Rakennetun ympäristön kohde Sastamalan pääterveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Inventointinumero:
    2020/0015
    Nimi:
    Sastamalan pääterveysasema
    Osoite:
    Itsenäisyydentie 2 c, 38200 Sastamala
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    18.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Arvot: Sosiaalihistoriallinen, rakennushistoriallinen

    Terveyskeskus on säilynyt pääosin hyvin tyylillisiltä piirteiltään ja edustaa aikansa terveyskeskusarkkitehtuuria. Sosiaalihistoriallisesti rakennus ilmentää Vammalan / Sastamalan alueen terveydenhuollon kehitystä. Ulkoisesti hieman rapistunut terveyskeskus on jäänyt myöhempien laajennusten jalkoihin. Sairaalakokonaisuuden seassa rakennuksen näkyvin osa on kuitenkin 1990-luvulla toteutettu laajennus ja alkuperäinen terveyskeskus on jäänyt sekä kookkaan, voimakkaasti muutetun ja laajennetun sairaalan peittoon. Nykyisellään terveyskeskus muodostaa ainoastaan pienen, kuriositeettimaisen osan laajassa kokonaisuudessa ja ei itsessään ole kaupunkikuvallisesti merkittävä.

    Arviointi koskee sairaalakokonaisuuden terveyskeskusrakennusta.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Ulkoisesti tyylillisiltä piirteiltään hyvin säilynyt pääterveysasema sijaitsee omalla tontillaan, mutta kuuluu kiinteästi laajempaan, useaan otteeseen laajennettuun sairaalakokonaisuuteen, jonka vanhin osa on maakunnallisesti merkittävä Tyrvään sairaalan vuonna 1938 valmistunut osa. Kaksikerroksinen rakennus edustaa rakennusajankohdalle tyypillistä tasakattoista suorakaiteen mallista massoittelua. Rakennuksessa on aukkojulkisivu ja joko alkuperäiset tai alkuperäisen mallin mukaan uusitut rakennusajankohdalle tyypilliset tuuletusikkunalliset ikkunat. Ikkunoiden välissä olevat profiilipellit antavat julkisivulle nauhamaisen ulkoilmeen, joka korostaa rakennuskokonaisuuden horisontaalista ulkoilmettä. Alkuperäisessä osassa tyylilliset yksityiskohdat ovat säilyneet hyvin, mutta nykyinen rappauspinta saattaa olla myöhempää perua. Sisätilat ovat säilyneet pääpiirteinään alkuperäisinä, mm. porraskäytävät sekä votsilimitetyt tiiliseinäiset käytävät, joissa käytävien risteyskohdissa kulmausten nurkat ovat pyöristetyt. Entinen terveyskeskuksen sisäänvedetty pääsisäänkäynti, nykyinen G-osaston sisäänkäynti on säilynyt tyylillisesti. Vanhojen peruskarttojen perusteella 1990-luvulla rakennettu neuvolalaajennus on toteutettu tyylillisesti samalla ilmeellä kuin alkuperäinen terveyskeskussiipi. Terveyskeskuskokonaisuus on säilynyt ulkoisesti ilmeisesti 1990-luvun muutosasussa ja on ulkoisesti paikoin hieman rapistunut. Vuorauksesta on havaittavissa myös aukotuksen muutoksia varsinkin rakennuksen koillispäädyssä.
    Historia:
    Sastamalan aluesairaalan, nykyisin TAYS Sastamalan ja terveysaseman muodostaman laajan, useaan otteeseen laajennetun kokonaisuuden historia ulottuu vuoteen 1938, jolloin rakennettiin alueen vanhin sairaalarakennus. Sairaalaa laajennettiin 1960-luvulla ja nykyiseen runkomalliinsa sairaalan puoli laajennettiin F-siiven myötä 2010-luvulla.

    Terveyskeskuslaajennus toteutettiin vuonna 1981 ja käsitti nykyisen kokonaisuuden itäisen kulman. Alkuperäisessä osassa tyylilliset yksityiskohdat ovat säilyneet hyvin, mutta nykyinen rappauspinta saattaa olla myöhempää perua.

    Rakennusta laajennettiin 1990-luvulla ulkoisesti pääosin samalla tyylillä toteutetulla massaltaan lähes samankokoisella laajennusosalla. Samalta aikakaudelta ovat ilmeisesti myös siivessä olevat mutterin malliset pyöreillä pylväillä tuetut katetut parvekkeet. Terveyskeskuksen siipi on säilynyt ulkoisesti ilmeisesti 1990-luvun muutosasussa ja on ulkoisesti paikoin hieman rapistunut.

    Inventointihetkellä TAYSin katolla uusittiin iv-konehuonetta.

    Kokonaisuudesta ei ollut inventointihetkellä saatavilla alkuperäisiä rakennus- tai muutospiirustuksia yhteydenotoista huolimatta.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Terveyskeskus sijaitsee Vammalan keskustan läheisyydessä omalla kiinteistöllään, mutta kuuluu kiinteästi useaan kertaan laajennetun TAYS Sastamalan sairaala-alueeseen, jonka kanssa sillä on myös yhteinen asfaltoitu pihapiiri. Kokonaisuudella on yhtenäinen pihapiiri. Terveysaseman edessä on sen kanssa samoihin aikoihin valmistunut Veikko Haukkavaaran tekemä luontaisparantaja Amanda Jokista kuvaava patsas.

    Useista osista muodostuva sairaalakokonaisuus sijaitsee maisemallisesti keskeisellä paikalla Tynnyrimäen päällä. Rakennuskompleksi erottuu kauas saavuttaessa pääkatua pitkin kaupunkiin. Parkkipaikat ja rakennuksen ympäri kiertävä tie ovat asfaltoitu. Sairaalan naapureina ovat mm. Hopun vanhainkoti, Sylvään omakotialue, Sylvään koulut, Hopun koulu ja keskustan omakotialue.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Pääterveysasema Itsenäisyydentie 2 c, 38200 Sastamala hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta