Rakennetun ympäristön kohde Rastin talo, Rastin siipi ja hotelli Victoria

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Vanha kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    XVI - Tammela, eteläosa
    Inventointinumero:
    2010/0007
    Nimi:
    Rastin talo, Rastin siipi ja hotelli Victoria
    Osoite:
    Murtokatu 1, Tammelankatu 2, Kaivokatu 44, Itsenäisyydenkatu 1b, Itsenäisyydenkatu 3
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    21.06.2010

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Insinöörioppilastalo Rastin, Rastin siipirakennuksen ja hotelli Victorian arvot liittyvät ennen kaikkea niiden kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti erittäin merkittävään sijaintipaikkaan. Lisäksi Rastin ja siipirakennuksen kohdalla voidaan katsoa rakennuskokonaisuuden edustavan tasokasta 1960-luvun arkkitehtuuria.

    Insinöörioppilastalo Rasti sijaitsee kulttuurihistoriallisesti merkittävällä paikalla. Rakennuksen tontilla on sijainnut 1700-luvulta lähtien Tammelan torppa, jonka mukaan kaupunginosa on nimetty.

    Rastin talo oli vuonna 1961 ensimmäinen uutta arkkitehtuuria edustanut rakennus Puu-Tammelan alueella. Rakennus aloitti alueen muutoksen nykyisen kaltaiseksi asuinalueeksi. Rakennuskokonaisuus edustaa hyvin 1960-luvun modernia arkkitehtuuria ja muodostaa merkittävän näkymän Itsenäisyydenkadun alkupäässä.

    Rakennuksen kulttuurihistorialliset arvot perustuvat paitsi rakennuksen sijaintiin, myös sen pitkään ja yhtäjaksoiseen käyttöön opiskelija-asuntolana. Rastin talo on Suomen ensimmäinen opiskelijoiden keräämien varoin rakennettu opiskelija-asuntola. Tampereen voimakas kasvu korkeakoulukaupungiksi tapahtui 1960-luvulla. Uusia oppilaitoksia ja niihin liittyviä opiskelija-asuntoloita rakennettiin erityisesti Tammelaan ja Kalevaan.

    Erityisen merkittävä sekä sijaintinsa että arkkitehtuurinsa puolesta on Rastin torni. Rastin torni ja asuinrakennus edustavat persoonallista 1960-luvun arkkitehtuuria, johon oman leimansa tuo rakennusten tumma kuparipeltipinta. Rakennuksen arkkitehtoninen ja etenkin kaupunkikuvallinen arvo on suuri.

    Rastin 1964 valmistunut siipirakennus rajaa Itsenäisyydenkadun alkupäätä ja näkyy erityisen hyvin Tullintorin aukion suuntaan. Siipirakennuksen julkisivujen pinnoite on muutettu 1989 peruskorjauksessa nykyiseksi tummaksi lasiksi. Erityisesti rakennuksen merkitys Tullintorin aukion kokonaisuudessa ja suhteessa vastapäätä sijaitsevaan suojeltuun Tullikamariin on huomattava.

    Hotelli Victorian arkkitehtoninen arvo ei ole erityisen merkittävä. Kaupunkikuvallisesti se liittyy rajaamaan Itsenäisyydenkatua. Sijaintipaikan merkittävin tekijä on vastapäinen Attilan kenkätehtaan rakennus, joka on suojeltu ja jolla on erittäin suuri kaupunkikuvallinen arvo.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Inventoinnin kohteena ovat Murtokadun varressa sijaitseva kymmenkerroksinen Rastin talo, joka on rakennettu insinöörien opiskelija-asunnoiksi vuonna 1961. Rakennuksesta käytetään myös nimitystä Insinöörioppilastalo (IOT). IOT Oy:n omistajia ovat Tampereen kaupunki, Tamko ja IOT:n kannatusyhdistys ry. Rasti talon pohjoispuolella, Väinölänkadun varrella, on kolmikerroksinen henkilökunnan asuinrakennus-osa, joka on rakennettu samaan aikaan.

