Rakennetun ympäristön kohde Sammonkatu 2 - Sampola

Takaisin

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Kaupunginosa:
  XX - Kaleva
  Nimi:
  Sammonkatu 2 - Sampola
  Osoite:
  Sammonkatu 2
  Kohdetyyppi:
  opetus
  Rakennusten lukumäärä:
  1

Kulttuurihistorialliset arvot

 •  
  Rakennushistoriallinen arvo:
  arkkitehtoninen
  Historiallinen arvo:
  sivistyshistoria
  Ympäristöarvo:
  maisemallisesti keskeinen sijainti

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Vuonna 1962 valmistunut Sampolan rakennus sijiatsee Kalevan puistotien, Sammonkadun ja Kaskitien välissä olevalla tontilla. Viuhkamallisen rakennuksen alkuperäinen tarkoitus oli tarjota tilat jatkokoululle ja työväenopistolle. Nykyisin 2003 tapahtuneen laajennuksen jälkeen tiloissa toimii myös Sampolan kirjasto.
  Historia:
  Vuonna 1957 käynnistetyn Sampolan rakennushankkeen tavoitteena oli saada yhteiset tilat työväenopistolle ja kansakoululle. Työväenopiston rakentamista varten oli perustettu jo vuonna 1949 juhlarahasto ja rakentamispäätöksen venyessä työväenopiston toverikunta muistutti kaupunginhallitusta lupauksesta opistorakennuksesta Tampereelle. Jatkokoulua ja Työväenopistoa alettiin rakentaa samoihin tiloihin Vihtori Mäkelän ehdotuksen mukaisesti. Tätä kautta rakennukselle saataisiin käyttöä päivisin ja iltaisin.

  Eino Loikkasen toimikunta määritteli rakennuksen paikaksi Kalevan puistotien, Sammonkadun ja Kaskitien välissä oleva rakentamaton tontti numero 1 osoitteeseen Sammonkatu 2. Suunnitelmaa rakennukselle alettiin etsiä arkkitehtikilpailun kautta. Kilpailun voitti Timo Penttilän ja Kari Virran viuhkamallinen ehdotus.

  Penttilän ja Virran viuhkamallisessa suunnitelmassa Sampolan yhtenäinen näkymä säilyi Sorsapuistosta Kalevan kirkkoon. Rakennuksen sisäänkäynti sijoitettiin Kalevan puistotien ja Sammonkadun kulmaan. Sisäänkäynnin yläpuolella on rakennuksen juhlasali. Sampola edustaa suunnittelultaan suomalaista 1960-luvun arkkitehtuuria.

  Sampolan rakennusurakoitsijana toimi Auttila Oy ja rakennustyöt saatiin aloitettu syksyllä 1960. Työluokat saatiin käyttöön jo 1991 ja juhlasali sekä auditorio vuonna 1962. Sampolan alkuperäinen ilme on muuttunut eniten vuonna 2003, kun sisäpihalle valmistui Matti Silvennoisen suunnittelema neliönmallinen kirjastorakennus. Kirjastorakennuksen myötä alkuperäinen rajattu ja ilmava välituntipiha muuttui ja koululaisten sisäänkäynti siirrettiin pääsisäänkäynnin yhteyteen.

  Ympäristö ja pihapiiri:
  Sampola sijaitsee kolmen kadun välissä; etelässä Kaskitie, Pohjoisessa Sammonkatu ja lännessä Kalevan puistotie. Vilkkaat tiet luovatkin levottomuutta Sampolan ympäristöön. Sampolan piha aukeaa länteen päin. Sampolan rakennuksen viuhkamallinen pääsisäänkäynti on etupihan katseen vangitsija.

  Sampolan piha on asvaltoitu ja laatoitettu. Pihalla on myös viheralue, jossa on puita. Laatoitetulta pihalta käydään rakennuksen pääsisäänkäynnistä ja kirjaston sisäänkäynnistä sisään. Asfaltoidulla alueella on pysäköintipaikkoja. Kirjaston sisäänkäynnin edessä piha on porrastettu.

  Sampolan pääsisäänkäynnin edessä sijaitsee myös Tampereen työväenopiston ja Kansalais- ja työväenopistoliikkeen 100-vuotismonumentti Valolähde. Isot laatoitetut ja asfaltoidut alueet luovat avaruutta Sampolan pihapiiriin. Laatoitettu alue sointuu hyvin Sampolan värityksen ja luo modernia tunnelmaa.

  Kirjalliset lähteet:
  Hirvikallio Seija, Sampola rakennushistoriallinen selvitys.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  Linkitetty KuvaSiiri-kuva

  • Diaarinumero: 693
  • Alanumero: 372
  • Kuvaus:
  • Kuvaaja:
  • Kuvausaika:
  Avaa

Rakennukset

 •  
  Tunnuskuva Rakennusnumero Osoite Rakennustyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
    Sammonkatu 2 / Kaskitie 1  

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Tampere
   
    Kalevan kirkko ja kaupunginosa Valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö kaupunkikortteli
   
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    XX Kaleva, Liisankallio Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
  kaupunginosa
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Sampola - Rakennushistoriallinen selvitys Tampere
   
    Rakennushistoriaselvitys
   
     
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014