Rakennetun ympäristön kohde Vehmainen asemanseutu - Vehmaistenkatu 17

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Vanha kunta:
    Messukylä
    Kaupunginosa:
    Vehmainen
    Nimi:
    Vehmainen asemanseutu - Vehmaistenkatu 17
    Osoite:
    Vehmaistenkatu 17
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    liikenne

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Vehmaisten rautatieaseman päärakennus on rakennettu 1881 - 1883 tyyppipiirrustusten mukaan, laajennuspiirustukset v. 1908 Bruno Granholmin tekemänä. Rakennuksen seinät vuorattu uusrenessanssilaudoituksella, jossa kerroslistat erottivatt vyöhykkeitä. Ikkunoita koristi klassisistiset listoitukset. Tampereen viimeinen puinen asemarakennus purettiin kesällä 2000. Asemanseutu oli laatuaan ainoa Tampereella ja muodosti tasapainoisen kokonaisuuden asemanpuiston kanssa.

    Vehmaisten aseman asuinrakennusten rakentaminen alkoi 1908. 1910 -luvun vaihteessa oli kahden asuinrakennuksen kokoinen asemakylä ulkorakennuksineen ja kellareineen. Rakennukset ovat VR:n tyyppitaloja uusrenessanssi ja jugendin tyyppipiirteineen. Toinen rakennuksista on mahdollisesti tuhoutunut 1930 -luvun lopussa ja sen paikalla oleva rakennus on muualta siirretty. Siirtotöissä rakennusta on muokattu Vehmaisten asema-aluetta varten.

    Historia:
    Pohjanmaan rautatie valmistui vuonna 1883, jolloin myös Vehmaisten rautatieasemarakennus valmistui. Vehmaisten rautatieliikkenne oli hyvin vilkasta, tiheimmin junavuoroja ns. työläisvuoroja kulki 1930 - 1950 -luvulla, sillä tamperelaisiin tehtaisiin matkusti päivittäin työntekijöitä. Vuonna 1918 asemarakennus toimi hetken aikaan C.G.E. Mannerheimin päämajana.
    Kirjalliset lähteet:
    Leskinen, Marja ja Jaakola, Juha, 1998. Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampere, Tampereen kaupungin kaavoitusyksikkö. Sivu 242.

    Wacklin, Matti 2002. Vehmainen Kartanon kupeesta kaupunkikyläksi Vehmainen - Holvasti - Leinola - Kiveliö. Tampere, Vehmaisten omakotiyhdistys, Tampereen kaupunki. Sivut 110 - 114.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Vehmainen Hallinnollinen alue omakotialue
    kaupunginosa
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
    Tampere
     
    Aitolahti
    Teisko
     
    Muu
     
    11.03.2014 31.12.2014

Kartta