen. Niemen arkeologisoituneet louhintajäännökset edustavat louhintatoiminnan historiaa ilmeikkäästi ja monipuolisesti.
    Ehdotus suoja-alueeksi:
    Lapinrauniot sijaitsevat Kapeenniemen kärjessä ja länsiosassa. Niemen alueella on raunioiden välittömässä läheisyydessä lisäksi kiviuuni, kaksi kivikellaria sekä kivenlouhinnan jäännöksiä. Vuoden 2009 inventointiraportin liitekartalla 4 on esitetty ehdotus muinaisjäännösalueen rajaukseksi. Suoja-alue sisältyy muinaisjäännösalueen rajaukseen. Kyseessä on moniperiodinen muinaisjäännösryhmä, jonka vanhimmat osia rauniot ovat. Muinaisjäännösalueen etelä- lounais- ja kaakkoisosassa suoja-alueeksi on ehdotettu 5 metriä uloimpien, näkyvissä olevien, louhintatoiminnan jälkiä omaavien kivilohkareiden tai louhoksen reunasta laskettuna.

    Lähistön kohteet:
    Kapeenniemen koillispuolella sijaitsevassa Kukkosaaressa on myös kivenlouhinnan jäännöksiä (Kukkosaari). Niemen lounaispuolella sijaitsee Kapeen laivalaituri, joka on toiminut mm. kiviaineksen lastauspaikkana (Kapeen laivalaituri).

Media

  • Kohteen kuva

    Kopio DSCN0153.JPG

    • Kuvaaja: Ulla Lähdesmäki
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Tampereen Teiskon Kapeenniemen kärjessä sijaitseva, käytössä oleva kummeli, jonka rakentamiseen rerrotaan käytetyn mahdollisesti osa viereisen lapinraunion kivistä. Kuvattu etelästä.
    • Kuvausaika: 13.9.2012
    Kohteen kuva

    Kopio DSCN0166.JPG

    • Kuvaaja: Ulla Lähdesmäki
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Kapeenniemen puolivälissä, niemen länsireunassa sijaitseva lapinraunio koillisesta.
    • Kuvausaika: 13.9.2012
    Kohteen kuva

    Kopio DSCN0163.JPG

    • Kuvaaja: Ulla Lähdesmäki
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Kapeenniemen kärjessä sijaitseva lapinraunio, kuvattu lounaasta.
    • Kuvausaika: 13.9.2012

Alueet ja hankkeet

  •  
    Sijaitsee alueella:
    Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Alueluokka
    Avaa Pohjankapee Tampere
     
      Hallinnollinen alue
    Hankkeet:
    Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen (Teisko) Kapeenniemen ranta-asemakaava-alueen arkeologinen inventointi 2009 Tampere
     
    Teisko
     
    Arkeologinen inventointi
     
    23.09.2009 14.02.2010
    Avaa Tampereen kaupungin inventointi 1994 Tampere
     
      Arkeologinen inventointi
     
    16.06.1993 20.01.1995

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 31 2021 20.01.2021 Tampere, Kapeenniementie 124, rakennuslupahakemus talousrakennuksen rakentamiselle, joka johtaa vanhan talousrakennuksen purkamiseen
    Avaa 342 2021 03.05.2021 Tampere, Kapeenniementie 124, rakennuslupahakemus talousrakennuksen rakentamiselle, arkeologisen tarkastuksen tulos Tampereen kaupunki
    Avaa 911 2022 08.12.2022 Tampere, tilan 837-713-1-325 RYMYLÄ metsänkäyttöilmoitus VERSOWOOD OY

Kartta