Rakennetun ympäristön kohde Vehmainen asemanseutu - Vehmaistenkatu 17

Takaisin Näytä kartalla

Perustiedot

 •  
  Kunta:
  Tampere
  Vanha kunta:
  Messukylä
  Kaupunginosa:
  Vehmainen
  Nimi:
  Vehmainen asemanseutu - Vehmaistenkatu 17
  Osoite:
  Vehmaistenkatu 17
  Kohdetyyppi:
  asuinkiinteistö
  liikenne

Tekstitiedot

 •  
  Kuvaus:
  Vehmaisten rautatieaseman päärakennus on rakennettu 1881 - 1883 tyyppipiirrustusten mukaan, laajennuspiirustukset v. 1908 Bruno Granholmin tekemänä. Rakennuksen seinät vuorattu uusrenessanssilaudoituksella, jossa kerroslistat erottivatt vyöhykkeitä. Ikkunoita koristi klassisistiset listoitukset. Tampereen viimeinen puinen asemarakennus purettiin kesällä 2000. Asemanseutu oli laatuaan ainoa Tampereella ja muodosti tasapainoisen kokonaisuuden asemanpuiston kanssa.

  Vehmaisten aseman asuinrakennusten rakentaminen alkoi 1908. 1910 -luvun vaihteessa oli kahden asuinrakennuksen kokoinen asemakylä ulkorakennuksineen ja kellareineen. Rakennukset ovat VR:n tyyppitaloja uusrenessanssi ja jugendin tyyppipiirteineen. Toinen rakennuksista on mahdollisesti tuhoutunut 1930 -luvun lopussa ja sen paikalla oleva rakennus on muualta siirretty. Siirtotöissä rakennusta on muokattu Vehmaisten asema-aluetta varten.

  Historia:
  Pohjanmaan rautatie valmistui vuonna 1883, jolloin myös Vehmaisten rautatieasemarakennus valmistui. Vehmaisten rautatieliikkenne oli hyvin vilkasta, tiheimmin junavuoroja ns. työläisvuoroja kulki 1930 - 1950 -luvulla, sillä tamperelaisiin tehtaisiin matkusti päivittäin työntekijöitä. Vuonna 1918 asemarakennus toimi hetken aikaan C.G.E. Mannerheimin päämajana.
  Kirjalliset lähteet:
  Leskinen, Marja ja Jaakola, Juha, 1998. Tampereen kantakaupungin rakennuskulttuuri 1998. Tampere, Tampereen kaupungin kaavoitusyksikkö. Sivu 242.

  Wacklin, Matti 2002. Vehmainen Kartanon kupeesta kaupunkikyläksi Vehmainen - Holvasti - Leinola - Kiveliö. Tampere, Vehmaisten omakotiyhdistys, Tampereen kaupunki. Sivut 110 - 114.

Kuvat

 • Kohteen kuva

  • Kuvaaja:
  • Kuvatyyppi:
  • Kuvaus:
  • Kuvausaika:

Alueet

 •  
  Kunta
  Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
  Kohteen kuva 
  Avaa
  Tampere
   
    Vehmainen Hallinnollinen alue omakotialue
  kaupunginosa
   

Hankkeet

 • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
  Avaa Moniulotteinen kulttuuriperintö - digitointihanke Pirkkala
  Tampere
   
  Aitolahti
  Teisko
   
  Muu
   
  11.03.2014 31.12.2014