Tutkimushanke Selvitys Lamminpään sauna-, pesula- ja neuvolarakennuksen kulttuurihistoriallisista arvoista

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Selvitys Lamminpään sauna-, pesula- ja neuvolarakennuksen kulttuurihistoriallisista arvoista
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Selvitys on tehty täydentämään Tampereen kaupungin vuonna 2010 laatimaa rakennetun ympäristön inventointia, joka koski Lamminpään kaupunginosassa sijaitsevaa ja Tampereen kaupungin vuonna 1954 rakennuttamaa sauna-, pesula- ja neuvolarakennusta. Inventoinnin täydennystyön teki Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Jari Heiskanen (FM). Selvityksen ja täydennyksen lähtökohtana on kaavamuutos, jonka tavoitteena on muuttaa julkisen rakennuksen tontti sekä viereinen omakotitontti neljäksi omakotitontiksi, jolloin saunan ja neuvolan sisältämä rakennus jouduttaisiin purkamaan.

    Kaupungin rakennuksesta tekemä selvitys on sen teknisten tietojen ja dokumentoinnin kannalta pääosin kattava, joskin rakennuksen käsittely ja sitominen edes rakennustasolla laajempaa taustaa vasten on jäänyt varsin vähäiseksi. Hyvin säilyneen ja aikakauden julkista rakentamista edustavan rakennuksen monipuoliset, paikallistasoa laajemmat toiminnalliset ja visuaaliset ulottuvuudet sekä rakennusajan yhteiskunnallista kehitystä ja sosiaalihistoriaa ilmentävät arvot ovat jääneet myös käsittelemättä. Paikan historia ja taajama-alueella keskeinen asemakaavatarkastelu on jäänyt myös lähinnä korttelitason tarkasteluksi. Kaupungin selvityksessä arvoja onkin todettu olevan vain rakennustasolla, lähinnä arkkitehtonisia ja rakennusteknisiä.

    Aikakauden julkista hyvinvointipalvelua edustava rakennus sijoittuu Suomen rakentamisessa selkeään yhteiskunnan ja kaupunkikuvan murroskauteen, jonka tunnusmerkkejä ja piirteitä ovat asuinrakennusten ohella julkinen rakentaminen sekä kaupunkirakenteen uudistumiseen tähtäävät uudet asemakaavat. Rakennukseen onkin liitettävissä vahvojen rakennus- ja paikallishistoriallisten arvojen lisäksi yleisempiä, sotien jälkeisen yhteiskunnalliseen murrokseen ja hyvinvointisuomen rakentamiseen liittyviä arvoja. Ilmiönä sotien jälkeisen rakennetun hyvinvoinnin tutkiminen ja kartoitus on vasta käynnistynyt Museovirastossa, joten Lamminpään rakennuksen arvot tulisi arvioida myös tätä laajempaa taustaa vasten.

    Tässä työssä on tarkasteltu rakennuksen asemaa ja roolia osana kaupunginosan, Tampereen ja suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentumisesta ja historiaa.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Miinu Mäkelä
    Hankkeen alkupvm:
    13.03.2011
    Hankkeen loppupvm:
    24.03.2011

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Lamminpää Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Hätiläntie 5   Lamminpää
     
    Hätiläntie 5 / Lamminkankaantie 9  

Kartta