Maakuntamuseon lausunto 496 / 2014 Vesilahti, mt 2982 ja 13759 parantaminen välillä Kesola-Suomelantie, tiesuunnitelma

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Vesilahti
    Dnro / vuosi: 496 / 2014
    Otsikko:
    Vesilahti, mt 2982 ja 13759 parantaminen välillä Kesola-Suomelantie, tiesuunnitelma
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Pirkanmaan ELY-keskus
    Lausunnon pvm:
    18.02.2015
    Tiivistelmä:
    Pirkanmaan maakuntamuseolta pyydetään lausuntoa asiakohdassa mainitusta tiesuunnitelmasta. Maakuntamuseo on osallistunut 12.9.2013 suunnitelmaan liit-tyvään katselmukseen paikan päällä Vesilahdella ja tutustunut suunnitelma-asiakirjoihin todeten seuraavaa. Suunnitelma-alue sijoittuu kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävään Vesilahden kirkonkylän kulttuuriympäristöön, joka omaa myös maisema-alueena valtakunnallista arvoa ja jota on esitetty maakunnallisesti arvokkaaksi Pirkanmaan rakennettua kulttuuriympäristöä koskevassa maakunta-kaavaa varten laaditussa selvityksessä. Kaikessa maankäytössä tulee huolehtia, että alueen kulttuuriympäristön arvot säilyvät ja että muutokset sovitetaan huolel-lisesti ympäristön historiallisiin piirteisiin. Suunnitelmaan on syytä kirjata nämä erityiset arvot ja lisätä yleiskarttaan suunnitelma-alueella myös tien varressa ole-vat kulttuurihistoriallisesti arvokkaat rakennetun ympäristön kohteet (asuin-liiketalo, kellotapuli, palolaitoksen entinen talli). Lisäksi on syytä osoittaa kirkkoa ympäröivä kiviaita ja kirkkomaa arvokohteiden joukkoon. Alueen erityisenä piir-teenä voidaan pitää maaston mukaan rakennettua kyläraittia, jonka varteen kylä on kasvanut.

    Suunnitelman merkittävin kulttuuriympäristöön vaikuttava muutos on kevyen lii-kenteen väylän rakentaminen Rautialantien varteen. Erityisesti kirkon ja Oltavan-tien välisellä jaksolla suunnitelma muuttaa kyläkuvaa merkittävästi. Tiealue jä-sentyy ja osin asfaltoitu kenttä kapenee, mutta toisaalta asfalttialue myös leve-nee paikoin. Maastokäynnin yhteydessä katsottiin, että parhaiten ympäristöön on sovitettavissa erillisenä toteutettu väylä Oltavantien ja Rautialantien risteyksen itäpuolella. Suunnitelmassa kevyen liikenteen väylä on kuitenkin sijoitettu ajora-dan yhteyteen, mitä maakuntamuseo pitää huonon ratkaisuna. Lisäksi katsottiin että tarkempaa suunnittelua vaatii Hakuninkujan risteyksen lounaispuolella ole-van asuin-liikerakennuksen edustan käsittely. Esitetty kenttäkiveys ei ole kulttuu-rihistoriallisesti perusteltu ratkaisu, mutta toisaalta tärkeää on huolehtia pinta-vesien ohjauksesta ko. rakennuksen kohdalla. Myös kellotapulin kohdalla on syy-tä huolehtia, ettei rakennus jää tien korkoon nähden matalalle. Tarkemmassa ra-kennussuunnitelmassa on syytä esittää perustusten ottamista esiin ja huolehtia rakennuksen ympäristön asianmukaisesta kuivatuksesta.

    Arkeologisen kulttuuriperinnön osalta museo toteaa, että Vesilahden kirkon lä-heisyydessä on kiinteä muinaisjäännös Vesilahden kivisakaristo (muinaisjään-nösrekisteritunnus 1000014810). Vesilahden seurakunta on syntynyt 1300-luvun alkupuolella, joten nykyistä kirkkoa on edeltänyt aikaisempia rakennuksia, joiden tarkkaa sijaintia ei tunneta. Hautausmaa on myös voinut ulottua nykyistä laa-jemmalle. Muinaismuistolaki suojelee myös ennestään tuntemattomia muinais-jäännöksiä. Kiinteän muinaisjäännöksen ja siihen kuuluvan suoja-alueen kaiva-minen, peittäminen, muuttaminen ja muu siihen kajoaminen muinaismuistolain vastaisella tavalla on kielletty (MML 1 ja 4 §). On mahdollista, että nykyisen tien alla tai vieressä on säilynyt rakenteita tai merkkejä haudoista. Tämän takia ky-seinen osuus (suunnitelmakartta M1 plv 1840–2200) tulee kaivaa arkeologin val-vonnassa. Mikäli sekoittuneen maakerroksen jälkeen havaitaan rakenteita, hau-toja tai muita merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä, tulee viipymättä ottaa yhteyttä maakuntamuseoon, joka päättää jatkotoimenpiteistä. Tällöin kyseeseen tulee kohdan poistaminen arkeologisella kaivauksella tai mikäli mahdollista, tielin-jan siirtäminen.

    Kirkkolahdentien eteläpuolella sijaitsee Kirmukarmu-niminen rautakautinen kal-misto (m.j.rek.tunnus 922010020), joka on mahdollisesti kokonaan tuhoutunut. Muinaisjäännöksen itäpuolelle suunnitellaan kävelytietä (suunnitelmakartta M1 plv 1370–1435). Myös tämä kohta tulee kaivaa arkeologin valvonnassa. Mikäli sekoittuneen maakerroksen jälkeen havaitaan merkkejä kiinteästä muinaisjään-nöksestä, tulee viipymättä

Sisältö

  •  

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vesilahti
     
      Kirmukarmu Kirkonkylä
     
      922010020 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen
     
    Avaa Vesilahti
     
      Ämmänhaudanmäki     1000035084 kulkuväylät
    kultti- ja tarinapaikat
     
    muu kulttuuriperintökohde historiallinen