Maakuntamuseon lausunto 295 / 2015 Sastamala, Karkku, pappilan kohta, Carunan 20 kV verkon maakaapelointi

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Karkku
    Dnro / vuosi: 295 / 2015
    Otsikko:
    Sastamala, Karkku, pappilan kohta, Carunan 20 kV verkon maakaapelointi
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    08.09.2015
    Tiivistelmä:
    välittömässä läheisyydessä on useita kiinteitä muinaisjäännöksiä tai irtolöytökohteita. Täydentävä arkeologinen tarkkuusinventointi tai valvonta tulee tehdä seuraavien kohteiden läheisyydessä:

    - Kosken (Teukku) historiallinen kyläpaikka, (mj.rek. tunnus 1000002034), jonka läheisyydessä maakaapelilinja tulee kaivaa arkeo-login valvonnassa tai kohtaan voidaan tehdä etukäteen tarkkuusinven-tointi. Kohta on merkitty liitekarttaan punaisella.

    - Jokipohjan ajoittamaton kivirakenne (mj.rek. tunnus 912010030), jonka läheisyydestä puretaan ilmajohtoa. Rakennetta tulee varoa pur-kutöissä, eikä sitä saa millään tavoin vahingoittaa. Rakenne tulee mer-kitä maastoon etukäteen. Rakenteet koordinaatit ovat P: 6814785 I: 286826 (ETRS-TM35FIN). Kohde on merkitty liitekarttaan sinisellä tähdellä.

    - Pakasen kivikautinen irtolöytöpaikka on maakaapelilinjan vieressä (mj.rek. tunnus 1000010149). Pakasen ja Hannun talojen luoteispuolella olevilta etelärinnepelloilta on löydetty kourutaltta, kaksi kvartsi-iskoksta, palaneen luun kappale, palanutta savea ja kuonaantunutta savea. Tämän kohdan läheisyyteen tulee tehdä arkeologinen tarkkuusinventointi. Inventoitava kohta on merkitty liitekarttaan vihreällä.

    Sen sijaan Järventaan historiallinen kyläpaikka (mj.rek. tunnus 1000002033) on rajattu vuoden 2008 tutkimuksissa (Pirkanmaan maakuntamuseo) rajattu, eikä tässä kohtaa ja tässä tapauksessa tarvita tutkimuksia.

    Lisäksi Historiallinen tielinja Tyrvää-Nokia sijaitsee osittain maakaapelilinjalla. Mikäli kaapelilinja risteää historiallisen tielinjan kanssa, tulee nämä kohdat kaivaa arkeologin valvonnassa. Historialliseen tielinjaan saattaa sisältyä muinaismuisto-lain tarkoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä, kuten vanhoja tierakenteita ja -kerrostumia, jotka tulee dokumentoida kaapelilinjan kaivutyön valvonnan yhtey-dessä. Dokumentoinnin lisäksi tulee varautua mahdollisten näytteiden ottoon ja tutkimukseen. Arkeologisia toimenpiteitä ei tarvita, mikäli tienalitus on mahdollista tehdä suuntaporaamalla tai tunkkaamalla. Historiallinen tielinja on merkitty liite-karttaan 2 vaaleanpunaisella viivalla.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Sastamala
     
    Karkku
    Vammala
     
    Jokipohja Koski
     
      912010030 kivirakenteet
    maarakenteet
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen?
     
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Järventaka Karkku
     
      1000002033 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     
    Avaa Sastamala
     
    Karkku
    Vammala
     
    Koski     1000002034 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen