Rakennetun ympäristön kohde Virtain kaupunginkirjasto
Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartallaPerustiedot
-
Kunta:Virrat
Kaupunginosa:Purula
Inventointinumero:2023/0025Nimi:Virtain kaupunginkirjastoOsoite:Mäkitie 2Kohdetyyppi:kokoontuminen
kulttuuri
vapaa-aika
Rakennusten lukumäärä:1Inventointipäivämäärä:14.06.2023
Kulttuurihistorialliset arvot
-
Rakennushistoriallinen arvo:arkkitehtoninen
Historiallinen arvo:sivistyshistoria
Ympäristöarvo:maisemallisesti keskeinen sijainti
Arvojen perustelu:Virtain kaupunginkirjasto edustaa korkeatasoista vuosituhannen vaihteen postmodernistista, historiaan viittaavilla aiheilla jäsenneltyä arkkitehtuuria. Kirjastolla on kaupunkikuvallisesti keskeinen merkitys.
Tekstitiedot
-
Kuvaus:Vuoden 1999 loppupuolella valmistuneen Virtain kaupunginkirjaston on suunnitellut arkkitehti Esko Räntilä. Kirjasto on maisemallisesti keskeinen rinnesijaintinsa ja avoimen ympäristönsä vuoksi. Se on postmodernistinen kokonaisuus, jossa yhdistyvät erilaiset tornit, leikittelevät ikkunamuodot lippoineen sekä kaariaiheet, klassistiseen viittaava keltainen rappaus ja lanterniini. Virtain kirjasto muistuttaa erityisesti sisätiloiltaan huomattavasti saman suunnittelijan myöhempää tuotantoa, Pälkäneen pääkirjasto Arkkia.Historia:Kirjastotoimen historia
Virtain kirjastotoiminnan juuret ulottuvat vuoteen 1861, jolloin kirjasto on toiminut Virtain kappelissa. Erikoisuutena 1900-luvun alussa toimi lastenkirjasto, joka yhdessä monien kylien nuorisoseurojen kanssa toimi kimmokkeensa kunnallisen kirjaston perustamiselle. (Yli-Rajala 2002, 2–3.) Kunnallinen kirjasto aloitti toimintansa vuonna 1923. Aluksi kirjasto toimi kansakoulun eteisessä, sittemmin vanhassa postitalossa vuoteen 1975, minkä jälkeen kirjasto muutti koristeelliseen, Virtaintien varressa sijaitsevaan puurakennus ”Toivolaan”, joka toimi ennen kirjastoa kunnantoimistona. Rakennus saneerattiin vuosien 1979–1981 aikana, jolloin kirjasto sai käyttöönsä myös yläkerran tilat. Kirjaston jälkeen vuonna 1999 rakennuksessa aloitti toimintansa musiikkiopisto Merikanto-opisto. (Dahlbacka ym. 2009, 349; Käppi 1998, 24; Yli- Rajala 2002.) Rakennuksessa oli kosteusongelmaa, jonka vuoksi osa kirjaston kellarissa sijainneista varastokirjoista jouduttiin hävittämään.
Kirjastorakennus on valmistunut loppuvuodesta 1999 ja avajaisia on vietetty tammikuussa 2000. Avajaisjuhlat järjestettiin 15. maaliskuuta 2000 (Yli-Rajala 2002, 34).
Rakennuspaikan historia
Virtain kirjaston paikalla on sijainnut Kankaanpään talon päärakennus, joka on rakennettu 1890-luvulla. Sittemmin siinä on toiminut Osuuskaupan leipomo. Alun perin nykyisen kirjaston ympäristö on ollut maatilamaisemaa aittoineen, navettoineen ja talleineen. Sittemmin päärakennuksessa on toiminut Osuuskaupan leipomo ja navetassa Osuuskaupan varasto, joka sittemmin muutettiin Renlundin rautakaupaksi, joka purettiin kirjastorakennuksen tieltä vuonna 1998. (Moisio 2008, 233–235.) Vielä 1960-luvulla alue on ollut pienimittakaavainen, lähinnä puutalojen aluetta (Käppi 1998, 24).
Kirjastorakennusta suunniteltaessa tonttivaihtoehtoja oli useita, ja kirjastoa suunniteltiin sijoitettavaksi johonkin olemassa olevista rakennuksista, muun muassa vanhaan meijeriin. Kirjasto päädyttiin sijoittamaan ns. Renlundin tontille. Syksyllä 1996 järjestettiin arkkitehtikilpailu kutsukilpailumuotoisena. Kilpailussa sekä ensimmäiseksi että toiseksi laaditut ehdotukset oli laatinut suunnittelutalo S. Anttila Oy. (Yli-Rajala 2002, 29.)
