Rakennetun ympäristön kohde Päiväkumpu

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Tapiala
    Nimi:
    Päiväkumpu
    Osoite:
    Vanhatie 11, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Inventointipäivämäärä:
    27.11.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Rakennus on inventoitu koska se on rakennettu ennen 1920-lukua ja edustaa näin Kuhmoisen vanhimpaa säilynyttä rakennuskantaa.

    Päiväkumpu on arvotettu rakennushistoriallisesti ja maisemallisesti merkittäväksi.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Päiväkumpu sijaitsee melko jyrkästi etelään päin laskevan tontin yläosassa tasaisella maalla. Vuonna 1989 asuinrakennuksen vieressä oli maakellari sekä vanhan 1930-luvulla rakennetun ja 1960-luvulla puretun navetan paikalle rakennettu piharakennus, jossa oli sauna ja varastotila. Vuoden 1989 inventointitietojenn mukaan alaspäin viettävää tonttia oli jaoteltu kivipengerryksin. Tien vieressä tontin pohjoisosassa oli pumppukaivo.

    Vuoden 1989 inventoinnin mukaan rakennuksen naapurusto koostui 1940- ja 1950-luvulla rakennetuista omakotitaloista. Vanhatien varsi oli rauhallinen, koska siitä oli kulku vain taloihin. Alue oli hyvin hoidetun näköistä.

    Vuonna 1989 Päiväkumpu kuului vielä kaavan ulkopuolelle, joten sitä eivät siltä taholta uhanneet muutospaineet. Rakennusta käytettiin 1980-luvun lopussa vain vapaa-ajan asuntona, eikä sitä ollut tarkoitus remontoida perusteellisemmin. Vuoden 1989 inventoinnissa arvioitiin, että katemateriaalin vaihtaminen saattaisi vahingoittaa muutoin hyvin vanhan asunsa säilyttäneen rakennuksen ulkonäköä.

    Kohde on säilynyt hyvin ja se on kesäkäytössä. Kate on vaihdettu aaltpeltiin. Pihapiirissä sijaitsee myös ulkorakennus.

    Historia:
    Talo on rakennettu vuonna 1932 Niemelästä erotetulle palstalle vuonna 1889. Rakennushirret ovat muistitiedon mukaan vanhasta torpasta. Talon jatkeena oleva umpikuisti on hieman uudempaa tekoa. Vuonna 1963 talossa tehtiin peruskorjaus, jolloinka talo uusittiin sisältä perusteellisesti. Vanha hirsilattia jäi levyjen alle, uuni purettiin tuvasta ja kahden kamarin välillä olevaa välisenää siirrettiin, jotta huoneista saatiin suunnilleen saman kokoiset. Pärekatto korvattiin huovalla, mutta muutoin talon ulkonäkö säilyi entisellään. Perikunnalla oli vuonna 1989 tarkoitus uusia kate piakkoin - materiaaliksi suunniteltiin jotakin uutta edullista katemateriaalia. Talossa on viimeksi asunut sairaanhoitaja Lyyli Sievänen, joka oli paikkakunnalla tunnettu perinnekutoja. Hänen isänsä oli puumestari Kaarlo Nestori Sievänen.

    Rakennus sijaitsee melko jyrkästi etelään päin laskevan tontin yläosalla tasaisella maalla. Sen vieressä on maakellari ja vanhan 1930-luvulla rakennetun ja 1960-luvulla puretun navetan paikalle rakennettu piharakennus, jossa on sauna ja varastotila. Alaspäin viettävää tonttia on jaoteltu kivipengerryksin. Tien vieressä tontin pohjoisosassa on pumppukaivo.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Päiväkumpu Vanhatie 11, Kuhmoinen asuinrakennus - muu
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta