Rakennetun ympäristön kohde Tampereen messu- ja urheilukeskus , Pirkkahalli

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Härmälä
    Inventointinumero:
    2007/0164
    Nimi:
    Tampereen messu- ja urheilukeskus , Pirkkahalli
    Osoite:
    Ilmailunkatu 20
    Kohdetyyppi:
    muu
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    05.09.2007

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Tampereen messu- ja urheilukeskus sosiaalihistorialliset arvot liittyvät keskuksen toimintaan kansallisesti merkittävänä messu- ja urheiluhallina. Massiivinen monessa vaiheessa rakentunut keskus sijaitsee erillään Härmälän omakotialueista avarien nurmi-, hiekka ja asfalttikenttien keskellä. Ympäristöarvot perustuvat keskuksen asemaan alueen merkittävänä maamerkkinä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Tampereen messu- ja urheilukeskus (jatkossa keskus tai TESC, joka on lyhenne keskuksen englanninkielisestä nimestä Tampere Exhibition and Sports Centre) on nykyisin neljä hallia käsittävä monitoimikeskus, joka sijaitsee Tampereella Härmälän kaupunginosassa entisen Härmälän lentokentän alueella, Pirkkalan kunnan rajan tuntumassa. TESC toimii yleisurheilun ja jalkapallon harjoittelu- ja kilpailuareenana sekä messujen, kokousten ja konserttien pitopaikkana. Se on avattu vuonna 1985. Tampereen messu- ja urheilukeskus Oy:n osakkeista 66% omistaa Tampereen kaupunki ja Tampereen Messut Oy 34%.

    Keskuksen tonttia rajaa pohjoisessa Vähäjärven puisto, idässä Härmälän omakotialue, etelässä Ilmailunkatu ja lännessä Pirkkalan kunnan raja. Rakennusta ympäröivä laaja tontti on tasainen ja sen pinta asfaltoitua parkkialuetta sekä hiekka- ja nurmipintaisia kenttiä. Lisäksi TESC:n alueisiin kuuluu laajat asfalttipintaiset parkkialueet, jotka sijaitsevat Ilmailunkadun pohjoispuolella, entisen Härmälän lentokentän kiitoradalla.

    Nykyisen hallikokonaisuuden muodostavat A-halli, joka on suuri jalkapallon sekä yleisurheilun juoksu- ja hyppylajien harjoittelupaikka, B-halli, joka on yleisurheilun heittolajien ja voimistelijoiden harjoitteluhalli, sekä C-halli, joka on jalkapallon harjoitushalli sekä elokuussa 2006 valmistunut D-halli. Massiivisen keskuksen pinta-ala on n. 35 000 m². Rakennuksen eri ikäiset osat muodostavat moni-ilmeisen kokonaisuuden. Keskuksen pääsisäänkäynnin edustalla on alueen ilmailuhistorian muistomerkki, vuonna 1999 pystytetty Kimmo Kaivannon suunnittelema Leonardo-teos. Lisäksi tontilla keskuksen pohjoispuolella on erillinen varastorakennus.

    Tämän tutkimuksen puitteissa TESC:n tiloista inventoitiin sen vanhimmat osat: vuonna 1936 valmistunut entinen Ilmavoimien lentokonehalli, nykyinen B-halli sekä vuonna 1985 valmistunut A-halli eli Pirkkahalli. Inventoinnin puitteissa halleja käsitellään kuten erillisiä rakennuksia, vaikka ne tosiasiassa ovatkin yhden ja saman rakennuksen osia.

    Historia:
    Lentokentän siirryttyä Härmälästä Pirkkalaan vuonna 1979 päätettiin käyttämättömäksi jäänyt entinen Ilmavoimien lentokonehalli luovuttaa vuonna 1980 Tampereen kaupungin tilakeskuksen käyttöön urheiluhalliksi. Vuonna 1936 valmistunut lentokonehalli on Härmälän lentokentän vanhin säilynyt rakennus ja se on tämän tutkimuksen puitteissa inventoitu erikseen (nykyinen B-halli, ks. tämän raportin rakennus 1).

    1980-luvulla urheilutiloja laajennettiin uudella entisen lentokonehallin kylkeen liitetyllä jalkapallohallilla, jonka vihkiäisiä vietettiin 3.9.1985 (nykyinen A-halli, ks. tämän raportin rakennus 2). Uusi hallikokonaisuus sai nimekseen Pirkkahalli. Toiminnan laajentuessa urheilusta messuihin ja muihin tapahtumiin laajenivat myös keskuksen tilat. Ravintolatilat laajenivat vuosina 1993 ja -95, C-halli valmistui vuonna 1998 ja D-halli 2006.

    Monitoimikeskuksen alkuperäisen nimen, Pirkkahalli ei enää 2000-luvulla katsottu riittävästi kuvaavan laajentunutta kokonaisuutta, minkä vuoksi keskuksen ja sitä hallinnoivan yhtiön nimeksi otettiin vuonna 2006 Tampereen messu- ja urheilukeskus. Englanninkielinen nimi on Tampere Exhibition and Sports Centre, josta tulee myös keskuksesta yleisesti käytetty nimilyhenne TESC. Tulevaisuudessa TESC on laajentumassa edelleen jopa 8 hallin, hotellin ja parkkitalon käsittäväksi kokonaisuudeksi.

    Härmälän entiselle lentokentälle rakentunut monitoimikeskus on ihailtavalla tavalla pyrkinyt säilyttämään ilmailun perinnettä rakennuksen nimistössä. Rakennuskokonaisuuden kaikki kokoustilat on nimetty Härmälän lentokentälle aikoinaan laskeutuneiden lentokonetyyppien mukaan. Kokoustiloja ovat mm. Tuisku, Viima, Fokker, Convair ja Douglas.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Ks. KUVALIITE Kohteen ympäristö ja maisemat

    Toimenpidesuositukset:
    Tampereen messu- ja urheilukeskus sijaitseen Härmälän omakotialueen kupeessa, mutta kuitenkin omakotialueesta erillään avoimien piha-alueiden ympäröimänä.

    Tämä suuria rakennusmassoja ympäröivä avara alue olisi pyrittävä säilyttämään myös jatkossa keskuksen lajentumisesta huolimatta. Samoin on turvattava keskuksen arkkitehtonisesti merkittävien rakennusosien, A- ja B-hallien säilyminen nykyasussaan.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    001   Ilmailunkatu 20 konehalli
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    002   Ilmailunkatu 20 urheiluhalli
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Härmälä Hallinnollinen alue omakotialue
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Härmälän entinen lentokenttä Historiallinen aluekokonaisuus liikennealue
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen messu- ja urheilukeskuksen alueen rakennetun ympäristön selvitys Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    05.09.2007 11.09.2007

Lausunnot

  • Dnro Vuosi Lausunnon pvm Otsikko Lausunnon saaja
    Avaa 436 2017 20.10.2017 Tampere, Härmälä, Ilmailunkatu 20 ja 26, TESC-keskuksen pysäköinti, asemakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma, kaava 8645 Tampereen kaupunki

Kartta