    Rastin taloon liittyy vuonna 1964 valmistunut Murtokadun ja Itsenäisyydenkadun kulmauksessa sijaitseva Rastin siipi sekä rakennusten välissä sijaitseva toimisto-osa. Kolmikerroksinen siipi valmistui liikerakennukseksi. Siellä on toiminut mm. hotelli, ravintola ja opiskelija-asuntola. Rastin siipi myytiin vuonna 1969 Yhteishotelli Oy:lle, joka rakennutti viereiselle tontille hotelli Victorian vuonna 1974.

    Hotelli Victoria valmistui vuonna 1974 ja se liittyy Rastin rakennuksiin samana vuonna rakennetulla yhdyskäytävällä. Rastin ja Victorian rakennusten väliin jää yhteinen sisäpiha ja parkkitilaa.

    Kohde on purettu 2016.

    Historia:
    Rastin insinöörioppilastalo sijaitsee historiallisella paikalla. Paikalla sijaitsi 1700-luvulla Hatanpään kartanon Tammelan torppa, jonka mukaan koko Tammela on saanut nimensä. Tammelan torppa purettiin 1890-luvulla. Sen tilalle tehty uudisrakennus oli paikalla vuoteen 1960, eli Rastin rakentamiseen saakka.

    Rastin insinöörioppilastalon historia liittyy kiinteästi Tampereen teknillisen oppilaitoksen historiaan. Teknillinen opisto aloitti toimintansa Tampereella vuonna 1912 ja oli pitkään ainoa alan oppilaitos Suomessa. Teknillisen oppilaitoksen koulutalo sijaitsi Pyynikillä. Vuosina 1961-63 valmistuivat Teknilliselle oppilaitokselle uudenaikaiset opiskelutilat Teiskontien varteen Tampereen itäpuolelle, pitkien suunnitteluvaiheiden jälkeen. Oppilaitoskokonaisuuden suunnittelivat arkkitehdit Sirkka ja Aarne Piirainen. Tampereen ammattikorkeakoulu ja Pirkanmaan ammattikorkeakoulu yhdistyivät 2010 ja toiminta tiloissa jatkuu edelleen.

    Tampereen Teknillisen Opiston oppilasyhdistys aloitti toimintansa samaan aikaan koulun kanssa. Ensimmäiset ajatukset opiskelija-asuntolan rakentamisesta esitettiin oppilasyhdistyksessä jo 1920. Erilaisia keräyksiä järjestettiin ja pohjarahasto oppilastaloa varten oli jo hyvässä vauhdissa 1930-luvun lopulla, kun toinen maailmansota tuli väliin. Sodan jälkeen varainkeruu aloitettiin uudelleen.

    Vuonna 1953 perustettiin opiskelija-asuntolan rakentamiseksi kannatusyhdistys Insinöörioppilastalo r.y. Kannatusyhdistys osti seuraavana vuonna Tammelan torpan perikunnalta kaksi tonttia rautatieaseman välittömästä läheisyydestä. Keväällä 1956 julistettiin insinöörioppilastalon suunnittelukilpailu, jonka voitti arkkitehtien Mona ja Lars Hedman ehdotus ”Ylen Sankia talo”. Rastin talon suunnitelmassa arvostettiin erityisesti erilaisten toimintojen selkeää ryhmittelyä tontilla. Suunnitelma käsitti opiskelija-asuntolan ja myöhemmin valmistuneen liikerakennussiiven.

    Tontilla sijainneet Tammelan talon puurakennukset purettiin opiskelijoiden talkoovoimin keväällä 1959.

    RASTI JA ASUINRAKENNUS 1961

    Kesällä 1961 tontille valmistuivat Insinöörioppilastalo Rasti, eli kymmenkerroksinen opiskelija-asuntola/kesähotelli sekä henkilökunnan asuntorakennus rakennuksen pohjoispuolelle Väinölänkadun varteen. Rastin alakertaan tuli liiketilaa ja siellä toimi jonkin aikaa kauppahalli. (Rakennusvaihe A). Syksyllä 1961 opintojen alkaessa muuttivat ensimmäiset insinööriopiskelijat Rastin asuntoihin.

