Rakennetun ympäristön kohde Mattila

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Sarkkila
    Nimi:
    Mattila
    Osoite:
    Sarkkilantie 28
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    osatalo
    Rakennusten lukumäärä:
    10

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Mattilan tilakeskuksessa ovat 1. asuinrakennus (1890), 2. asuinrakennus (1970), 3. navetta (1930-l), 4. talousrakennus (1800-l), 5. talousrakennus (1800-l), 6. talousrakennus (1900-l), 7. maakellari (1930-l), 8 tallirakennus (1963), 9. kuivuri (1965) ja 10. puutavaran kuivuri (2000-l) Mattilan tilakeskuksessa on säilynyt vanhaa rakennuskantaa, mm. 1890 rakennettu päärakennus sekä kolme talousrakennusta. Vanha päärakennus on perinteiseen tapaan lähes kiinni kyläraitissa. Rakennukset ovat vanhalla kylätontilla ja pihapiiri osa Sarkkilan tiivistä kylämaisemaa. Mattilan pihapiiri on suhteellisen laaja. Pääosa rakennuksista on tontin pohjoisreunalla ja ne ovat aikoinaan kuuluneet Harjasen tilaan. Asuinrakennusten lähellä on muutamia koristepensaita ja marjapensaita, muuten pihapiirissä on vain muutamia puita, kuten kookkaita kuusia. Uudemman asuinrakennuksen itäpuolella on kuusiaitaa. Tontti rajoittuu Sarkkilantiehen, peltoon ja kuusimetsään. Mattila on osa laajaa Heinälahden itäpuolen agraarimaisema -arvoaluetta.

    1. Asuinrakennus (n. 8 x 21 metriä) on rakennettu lohkottujen nurkkakivien päälle. Myöhemmin rakennetta on vahvistettu valamalla kivien väliin betonisokkeli. Rakennuksessa on peiterimavuorauksella vuorattu pitkänurkkainen hirsirunko. Vuorauksen väri on valkoinen. Ikkunat ovat pääosin vanhat 6-ruutuiset, Osassa puhallettua lasia. Muutamia ikkunoita on uusittu rakennuksen itäpäässä. Ikkunoiden vuorilaudoissa koristelua mm. konsolit, puuleikkaus ja salmiakkikuvio. Satulakatto on katettu tiilikuvioidulla peltikatteella. Rakennuksen pohjoispuolella on rakennusta uudempi satulakattoinen avokuisti. Rakennus oli pitkään tyhjillään kunnes se kunnostettiin asuinkäyttöön muutama vuosi sitten. Rakennuksen rakentamiseen on 1800-.luvun lopulla käytetty vanhempien rakennusten osia.

    2. Asuinrakennuksessa on betonisokkeli, tiilirunko on valkoista kalkkihiekkatiiltä. Rakennuksessa on loiva satulakatto.

    3. Navetassa on kivijalka, punaiseksi maalattu vuoraamaton hirsirunko. Satulakatto. Rakennusta on jatkettu eteläpäästä pulpettikattoisella konesuojalla.

    5. Talousrakennus on rakennettu nurkkakiville. Pitkänurkkainen hirsirunko on vuoraamaton ja punaiseksi maalattu. Satulakatto.

    Historia:
    Nykyinen Mattila on muodostettu Mattila ja Harjainen -nimisistä tiloista 1930-luvulla. Tilat ovat vanhoja osataloja ja ne on erotettu Heikkilän kantatalosta. Osataloista Harjanen on vanhempi ja se mainitaan jo vuonna 1729. Mattila on erotettu ilmeisesti 1800-luvulla, mahdollisesti jo 1700-luvun lopulla.

    Tontin pohjoisreunalla olevat vanhat rakennukset kuuluivat Harjasen tilan rakennuksiin. Vielä 1960-luvulla kylätie oli Mattilan uudemman asuinrakennuksen kohdalla. Uuden valtatien valmistumisen yhteydessä liikenneyhteys muutettiin ja vanha kylätie jäi pois käytöstä. Mattilan omakotitalo rakennettiin vuonna 1970 kylätien paikalle.

    Nykyisen suvun hallussa tila on ollut noin 100 vuoden ajan. Nykyisin tila on maatalousyhtymä ja pellot ovat viljelyssä. Lisäksi on harrastehevosia. Mattilan tila käsittää 13 hehtaaria ja on vuodelta 1936.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Mattilan tilakeskus sijaitsee Sarkkilan kylän keskustassa. Rakennukset ovat raitin varrella. Naapurissa ovat Ryödin ja Kallion tilakeskukset sekä Kivimäen ja Pihlajamäen asuintontit. Mattilan pihapiiri on suhteellisen laaja. Pääosa rakennuksista on tontin pohjoisreunalla ja ne ovat kuuluneet Harjasen tilan rakennuksiin. Asuinrakennusten lähellä on muutamia koristepensaita ja marjapensaita, muuten pihapiirissä on vain muutamia puita mm. kookaita kuusia. Uudemman asuinrakennuksen itäpuolella on samanikäistä kuusiaitaa. Tontti rajoittuu Sarkkilantiehen, peltoon ja kuusimetsään.
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Akaa
     
    Viiala
     
    Heinälahden itäpuolen agraarimaisema Kulttuurihistoriallisesti arvokas aluekokonaisuus  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta