Maakuntamuseon lausunto 296 / 2013 Huutijärvi-Pispala alustava kaapelointisuunnitelma

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kangasala
    Kylä:
    Huutijärvi
    Dnro / vuosi: 296 / 2013
    Otsikko:
    Huutijärvi-Pispala alustava kaapelointisuunnitelma
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon pvm:
    12.09.2013
    Tiivistelmä:
    Kaapelointityöt sijoittuvat Vääksyn alueella Kangasalan kirkon, kartanoiden ja suurtilojen valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. ällä alueella tulee kiinnittää erityistä huomiota kaapeliin liittyvien maanpäällisten rakenteiden sijoittamiseen ja ulkoasuun. Maanpäällisiä rakenteita ei tule sijoittaa avoimeen peltomaisemaan.

    Soukkion alue on osa valtakunnallisesti arvokasta Haralanharjun maisemaa. Soukkiossa maanpäälliset rakenteet ovat suunnitelmien mukaan sijoittumassa metsäisille alueille tai peltoalueen reunaan eikä hanke heikennä alueen maise-mallisia arvoja.

    Huutijärven risteyksestä koilliseen Huutijärven kivi- ja varhaismetallikautisen asuinpaikan kohdalla linjalle tulee tehdä arkeologiset koekaivaukset, joissa selvitetään koekuopituksella asuinpaikan säilyneisyyttä ja laajuutta. Tämä kohta on merkitty karttaan punaisella (liitteet 2 ja 3). Koekaivauksista tulee lähettää raportit Pirkanmaan maakuntamuseoon ja niiden perusteella Pirkanmaan maakuntamuseo päättää jatkotoimenpiteistä

    Huutijärven risteyksestä kaakkoon, välittömästi Kisarannantien itäpuolella ja Sahalahdentien eteläpuolella, sijaitsee muokattua tai kaivettua maapohjaa, johon nykyisten tutkimustietojen perusteella voi sijoittaa kaapelin ilman rakentamista edeltäviä arkeologisia tutkimuksia, mikäli linja rakennetaan tien viereen. Jos kaapelilinja tehdään muokatun alueen ulkopuolelle, linjalla tulee tehdä arkeologisia koetutkimuksia, joiden tulosten perusteella museo ratkaisee jatkotutkimusten tarpeen. Tämä kohta on merkitty karttaan keltaisella (liite 2).

    Kaapelilinjan alueilla, joita ei ole inventoitu aikaisemmin tulee suorittaa tark-kuusinventointi. Kyse on lähinnä inventoimattomasta rantavyöhykkeestä tai muinaisjäännösten läheisyydessä olevista kohdista. Inventoinnista tulee lähettää raportit Pirkanmaan maakuntamuseoon, joiden perusteella päätetään jatkotoimenpiteistä.

    Kaapelilinjalla on myös alueita, joissa on voinut säilyä historiallista tiestöä tai kohtia, joissa on yhä asuttuja historiallisia kylätontteja, nämä alueet tulee kaivaa arkeologin valvonnassa. Mikäli valvonnan aikana löytyy kiinteää muinaisjäännöstä, työt tulee pysäyttää ja ottaa yhteyttä maakuntamuseoon tarvittavien jatkotoimenpiteiden varten.

    Vääksyn kartanosta pohjoiseen kaapelilinjalla tai sen läheisyydessä tiedetään sijainneen historiallisen kulkureitin, joka on merkitty mm. Kuninkaan tiekartastoon (1790-l.). Tätä tietä ei ole aikaisemmin inventoitu. Tämä reitti tulee asemoida kaapelilinjaan nähden ja tarkistaa maastossa.

Sisältö

  •  

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Avaa Kangasala
     
      Huutijärvi Nuorto
     
      211010003 asuinpaikat
     
    kiinteä muinaisjäännös kivikautinen
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa KANGASALA HUUTIJÄRVI MAAKAAPELILINJAN TARKKUUSINVENTOINTI 2013 Kangasala
     
      Arkeologinen inventointi
     
    01.10.2013