    Rastin tornimaiseen asuntola-osaan oli sijoitettu kahden hengen kalustettuja huoneita. Jokaisessa kerroksessa oli parinkymmenen neliön sosiaalitila ja käytävissä yhteis-wc:t ja suihkut. Huoneita oli 94 ja niihin voitiin majoittaa 186 asukasta. Ylimmässä kerroksessa oli saunaosasto. Rastin sisätilojen osalta arkkitehdit osallistuivat tiiviisti suunnitteluun. Rakennukseen tuli sitä varten suunniteltuja yksityiskohtia. Rastin erikoisuutena olivat paperiroskakuilut, joita pitkin paperi pudotettiin poltettavaksi kellarikerrokseen. Ulkotiloissa oli merkittävää rakennuksen alkuperäinen kuparikatto. Se vaihdettiin huopakattoon vuonna 1976, mutta pohjoispuolen asuinrakennusosassa kuparikatto on vielä jäljellä.

    Rastin opiskelija-asuntola oli suunniteltu käytettäväksi kesäaikaan kesähotellina. Ensimmäiset kesähotelliasiakkaat tulivat vastavalmistuneeseen rakennukseen 1.7.1961. Rakennuksen Rasti-nimitys on ollut käytössä alusta asti, toiminta alkoi ”Kesähotelli Rasti” -nimellä. Kesähotelli toimi vuosina 1961-1987. Myös samaan aikaan (1960) viereiseen Kalevan kaupunginosaan rakennettu opiskelija-asuntola Domus toimi kesähotellina. Rastin huoneet tyhjenivät keväällä aiemmin, joten hotellikausi oli siellä pidempi kuin ”kilpailijassa”.

    Kesähotellitoiminnan lisäksi Rastin alakerroksen liiketiloissa on ollut monenlaista toimintaa. Murtokadun varressa olevassa ensimmäisessä kerroksessa toimi lyhyen aikaa kauppahalli. Vuonna 1971 tilat muutettiin kurssikeskus- ja kokoustiloiksi (muutostyöt Rakennus- ja suunnittelutoimisto Eero Helenius Ky). Vuonna 1979 tiloissa avattiin Tampereen ensimmäinen kiinalainen ravintola China-Town (muutostyöt Arkkitehtuuritoimisto Reijo Lairto Ky). Myöhemmin paikalla on toiminut yökerhoja, vuodesta 2006 Suomirock Bar Jee Jee (Team Danielsson Oy) ja sittemmin Ravintola Ruma.

    Opiskelija-asuntola Rastin ja viereisessä siipirakennuksessa toimivan suositun ravintola-yökerhon yhdistelmä tuotti tornille myös lisänimen "Happotorni".

    RASTIN SIIPI JA VASTAANOTTOTILAT 1964

    Itsenäisyydenkadun varteen valmistui vuonna 1964 Rastin siipi, kolmikerroksinen liiketilarakennus. Rastin tornin ja siipiosan välille tuli hotellin ja kesähotellin yhteinen vastaanottotila (Rakennusvaihe B). Pääsisäänkäynnin porrasosan alapuolelle tehtiin elokuvateatteritila, jota ei koskaan otettu käyttöön. Rakennuksen katutasossa toimi useita pieniä liikeyrityksiä. Liikerakennussiiven tarkoituksena oli tukea opiskelija-asuntolan toimintaa.

    Valmistumisen jälkeen Rastin Itsenäisyydenkadun puoleisessa siivessä aloitti toimintansa Hotelli ja ravintola Victoria. Hotelli- ja ravintola-toiminta ei kuitenkaan osoittautunut kannattavaksi, ja jo muutaman vuoden kuluttua (1969) se myytiin Yhteishotelli Oy:lle. Myynnin jälkeen hotellista vastasi Yhteishotelli Oy. Ravintolan sisustus uusittiin (Taito Uusitalo 1972) ja se jatkoi Tunneli-nimisenä 1970-luvulta pitkälle 1980-luvulle. Yhteishotelli Oy rakennutti myöhemmin (1974) viereiselle tontille nykyisen hotelli Victorian.

