Tutkimushanke Tampereen messu- ja urheilukeskuksen alueen rakennetun ympäristön selvitys

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Tampereen messu- ja urheilukeskuksen alueen rakennetun ympäristön selvitys
    Hankkeen tyyppi:
    Rakennusinventointi
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Entisen Pirkkahallin, nykyisin Tampereen messu- ja urheilukeskuksen alueen rakennusinventointi, jossa tarkasteltiin alueen historiaa ja sen näkymistä nyky-ympäristössä. Rakennuskohtaisesti inventoitiin vanha lentokonehalli sekä Pirkkahalli, jotka ovat nykyisin osa messu- ja urheilukeskusta. Inventoinnissa tuotiin esille alueen kulttuurihistoriallisesti arvokkaita piirteitä, joita käynnissä olevassa asemakaavoituksessa tulisi huomioida. Inventoinnin suoritti projektitutkija Miia Hinnerichsen ja työstä vastasi Pirkanmaan maakuntamuseolla tutkija Hannele Kuitunen. Inventoinnin aineisto on tallennettu Pirkanmaan maakuntamuseon kokoelmiin ja siitä on toimitettu kopio Tampereen kaupungin tilakeskukselle.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Hannele Kuitunen/PMM
    Hankkeen alkupvm:
    05.09.2007
    Hankkeen loppupvm:
    11.09.2007

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaan maakuntamuseon kulttuuriympäristöyksikkö on tuottanut rakennusinventoinnin koskien Tampereen messu- ja urheilukeskuksen aluetta. Työ on Tampereen kaupungin tilakeskuksen tilaama rakennetun ympäristön selvitys asemakaavan muutosta varten.

    Inventoitavasta kohteesta on kartoitettu alueen maankäytön ja maiseman historiaa olennaisilta osilta sekä selvitetty rakennushistorian päävaiheet. Inventoinnissa on määritelty kohteen kulttuurihistoriallisesti ja rakennushistoriallisesti arvokkaat piirteet , jotka tulisi huomioida alueen tulevassa asemakaavoituksessa ja muutoshankkeissa.

    Työhön ovat kuuluneet esiselvitykset, kenttätyöt kohteessa ja dokumentointi. Aineistona on käytetty arkistomateriaalia (kartat, dokumentit ja valokuvat), kirjallisuutta ja haastattelutietoja. Kohde on dokumentoitu digitaalikuvaamalla.

    Raportissa kuvataan ympäröivän alueen historiallista kehitystä ja ominaispiirteitä. Kohteesta, Tampereen messu- ja urheilukeskuksesta on erikseen inventoitu kaksi vanhinta rakennuksen osaa, A- ja B-hallit, painottaen rakennusmassoja ja julkisivuja. Sisätilat on inventoitu viitteellisesti keskittyen arvokkaisiin piirteisiin. Alueen maisemallista merkitystä on arvioitu kokonaisvaltaisesti. Raportissa esitetään kohteen keskeiset arvot ja suojelutavoitteet sekä toimenpidesuosituksia. Arvioinnin näkökulmina ovat kohteen kulttuurihistoriallinen kertovuus, rakennuskannan rakennushistoriallinen edustavuus sekä maisemakokonaisuuden merkitys.

    Selvityksen on tehnyt syyskuussa 2007 projektitutkija FM Miia Hinnerichsen ja työstä on vastannut kulttuuriympäristöyksikön rakennustutkija rak. arkkitehti FM Hannele Kuitunen. Tampereen tilakeskuksen edustajana on ollut hankearkkitehti Kirsti Hankela.

    Raportin valokuvat ovat pääasiassa tekijän, jolloin julkaisuoikeus on Tampereen museoilla. Muu oikeudenomistaja on mainittu kuvan yhteydessä.

    Hankealue:
    Härmälän alue on historiallisesti osa Tammerkosken jakokuntaa ja Pirkkalan suurpitäjää. Alueella sijaitsi kaksi taloa, jotka 1629 yhdistettiin yhdeksi ratsutilaksi. 1759 alue siirtyi Hatanpään kartanon omistukseen ja 1920-luvulla Tampereen kaupungille. Härmälä oli kaupunginosan perustamisen aikaan 1920-luvulla kaukana kaupungista ja täysin maaseutua, vanhaa Hatanpään kartanon peltoviljelyaluetta. Alue kaavoitettiin pääasiassa omakotiasumiselle, mutta kaupunginosan muotoutumiseen vaikutti merkittävästi 1930-luvulta alkaen valtion lentokonetehtaan ja sitä palvelevan lentokentän rakentaminen alueelle. Härmälä liittyykin kiinteästi suomalaiseen ilmailun historiaan.

