Tutkimushanke Kertomus Tyrvään pitäjän Kaukolan kylän Juvolan talon Riihivainion alueella olevan hiekkakuopan laajentamisen valvonnasta 11.-13.4.1946

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Tyrvää
    Nimi:
    Kertomus Tyrvään pitäjän Kaukolan kylän Juvolan talon Riihivainion alueella olevan hiekkakuopan laajentamisen valvonnasta 11.-13.4.1946
    Hankkeen tyyppi:
    Kaivaus
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Työmies Akseli Aukeala löysi 6.4.1946 rautakauden esineitä (KM 11573) ajaessaan hiekkaa Tyrvään Voima Oy:n tietyömaalle Kaukolan kylän Juvolan talon maalla, Riihivainion alueella olevasta matalasta kummusta, joka on aivan tien vieressä. Kumpu saattaa olla Rinteen 1903 karttaan merkitsemä (nro XXX?). Keskitalo lähetettiin valvomaan hiekkakuopan laajentamista 11.-13.4.1946. Tuolloin osa Tyrvään Voiman työntekijöistä kaivoi valvonnassa hiekkakuopan pintamaata, jolle kuoppaa oli suunniteltu laajennettavan. Kaivaminen suoritettiin varovasti.

    Tutkitulta alueelta ei löytynyt esineitä tai niitten osia. Aikaisemmin löydettyjen esineiden löytöpaikasta n. kolme metriä itään ja neljä länteen oli maa paikoitellen nokista 10-20 cm syvyydeltä. Nokinen alue ulottui hiekkakuopan reunasta 0-1 metrin päähän. Kuopan eteläreunalla ei ollut nokimaata. Nokimaan alueelta ei löytynyt palanutta luuta.

    Mikäli paikalla oli ollut hautaraunio, oli se tuhoutunut hiekkaa otettaessa äärimmäistä pohjoista ja luoteista reunaa lukuunottamatta. Röykkiö on saattanut osaksi tuhoutua jo sen päällä aikaisemmin ollutta latoa rakennettaessa.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Oiva Keskitalo
    Hankkeen alkupvm:
    09.04.1946
    Hankkeen loppupvm:
    15.04.1946

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Tyrvää
     
    Kaukola Kaukola
    Tyrväänkylä
     
      912010016 hautapaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös rautakautinen