Rakennetun ympäristön kohde Ruokola, kivikansakoulu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Akaa
    Vanha kunta:
    Viiala
    Kylä:
    Haihunkoski
    Nimi:
    Ruokola, kivikansakoulu
    Osoite:
    Rautatienkatu 11
    Kohdetyyppi:
    opetus
    Rakennusten lukumäärä:
    1

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Ruokolan tontilla on vuonna 1929 valmistunut koulurakennus. Lisäksi tontilla on koulun leikkipihaan kuuluva uusi varastorakennus ja läheisen urheilukentän varasto- ja huoltorakennus. Koulurakennus on rakennettu vuonna 1929 ja se edustaa hyvin aikansa klassisistista arkkitehtonista tyyliä. Koulurakennus on maisemallisesti keskeisellä paikalla vanhan maantien varressa Haihunkosken kyläkeskustassa. Rakennuksen julkisivun puolella on sorapintainen piha, johon on rajattu parkkipaikkoja. Kadun varressa on ruusupensasaitaa. Takapihalla on aidattu leikkialue. Lounaispuolelle jää maavallin taakse urheilukenttä. Eteläpuolella on vuonna 1912 valmistunut koulurakennus. Koulurakennukset Vähä-Rasi ja Ruokola muodostavat näyttävän kokonaisuuden Haihunkosken vanhassa kyläkeskustassa. Rakennukset ovat säilyneet hyvin rakentamisajan asussaan.

    Tyyliltään koulurakennus on lähinnä 1920-luvun klassismia. Rakennuksessa on betonisokkeli, joka on rapattu ja harmaaksi maalattu. Tiilirunko ja räystäät on rapattu harjatulla rappauksella, joka on maalattu vaaleankeltaiseksi. Räystäissä on myös profiilikoristelua. ja kissanpenkit. Ikkunat ja ovet ovat rajattu valkoiseksi maalatulla rappauksella. Ikkunat ovat alumiinirakentiset, ristikarmilliset, 6-ruutuiset, jotka jäljittelvät vanhaa jakoa. Päädyissä on korkea ikkuna, jonka rajaus on rikkaamin jäsennelty, pohjoispäädyssä mm. klassinen kuvio. Päädyissä on ylhäällä loivapiirteinen lunetti-ikkuna. Loiva satulakatto on katettu harmaaksi maalatulla saumapellillä. Molemmilla lappeilla on kolme lunetti-ikkunaa.

    Rakennuksen julkisivun puolella on kolme sisäänkäyntiä, joiden ympärillä on pilasterit ja yläpuolella profiloitu palkki. Yläosassa on pintalistalla ristikkokoristeltu ikkuna. Rakenteen yläpuolella on lisäksi valkoinen rapattu medaljonki. Portaat ovat betonirakenteiset. Ovet ovat nykyaikaiset, väri on sinapinkeltainen.

    Sisätilat ovat remontoitu 2000-luvulla. Kellarissa oleva pieni varastotila on nykyisin sosiaalitiloina.

    Rakennus on remontoitu perusteellisesti 2000-luvulla.

    Historia:
    Rakennus on valmistunut alakouluksi joulukuussa 1929 ja käyttöön se vihittiin tammikuussa 1930. Suunnittelijana oli Johan Malmberg. Tätä ennen alakoulu toimi väliaikaisesti mm. rukoushuoneella. Rakennukseen tuli luokkatilojen lisäksi opettajien asunnot, koulukeittola, veistosali, kirjastohuone piirikirjastoa varten ja vahtimestarin asunto. Keittiö ja puutyötiloja käytti myös viereinen yläkansakoulu. Peruskorjaus tehtiin vuonna 1976, lämpökeskus 1975 ( Insar oy). Vuonna 1987 koulutilat muutettiin nuorisotiloiksi. Pääsuunnittelijana toimi Risto Hämäläinen. Nykyisin rakennuksessa on esikoulu ja päiväkoti . Tähän käyttöön rakennus on remontoitu 2000-luvun alkupuolella (arkkitehtitoimisto Jouko Laitinen oy). Tässä yhteydessä takapihalle valmistui aidattu leikkipiha. Vajaan 0,9 hehtaarin tontti on muodostettu vuonna 1968.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Rakennuksen julkisivun puolella on sorapintainen piha, johon on rajattu parkkipaikkoja. Kadun varressa on ruusupensasaitaa. Takapihalla on aidattu leikkialue. Lounaispuolelle jää maavallin taakse urheilukenttä. Koulurakennus sijaitsee Haihunkosken kylän keskustassa, Keskuskadun varrella. Eteläpuolella on vuonna 1912 valmistunut koulurakennus.
    Kirjalliset lähteet:
    Heiskanen, J. Viiala. Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:
    Kohteen kuva

    Linkitetty KuvaSiiri-kuva

    • Diaarinumero: AL
    • Alanumero: 74:12
    • Kuvaus:
    • Kuvaaja: Veikko Kanninen
    • Kuvausaika: 26.11.1930
    Avaa

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Viiala Rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman inventointi 2005-2006 Akaa
     
    Viiala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
    Muu
     
    01.01.2005 31.12.2006

Kartta