Rakennetun ympäristön kohde Savenvalajankatu 16

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Hyhky
    Nimi:
    Savenvalajankatu 16
    Osoite:
    Hyhkynkatu 15 / Savenvalajankatu 16
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    2
    Inventointipäivämäärä:
    24.06.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Ei arvotettu.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pihapiiri käsittää kaksi rakennusta, joista asuinrakennus on 1900-luvun alusta ja uudistettu sekä laajennettu myöhemmin. Piha on vehreä ja väljästi rakennettu, osin orapihlaja-aidan rajaama.

    1 1/2 -kerroksinen asuinrakennus koostuu kahdesta pienemmästä rakennusosasta, jotka on kytketty. Etelänpuoleinen osa on mahdollisesti vanhempi. Molemmat osat ovat suorakaiteen muotoisia, mutta kokonaisuudessaan rakennus saa monikulmaisen muodon. Yhtenäisen ilmeen rakennus saa samankaltaisista ratkaisuista: molemmissa osissa on betoninen perusta, punaisella kolmiorimahuovalla katettu satulakatto sekä vaakasuuntainen laudoitus. Ainoastaan pohjoisen puoleisessa osassa ulkovuori on jaettu kenttiin niin, että toisen kerroksen osuus (mm. päädyt) on laudoitettu kapeammalla pystylaudalla - ei kuitenkaan helmiponttisella.. Myös väritys poikkeaa: pystylaudoitus on kermanvalkoista, kun koko rakennuksen pääväri on ns. kartanon keltainen. Listoitus on valkoinen.

    Ikkunat ovat molemmissa osissa isoruutuiset ja varustetttu sivun tuuletusikkunalla. Eteläpäädyn ikkunat ovat mahdollisesti uusittu jo 1950-luvulla, koska puitteiden nurkkien tukena on käytetty kulmarautoja. Ulko-ovet ovat modernit.

    Pohjoisen puoleisessa päädyssä on satulakattoinen umpikuisti, johon on tehty moniväriset lyijylasi-ikkunat.

    Rakennus on kunnoltaan hyvä (kunnostettu).

    Pihapiiriin kuuluu myös siro piharakennus tontin koillislaidalla, pääty Hyhkynkadulle päin. Rakennuksessa on ilmeisesti ollut ulkohuussi sekä "talli/verstastilaa".

    Rakennus on yksikerroksinen ja siinä on punaisella kolmiorimahuovalla katettu satulakatto, jonka yäpääty on aumattu. Rakennus on ilmeisesti rankorakenteinen ja se on vuorattu kermanvalkoisella ja keilaponttisella vaakalaudalla. Päätykolmioissa on käytetty pystysuuntaista helmiponttilaudoitusta. Rakennuksen päädyssä on vaaleanvihreät pariovet ja pihan puoleisella sivulla vaakapaneeliset yksittäiset ovet. Ikkunat ovat vanhat.

    Tonttia reunustaa pystylautainen puuaita sekä pensasaita. Kiinteistön pihapiiri on hyvin vehreä ja puutarhasta löytyy muun muassa paljon hedelmäpuita.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Kohde sijaitsee Hyhkyn- ja Savanvalajankadun kulmassa, lähinaapureinaan luoteessa uusi asuinrakennus, kaakossa 1900-luvun alun rakennuskantaa.
    Kaava:
    Asemakaava

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Hyhky (kaupunginosa) Hallinnollinen alue kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampereen Hyhkyn rakennusinventointi 2004 Tampere
     
      Rakennusinventointi
     
    01.01.2004 31.12.2004

Kartta