Rakennetun ympäristön kohde Kuhmoisten seurahuone, entinen seurakuntatalo, entinen rukoushuone

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Kuhmoinen
    Kylä:
    Lästilä
    Nimi:
    Kuhmoisten seurahuone, entinen seurakuntatalo, entinen rukoushuone
    Osoite:
    Pappilantie 1, Kuhmoinen
    Kohdetyyppi:
    kirkollinen
    Inventointipäivämäärä:
    11.06.2012

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Arvojen perustelu:
    Paikallisesti arvokas.

    Kuhmoisten seurahuone inventointiin vuonna 1989 paikallisesti merkittävänä NNKY:n entisenä toimitalona. Kohde arvotettiin historiallisesti merkittäväksi.

    Kuhmoisten seurahuoneella on historiallisia arvoja sen ollessa entinen Nuorten Kristillisen Yhdistyksen rukoushuone ja myöhemmin Kuhmoisten seurakunnan seurakuntakoti. Lisäksi kohteella on maisemallista merkitystä sen sijaitessa varsin näkyvällä paikalla valtatien varressa Kuhmoisten kirkonkylässä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kuhmoisten seurahuone, entinen rukoushuone ja seurakuntakoti sijaitsee erittäin näkyvällä paikalla valtatie 24:n varrella pienellä kumpareella, Ala-Karkjärven ja valtatien välisellä alueella. Kirkonkylän Nuorten Kristillisen yhdistyksen rukoushuoneena, myöhemmin Kuhmoisten seurakunnan seurakuntakotina toiminut rakennus on valmistunut vuonna 1915. Rakennuksen ulkonäkö muuttui merkittävästi 1960-luvun peruskorjauksessa, mutta vanhasta ulkonäöstä on säilynyt muun muassa julkisivun vyöhykejaottelu, kolmion muotoiset frontonit, pieni torni ja tympanon koristeet päädyissä.

    Kohteen vieressä sijaitsee Kirjorannan pappila ja asuinrakennus, urheilukenttä, Aihelan huvila ja Kuhmoisten ensimmäisiä apteekkirakennuksia. Alue on harvaan rakennettua.

    Vuonna 1989 tilat olivat käyneet Kuhmoisten seurakunnan tarpeisiin pieniksi ja epäkäytännöllisiksi, joten uuden seurakuntakodin rakentamista suunniteltiin. Silloin seurakuntakoti jäi vielä vuonna 1972 vahvistetun rakennuskaavan ulkopuolelle, joten sitä ei uhannut kaavalliset tekijät.

    Kohde on säilynyt hyvin vuoden 1989 asussaan. Suurempia muutoksia ei ole tehty.

    Historia:
    Vuoden 1989 inventointi kertoo seuraavaa:

    1900-luvun alkupuolella maallinen ja kirkollinen elämänpiiri alkoi jakaantua yä selvemmin. Kehityksen seurauksena Kuhmoisiin perustettiin Kirkonkylän Nuorten Kristillisten yhdistys, joka aloitti virallisesti toimintansa vuonna 1910. Oma rukoushuone rakennettiin vuonna 1915. Sitä puuhasi innokkaasti tilanomistaja J. K. Hirvensalo. Jo helmikuussa 1913 hän oli esittänyt kirkonkokouksessa, että seurakunta myöntäisi hänelle 10 000 markan lainan, millä hän rakennuttaisi rukoushuoneen. Pyyntö evättiin ja rakennustyöt aloitettiin yksityisin varoin. lopulta seurakunnaltakin saatiin 6 000 markkaa avustusta. Vihkiäisjuhlia vietettiin 13.11.1915. Hankkeen puuhamies Hirvensalo oli kuollut sydänhalvaukseen vain muutamaa päivää aiemmin.

    Rukouhuone lahjoitettiin myöhemmin Kuhmoisten seurakunnalle ja toimi vielä vuonna 1989 seurakuntakotina. Rakennuksessa tehtiin peruskorjaus vuonna 1962, jolloin rakennuksen ulkonäkö muuttui merkittävästi ikkunoiden uusimisen vuoksi. Suuret 1960-luvun muodin mukaiset ikkunat ovat vanhan inventoinnin mukaan särkeneet rakennuksen suhteet olennaisesti, samoin tuolloin rakennetut kuistit. Viitteitä talon aikaisemmasta ulkonäöstä saa katon frontoni-ikkunoiden muodosta, päätyjen tympanon koristelusta ja seinie laudoituksen vaihtelusta.

    Historia vuoden 1989 jälkeen:

    Vuonna 1997 talon osti Irma Kallio, joka ryhtyi pitämään talossa pito- ja juhlapalveluyritystä. Rakennuksessa on tilat 120 henkilölle. Pitopalveluyritys oli ollut Kallion mielessä jo kauan, kun vuonna 1997 Kuhmoisten Seurakuntakodin tullessa myyntiin, ostopäätös syntyi nopeasti ja Kuhmoisten Seurahuoneen tilaus- ja pitopalveluravintola aloitti toimintansa. Nykyään Kuhmoisten Seurahuoneeksi kutsuttu rakennus toimii edelleen juhlien pitopaikkana ja asuinkäytössä.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Avaa   Seurahuone Pappilantie 1, Kuhmoinen seurakuntatalo
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Kuhmoisten modernin rakennusperinnön inventointi Kuhmoinen
     
      Rakennusinventointi
     
    01.05.2012 30.11.2012

Kartta