Rakennetun ympäristön kohde Kotkanranta

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Vanha kunta:
  Teisko
  Kylä:
  Paavola
  Kaupunginosa:
  Paavola
  Nimi:
  Kotkanranta
  Osoite:
  Kotkanniementie 113
  Kohdetyyppi:
  vapaa-aika

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Vanha huvilamiljöö, joka on 1960-luvulta alkaen saanut leirikeskuksen piirteitä; pihapiiriin on rakennettu mmm. majoitus- ja ruokalatilat. Rannassa on vanha rantasauna.

  Arkkitehtonisesti monimuotoinen ja pohjakaavaltaan vapaa päärakennus omaa alueelle tyypillisiä huvila-arkkitehtuurin piirteitä; mm. kattoikkunoiden, parvekkeiden ja kuistien muodossa. Nykyasunsa rakennus on saanut oletettettavasti 1920-luvulla, mutta rakennuksen sisällä on olemassa vanha, alkuperäinen hirsirunko, joka on vanhempi ja ollut punamullattu. Rakennus avautuu kolmeen eri suuntaan, siinä on kaksi oikeaa parveketta ja kaksi valeparveketta jonne ei ole käyntiä. Päädyissä on auringonnousua mukailevat koristeaiheet. Rakennuksessa on kylmä lasikuisti ja pitkä avokuisti.

  Julkisivut ovat pääkerroksessa vaakaponttilautaa, vinttikerros pystyponttia. Saumapeltikatto on uudehko. Rakennus lepää järven puolella korkeiden kivipaasien varassa, kaakkoispuoli on perustettu kohtalaisen matalalle suoraan kallion päälle nurkkakivien varaan. Vuorausta jäsentävät vaaka- ja pystylistat.

  Historia:
  Varatuomari Carl Aejmaelus oli ostanut Ala-Paavolasta toistakymmenta hehtaaria käsittävän rantapalstan. Paikka oli aikaisemmin saaressa, jonka kautta kulki teiskolainen talvitie. Salmi oli sittemmin täyetty tietä varten.

  Tilalle rakennettiin perimätiedon mukaan vuoden 1922 paikkeilla suuri puuhuvila, mutta tehdyn tarkastuksen perusteella sekä rakennuksen arkkitehtonisten piirteiden johdosta voidaan todeta, että vanhin hirsirakenteiden osa on vanhempi ja ollut aikanaan hirsipinnalla ja punamullattu. Monimuotoinen arkkitehtuuri viittaa yleisestikin ottaen jugendin aikakauteen ja tai sen jälkeiseen myöhäsijugendiin 1910-luvulle.

  Aejmaelus myi huvilan ja osan tilasta vuoden 1950 vaiheilla. Tampereen Keuhkovammayhdistys ry omisti sitä vuosina 1960-2005. Sinä aikana tilalle rakennettiin uusi rantasauna ja ruokalarakennus.

  Kirjalliset lähteet:
  Tampereen Aitolahden ja Teiskon rakennuskulttuuri, Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen 2008.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Avaa Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Aitolahden ja Teiskon rantahuvilat Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
  Teisko
   
  Paavola Hallinnollinen alue haja-asutusalue
  rekisterikylä
   
  Avaa Tampere
   
    Uskalin-Paavolan-Kämmenniemen kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014

Lausunnot

 • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
  Avaa 439 2016 09.11.2016 Tampere, Kämmenniemi, Kotkanniemi, Kotkanrannan ranta-asemakaava, tilat Kotkanranta 837-711-2-73 ja Ingebo 837-711-2-190, osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä valmisteluaineisto, kaava 040 Tampereen kaupunki, Kaupunkiympäristön kehittäminen
  Avaa 107 2017 30.03.2017 Tampere, Kämmenniemi, Kotkanrannan ranta-asemakaava, Kotkanniemi, tilat Kotkanranta 837-711-2-73 ja Ingebo 837-711-2-190, kaavaehdotus 040 Tampereen kaupunki