    Rastin siipirakennuksessa toimi pitkään opiskelijoiden suosima Tunneli-ravintola ja kellarissa insinööriopiskelijoitten pitämä I-baari. Vuonna 1974 Rastin siiven ja hotelli Victorian välille rakennetussa yhdyskäytävässä aloitti toimintansa Tunnelin grilli (1974-86), joka liittyi tiiviisti ajan opiskelijaelämään ja Rastin talon asukkaisiin.

    Rastin siivessä on toiminut liikerakennuksia, hotelli ja ravintoloita. Nykyään rakennuksen pohjakerroksessa on pieniä liiketiloja, ensimmäisessä kerroksessa ravintola- ja kokoustiloja ja ylemmissä kerroksissa sijaitsevat entiset hotellihuoneet on muutettu opiskelija-asunnoiksi.

    HOTELLI VICTORIA JA YHDYSKÄYTÄVÄ 1974

    Hotelli Victorian rakennushistoria liittyy kiinteästi Rastin siiven hotellitoimintaan.

    Vuonna 1969 Rastin siiven tappiota tuottavat hotelli ja ravintola myytiin Yhteishotelli Oy:lle. Hotellin laajentamista suunniteltiin mm. insinööriopiskelijatalo Rastin muuttamisella ympärivuotiseen hotellikäyttöön. Rastin viereinen tontti oli kuitenkin kaupan ja uusi hotellirakennus oli parempi vaihtoehto laajentumiselle. Rahoitusjärjestelyjen selvittyä uutta hotellia, eli nykyistä hotelli Victoriaa alettiin rakentaa.

    Vuonna 1974 hotelli Victorian uudisrakennus valmistui Itsenäisyydenkadun varteen. Sitä ja alkuperäistä Victoriaa yhdistämään rakennettiin Kaivokadun katkaiseva yhdyskäytävä ja sen alitse jalankulkutunneli Kaivokadulta Itsenäisyydenkadulle (Rakennusvaihe C). Yhdyskäytävään tuli tilat grillille. Uuden hotellin ja yhdyskäytävän suunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Suvitie & Uusitalo.

    Hotelli Victorian laajennusta suunniteltiin 1987. Suunnitelmat olivat jo pitkällä, kunnes lama hautasi hankkeen. Laman jälkeen lähes ainoita ketjujen ulkopuolisia majoitustiloja Tampereella olivat Yhteishotelli Oy:n hotelli Victoria ja Uimahallin maja.

    PERUSKORJAUS JA LISÄRAKENTAMINEN 1988-89

    Rastin taloon tehtiin mittava peruskorjaus vuosina 1988-89. Muutostöistä vastasi Arkkitehtitoimisto Harry W.Schreck-Kosunen-Hietula. Peruskorjauksen yhteydessä tehtiin lisärakenteita, jotka on osoitettu rakennusvaiheita selventävässä liitteessä (Rakennusvaihe D).

    Peruskorjauksessa Rastin opiskelija-asuntolan huoneet muutettiin yhden asuttaviksi ja varustettiin suihkulla ja wc:llä. Kerroksissa olevat seurustelutilat muutettiin isommiksi 20 neliön yksiöiksi. Muutostöiden jälkeen Rastin tornissa oli 102 yksiötä ja yksi isompi yksiö joka kerroksessa.

    Peruskorjauksen yhteydessä kiinteistölle rakennettiin lisätilaa. Sitä saatiin ennen kaikkea kattamalla jo olemassaolevia rakenteita. Rastin tornin itäpuolella oleva piha-alue katettiin asukkaiden seurustelutilaksi. Kohdassa oli vanhastaan Rastin lämmityskeskus kellarikerroksessa. Rastin länsipuolella, Murtokadun varressa oleva Rastin ja Rastin siiven välissä oleva pääsisäänkäynti ja sinne johtava portaikko saivat katoksen. Myös Murtokadun ja Tammelankadun kulmassa oleva kellariin vievä ajoluiska katettiin.