    Inventoinnin kohde, Tampereen messu- ja urheilukeskus (vuoteen 2006 asti Pirkkahalli) on muotoutunut entisen Härmälän lentokentän alueelle lentokenttätoiminnan siirryttyä Pirkkalaan vuonna 1979. Vuonna 1985 avattu monitoimikeskus on laajentunut useassa vaiheessa, käsittäen nykyisin neljä hallia, joiden yhteenlaskettu pinta-ala on 35 000 m². Keskuksen toimintaa on tulevaisuudessa edelleen tarkoitus laajentaa. Tampereen messu- ja urheilukeskus toimii yleisurheilun ja jalkapallon harjoittelu- ja kilpailuareenana sekä messujen, kokousten ja konserttien pitopaikkana. Monitoimikeskus liittyykin messu- ja urheilutoimintansa vuoksi kiinteästi alueen sosiaalihistorian kehitykseen.

    Rakennettu ympäristö kohdealueella on kokenut suuria muutoksia vuosien kuluessa. Alkuperäisestä maaseutuasutuksesta alueella ei enää ole näkyviä jälkiä. Ilmailuun liittyvä rakennuskanta on samoin pääosin kadonnut. Olemassa olevat ilmailuun liittyvät rakenteet tulisikin juuri niiden vähäisyyden vuoksi huomioida myös tulevassa maankäytön suunnittelussa ja pyrkiä säilyttämään ne mahdollisimman muuttumattomana.

    Lähteet:
    ARKISTOLÄHTEET

    Rakennuspiirustuksia, Tampereen kaupunki, rakennusvalvonnan arkisto.

    Asemakaavoja, Tampereen kaupunki, kaavoitusyksikkö.

    Valokuvia, Tampereen museoiden kuva-arkisto.

    KIRJALLISUUS JA RAPORTIT

    Alajoki, Jaana; Härmälä - Rantaperkiö : torpista lentokoneisiin. Härmälä-seura, Tampereen kaupunki, Tampere 1996.

    Alanen, Timo ja Kepsu, Saulo; Kuninkaan kartasto Suomesta 1776 - 1805. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki 1989.

    Jutikkala, Eino; Tampereen historia 3. Tampere 1979.

    Kalmar Industries Oy Ab, Härmälän tehtaan rakennuskannan arviointi. Arkkitehtitoimisto Hanna Lyytinen Ky. Tampere 2005.

    Kalmar Industries Oy Ab, Härmälän teollisuusalueen asemakaavan muutos, Alueen rakennuskannan inventointi. Arkkitehtikonttori Petri Pussinen Oy. Tampere 2004.

    Keskinen, Jouni; Härmälän lentokentän rakennustyöt : Työmiehen riistoa ja kommunistien agitaatiota? Artikkeli Tampereen yliopiston internettietokannassa Koskesta Voimaa. http://www.uta.fi/koskivoimaa/liikkuminen/1918-40/lento2.htm

    Keskinen, Jouni; Härmälästä maailmalle : Aero Oy aloittaa siviililentoliikenteen. Artikkeli Tampereen yliopiston internettietokannassa Koskesta Voimaa. http://www.uta.fi/koskivoimaa/liikkuminen/1918-40/lento3.htm

    Louhivaara, Maija; Tampereen kadunnimet. Tampereen museoiden julkaisuja 51. Tampere 1991.

    Nikula, Riitta; Rakennustaiteen 1920- ja 1930-luku. Teoksessa Ars - Suomen taide 5. Kustannusosakeyhtiö Otava, Keuruu 1990.

    Rasila, Viljo; Tampereen historia IV. Tampere 1992.

    Sipilä, Seppo; Ilmatie - Viimeisenä rakennettu. Artikkeli Euroopan rakennusperintöpäivien Lähdön ja saapumisen paikat -teemajulkaisussa Ilmoille ja vesille. Helsinki 2006.

    Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampereen kaupungin ympäristötoimi, kaavoitusyksikkö, julkaisuja 2/98. Tampere 1998.

    Uolamo, Seppo; Härmälä : Tampereen lentokenttä. Apali, Tampere 2004.

    Voionmaa, Väinö; Tampereen kaupungin historia IV. Tampere 1935.

    INTERNET-LÄHTEET

    Tampereen messut Oy:n internetsivut. www.tampereenmessut.fi

    Tampereen messu- ja urheilukeskuksen (TESC) internetsivut. www.tesc.fi

    SUULLISET LÄHTEET

    Teuvo Peltola, Kehityspäällikkö, Tampereen messu- ja urheilukeskus 30.8.2007

    Mervi Oksanen, myynti- ja markkinointikoordinaattori, Tampereen messu- ja urheilukeskus 30.8.2007

Media

  • Kohteen kuva

    halli ilmakuva3.jpg

    • Kuvaaja: Hannu Vallas
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus: Viistoilmakuva Tampereen messu- ja urheilukeskuksesta kohti pohjoista.
    • Kuvausaika: 20.5.2006
    Kohteen kuva

    Kohteen sijaintikartta.jpg

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi: Karttaote
    • Kuvaus: Kohteen sijaintikartta.
    • Kuvausaika:

Liitetiedostot

  •  

    Hankeraportti.pdf

    • Kuvaus:
    Lataa

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Härmälä Hallinnollinen alue omakotialue
     
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Härmälän entinen lentokenttä Historiallinen aluekokonaisuus liikennealue
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Tampereen messu- ja urheilukeskus , Pirkkahalli   Härmälä
     
    Ilmailunkatu 20 muu
     

Kartta