Tutkimushanke Akaa Naskalantie. Kaapeliojan kaivun arkeologinen valvonta 2018

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Nimi:
    Akaa Naskalantie. Kaapeliojan kaivun arkeologinen valvonta 2018
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Akaan Toijalan keskustaan rakennetaan maakaapeliverkkoa, joka kulkee osaltaan Pätsinniemen historiallisen ajan kylätontin läheisyydessä, joten kaapeliojan kaivaminen kyseisellä pihamaalla tulee suorittaa arkeologin valvonnassa. Mikroliitti Oy teki valvonnan lokakuussa 2018.

    Kaakkoon työntyvällä haaralla oja kulki kolmen suuren kiven muodostaman linjan läpi. Kiveys vaikutti rakennuksen seinälinjalta. Kivien yhteydessä tavattu maa oli mustaa, mutta hiiletöntä ja noetonta. Sen kerrostumista tuli esille myös hyvin myöhäiseltä vaikuttava tiili sekä yksi pala astialasia. Kyseiset ilmiöt tulivat esille kohdasta, joissa vuosien 1900 ja 1959 kartoilla esiintyi rakennus.

    Ojan pohjoisessa päässä havaittiin tiilimurskakerros (havainto 1). Lisäksi havaittiin seinälinjalta vaikuttavia kiviä (havinto 2). Havaintojen 1 ja 2 jäänteet saattavat olla peräisin rakennuksesta, joka on karttojen perusteella myöhäisintään vuodelta 1900. Lisäksi havainnon 2. kohdalla on rakennus, joka on vanhojen karttojen perusteella varhaisintaan vuodelta 1901 ja myöhäisintään vuodelta 1957. Tutkimuksessa ei havaittu kiinteitä muinaisjäännöksiä.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Juuso Koskinen / Mikroliitti Oy
    Hankkeen alkupvm:
    09.10.2018
    Hankkeen loppupvm:
    26.10.2018

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Akaa
     
      Pätsinniemi (Pätsinniemi)     1000019476 asuinpaikat
     
    mahdollinen muinaisjäännös historiallinen
     

Kartta