Maakuntamuseon lausunto 103 / 2013 Tampere, Kaleva, Teiskontie 18, As Oy Tukikohdan julkisivujen ja parvekkeiden uusiminen

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    Kaleva
    Dnro / vuosi: 103 / 2013
    Otsikko:
    Tampere, Kaleva, Teiskontie 18, As Oy Tukikohdan julkisivujen ja parvekkeiden uusiminen
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    20.03.2013
    Tiivistelmä:
    As Oy Tukikohtaan on suunnitteilla julkisivuremontti, jossa mm. kiinteistön ikku-nat, huoneistokohtaiset parvekkeet ja parvekkeen ovet uusittaisiin ja rakennus vuorattaisiin lämpörappauksella. Rakennuksen eteläpääty on lämpörapattu ai-emmin. Tuuletusparvekkeet ja lämpökeskuksen piippu on tarkoitus purkaa kokonaan, ja huoneistokohtaisia parvekkeita on tarkoitus syventää 650 mm. Lausunnossaan Pirkanmaan maakuntamuseo ottaa kantaa kiinteistön kulttuurihistorialliseen arvoon ja suunniteltujen korjaustoimien vaikutukseen näiden arvojen säilymiseen. Pirkanmaan maakuntamuseo on keskustellut asiasta Museoviraston Länsi-Suomen kulttuuriympäristöpalveluiden intendentin kanssa.

    As Oy Tukikohta sijaitsee Kalevan kirkon ja kaupunginosan valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa ympäristössä, jota koskevat valtakunnalliset aluei-denkäyttötavoitteet. Valtakunnallisia alueidenkäyttötavoitteita koskevan valtio-neuvoston päätöksen (30.11.2000 ja sen tarkistuksen 13.11.2008) kulttuuri- ja luonnonperintöä koskevien erityistavoitteiden mukaan alueiden käytössä on varmistettava, että valtakunnallisesti merkittävät kulttuuriympäristöjen arvot säilyvät. Lisäksi mm. Maankäyttö- ja rakennuslain 118 §:n mukaan rakennuksen korjaus- ja muutostyössä on huolehdittava siitä, ettei historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaita rakennuksia tai kaupunkikuvaa turmella.

    Kalevan arvot liittyvät sen statukseen yhtenä Suomen yhtenäisimmistä ja laajimmista toisen maailmansodan jälkeen funktionalismin kaavoitusperiaatteiden mukaisesti toteutetuista kaupunginosista. Avoin korttelirakenne ja laajat, yhtenäiset ja yksinkertaiset julkisivupinnat tekevät Kalevan kerrostaloista hyvin herkkiä julkisivumuutoksille. As Oy Tukikohdassa on lukuisia ajalleen tyypillisiä piirteitä, jotka muodostavat kohteen arkkitehtoniset arvot: yksinkertainen massoittelu, julkisivujen säännöllinen aukotus, roiskerapatut seinäpinnat, kaksijakoiset ikkunat ja niiden viimeistelty istuttaminen seinäpintaan, päätyjen itäpuoliset ulosvedot, parvekkeiden pinnakaiteet sekä osin sisäänvedettyjen huoneistokohtaisten parvekkeiden luoma vertikaalinen linja. As Oy Tukikohdalla on myös huomattavaa historial-lista ja kaupunkikuvallista arvoa.

    Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että parvekkeiden, ovien ja ikkunoiden uusiminen on As Oy Tukikohdan kohdalla mahdollista, mikäli se toteutetaan niiden alkuperäisen ilmeen mukaisesti. Myös huoneistokohtaisten parvekkeiden suunnitelmien mukainen, maltillinen syventäminen on mahdollista. Lämpökeskuksen piipun purkaminen on mahdollista, mutta tuuletusparvekkeiden poistaminen muuttaa liiaksi talon itäjulkisivua ollakseen rakennuksen kulttuurihistoriallisten arvojen mukainen toimenpide. Lämpörappaus ei monikerrosrakenteena vastaa alkuperäistä seinäpintaa ja alentaa rakennusten arkkitehtonisia arvoja. Lämpörappaus on uusi menetelmä, joka muuttaa rappauspinnan luonnetta, ikkunoiden asemaa suhteessa julkisivupintaan ja seinien vahvistuessa koko rakennuksen mittasuhteita. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että lämpörappaus ei ole kohteen kulttuuriympäristöarvojen ja niiden säilymisen kannalta sopiva ratkaisu, vaan rakennusten seinäpinnat tulisi kunnostaa alkuperäiseen tapaan rappauskä-sittelyllä. Parvekkeiden poistamisen ja lämpörappauksen osalta hanke ei ole valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden ja Maankäyttö- ja rakennuslain 118 §:n mukainen.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Asunto-osakeyhtiö Tukikohta - Teiskontie 18   Kaleva
     
    Teiskontie 18 asuinkiinteistö
    liike-elämä