Rakennuksessa on alun perin toiminut myös Pirkanmaan ammattikorkeakoulu PIRAMK, jonka oma lainaustiski sekä informaatikon työtilat ovat sijainneet rakennuksen pohjoispäädyssä. Ammattikorkeakoulun lakkauttamisen myötä myös tilantarve poistui ja kirjaston oma toiminta laajeni kyseisiin tiloihin. Sittemmin tiloja on käyttänyt muun muassa kansalaisopisto.
Rakennus on säilynyt huomattavan alkuperäisessä kunnossa. Suurin muutos on tapahtunut vuonna 2019, kun kirjaston tilat palvelivat koulun väistötilana. Kirjastosalin pohjoisjulkisivulle ulottuvasta osasta erotettiin väliseinillä kaksi luokkahuonetta, jotka ovat pariovin yhteydessä toisiinsa. Kyseiset tilat palvelevat nykyään kirjaston oman toiminnan lisäksi esimerkiksi yleishyödyllisiä yhdistyksiä kokoustiloina, ja myös yksityishenkilöt sekä yritykset voivat vuokrata niitä erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.
Ympäristö ja pihapiiri:Kirjasto sijaitsee Mäkitien ja Rantatien risteyksessä Virtain keskustaajamassa avoimella rakennuspaikalla. Kirjastorakennuksen itäpuolella sijaitsee vuonna 1940 valmistunut Osuuskaupan talo, jossa toimii tällä hetkellä ravintola Martinkarhu. Rakennusten välinen piha on puistomainen mutta osin jäsentymätön ja ränsistynyt.Kirjaston lounaispuolella sijaitsee Virtain kirkko, joka on valmistunut vuonna 1774. Ensimmäinen kirkko 1600-luvulta on ilmeisesti sijainnut nykyisen kirkon pysäköintialueella. Kirjaston länsipuolella sijaitsee Virtain yhtenäiskoulu vuodelta 2021, kauempana liikuntahalli vuodelta 1987 sekä Virtain lukio ja ammattikoulu. Virtaintien varressa kirjastosta itään on päivittäistavarakauppa sekä Virtain kaupungintalo vuodelta 1975. Virtain kaupunginkirjasto sijaitsee Virtain keskustassa, joka on määritetty Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi. Kirjastoa ei ole mainittu erillisenä kohteena. (Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt 2016, 232-233.)
Kirjalliset lähteet:Dahlbacka, Carol. Eriks, Stig. Hautala, Milja. (toim.) (2009) Kotiseutumme Virrat – Ähtäri 2009. Vaasa: Oy Botnia-Foto Ab.Käppi, Jyrki. (1998) Puutalojen Virrat. Tampereen yliopiston Virtain kulttuurintutkimusaseman raportti.
Moisio, Otto. (2008) Virtain raitti. Virrat: Virtain Seura ry.
Pirkanmaan maakunnallisesti arvokkaat rakennetut kulttuuriympäristöt. (2016) Pirkanmaan liitto. Saatavilla https://maakuntakaava2040.pirkanmaa.fi/sites/default/files/raku_27052016.pdf
Räntilä, Esko. (2000) Virtain kirjaston avajaiset 14. tammikuuta 2000. DVD. Pirkanmaan Ammattikorkeakoulu 2000.
Virtain seurakunta, Virtain kirkon vaiheita. Viitattu [18.7.2023] https://www.virtainseurakunta.fi/kirkko-ja-tilat/virtain-kirkko/virtain-kirkon-historiikki-esko-rantila-
Vanhat kartat -sivusto. Saatavilla [21.8.2023] https://vanhatkartat.fi
Virtain kaupungin rakennusvalvonnan arkisto.
• Pääpiirustukset, Esko Räntilä / Suunnittelutalo S. Anttila Oy, 1998.
• Pääpiirustukset, Eija Kuokkanen / Suunnittelutalo PPG Oy, 2019.
Vuorenpää, Kauno. (1976) ’Virrat’ teoksessa Kotiseutuni Pirkanmaa. Toim. Ahrner, Leif, Lahtinen, Martti. Öhling, Mats. Suomen maakuntajulkaisu Oy, s. 340–347.
Yli-Rajala, Tarmo. (2002) Virtain kirjastot 1861–2000.
Suulliset lähteet:Leo, Heidi. Va. kirjastotoimenjohtaja. Kohdekäynti 14.6.2023.
Rakennukset
-
Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
AvaaVirtain kaupunginkirjasto Mäkitie 2 kirjasto
Hankkeet
-
Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
AvaaPirkanmaan modernit kirjastot 2023 ( modernin rakennusperinnnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
Juupajoki
Kangasala
Kihniö
Lempäälä
Nokia
Orivesi
Pirkkala
Punkalaidun
Pälkäne
Ruovesi
Tampere
Vesilahti
Virrat
Ylöjärvi
Akaa
Mänttä-Vilppula
Sastamala
Rakennusinventointi
23.05.2023 12.09.2023