    Rastin ylimmän kerroksen ja lounaiskulman parvekkeille lisättiin parvekelasit. Näyttävä uudistus oli myös Rastin tornin katolle noussut Rasti-kyltti, joka näkyy pitkälle Hämeenkadun puolelle asti.

    Samaan aikaan Rastin kanssa uudistettiin perusteellisesti myös Yhteishotellin omistama Rastin siipi. Rastin ja siiven välissä olevia vastaanottotiloja laajennettiin. Rastin siipirakennukseen tehtiin hissi. Rakennuksessa sijaitsevat ravintolatilat muutettiin kokous- ja juhlatiloiksi. Myös Ítsenäisyydenkadun puoleiset julkisivut uusittiin, abs-levyjen tilalle vaihdettiin näyttävä musta lasipinta.

    Hotelli Victorian sisätiloja ravintoloita uusittiin 1988-89. Julkisivut ja sisätilat kokivat muutoksia myös 1999-2000 (KSOY).

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Rakennusaikana 1960-luvun alussa Tammelassa oli vielä hyvin matala rakennuskanta. Rasti nousi korkeana heti rautatieaseman vieressä ja sai nimityksen ”Tammelan pilvenpiirtäjä”. Sen taustalla näkyivät Kalevan tornimaiset 1950-luvun asuinkerrostalot ja vieressä oli rautatieaseman torni. Rastin modernia ilmettä korostivat koon lisäksi pintojen kuparipeltivuoraukset, valomainokset, näköalabaari ja pääsisäänkäynnin näyttävä portaikko.

    Kohteen rakennukset sijaitsevat avainpaikalla Tampereen keskustasta kaupungin itäpuolelle tultaessa. Rakennusten lähiympäristössä on tärkeimpänä tekijänä niiden vieressä kulkeva Itsenäisyydenkatu. Rakennusten pohjois- ja itäpuolella sijaitseva Tammelan 1970- 80- lukujen kerrostaloalue on rakennuskannaltaan melko yhtenäinen. Lähialueella on kapeita puistomaisia kävelyteitä, jotka muodostavat miellyttäviä reittejä betonielementtitalojen väleihin. Lähipiirissä on myös useita vanhoja rautatieläisten rakennuksia.

    Rakennukset rajautuvat etelässä Itsenäisyydenkatuun. Pohjoispuolella kulkee Tammelankatu, joka on osin jalkakäytävänä. Rakennusten pohjoisen puoleiselle piha-alueelle tulee Kaivokatu. Piha-alueilla on Rastin ja hotelli Victorian parkkipaikkoja.

    Kohteen länsipuolella, rautatien vieressä on avara tontti. Tontilla on tällä hetkellä parkkialue ja koirapuisto. Paikalle on suunniteltu rakennettavaksi korkea uudisrakennus, joka muuttaa kohteen lähiympäristöä, kaupunkikuvallista asemaa ja näkymiä merkittävästi.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
        Itsenäisyydenkatu 3 hotelli
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
        Murtokatu 3, Itsenäisyydenkatu 1 b, Kaivokatu 44 liike- ja asuinrakennus
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
        Murtokatu 1, Tammelankatu 2, Kaivokatu 44 asuinrakennus - kerrostalo
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      XVI Tammela, eteläosa Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Insinöörioppilastalo Rastin, Rastin siiven ja Hotelli Victorian purettavien rakennusten valokuvadokumentointi 2016 Dokumentointi Tampere
     
      Dokumentointi
     
      18.05.2016
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Rastin ja hotelli Victorian talojen rakennusinventointi Tampere
     
    Tampere
     
    Rakennusinventointi
     
    08.06.2010 21.06.2010

Kartta