Rakennetun ympäristön kohde Vilppulan terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Mänttä-Vilppula
    Vanha kunta:
    Vilppula
    Inventointinumero:
    2020/0009
    Nimi:
    Vilppulan terveysasema
    Osoite:
    Vilpunkatu 6, 35700 Vilppula
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    11.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    -
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    -
    Arvojen perustelu:
    Alun perin vuonna 1974 lääkäritaloksi valmistunut ja 1979-80 terveysasemaksi laajennettu rakennus edustaa melko vaatimatonta käyttöarkkitehtuuria.1980-luvulla toteutettu kattomuutos on lisäksi muuttanut rakennuksen alkuperäistä ulkoilmettä merkittävästi.

    Pieni terveysasema ilmentää viereisen , erittäin hyvin säilyneen 1940-50-lukujen vaihteessa rakennetun terveystalon kanssa Vilppulan terveydenhuollon historiaa.

    Ulkoisesti vaatimaton terveysasema sijaitsee hieman syrjässä vilkkaammilta reiteiltä ollakseen kaupunkikuvallisesti merkityksellinen.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Alun perin lääkäritaloksi vuonna 1974 suunniteltu terveysasema sijaitsee Vilppulan vanhan terveystalon vieressä Vilpunkadun varressa. Vieressä sijaitsee myös myöhemmin rakennettu Punatulkun palvelukeskus.

    Arkkitehtonisesti vaatimaton, rungoltaan suorakaiteen mallinen ja teräs-/betonirakenteinen sekä tiilivuorattu terveysasema on laajennettu nykyiseen runkomittaansa vuonna 1979 ja muutettu tasakattoisesta satulakattoiseksi vuonna 1987. Rakennus on säilynyt ulkoisesti vuoden 1987 muutosasussa. Vuorauksena on votsisaumattu punatiili. Räystäslinjassa on tallella vielä tasakattoarkkitehtuurille tyypillinen alkuperäinen vaakaponttilaudoitus.

    Päätykolmioissa on vuonna 1987 toteutettu pystyponttilaudoitus. Rakennuksen julkisivulla on persoonallisena piirteenä tasakerrassa voimakkaasti ulkonevat betonipalkit. Ikkunoiden kohdalla perustuksessa oleva muottilautakuvioinen betonipinta nousee ikkunoiden alaosaan saakka. Ikkunat ovat puupuitteiset ja tuuletusikkunalliset. Malli vastaa vuoden 1987 muutospiirustuksia. Rakennuksen pääjulkisivulla on kaksi sisäänkäyntiä, joiden päällä on betonipalkkien varaan toteutetut satulakattoiset poikkipäätymäiset katokset. Lisäksi molemmissa päädyissä on sisäänkäynnit, joiden päällä on pulpettikattoinen lippa. Rakennuksen vesikatteena on 1980-luvun lopulla toteutettu varttikate.

    Historia:
    Rungoltaan suorakaiteen mallisen teräs- ja betonirakenteisen alun perin vuonna lääkäritaloksi valmistuneen terveysaseman on suunnitellut arkkitehti Kosti Kuronen vuonna 1974. Samana vuonna Vilppula liittyi Mäntän seudun kansanterveystyön kuntainliittoon. Kuronen suunnitteli aikanaan myös Vilppulan kunnantalon.

    Rakennus oli alun perin tasakattoinen ja ulkonevat katonlappeet oli loivasti aumattu reunoilta. Rakennus laajennettiin nykyiseen runkomittaansa vuonna 1980. Laajennuksen, joka käsitti hammashoitolan tilat. Laajennuksen suunnitteli vuonna 1979 Rakennussuunnittelutoimisto Mäkinen & Co. Laajennus toteutettiin vastaavalla tyylillä kuin alkuperäinen osa.

    Vuonna 1987 suunniteltiin rakennuksen nykyinen satulakattomuutos, joka muutti rakennuksen ulkoilmettä merkittävästi. Rakennus on säilynyt ulkoisesti tässä muutosasussa. Sisätiloissa on toteutettu muutoksia vuosina 1995 ja 2012.

    Rakennuksessa toimi inventointihetkellä Mäntänvuoren Terveyden (Pihlajalinna) perhe- ja mielenterveyspalvelut. Sisätiloihin ei ollut mahdollista tutustua.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Terveysasema sijaitsee Vilpunkadun varrella Mäntäntien läheisyydessä. Viereisellä tontilla on vuonna 1949 valmistunut, ulkoisesti erittäin hyvin säilynyt terveystalo. Terveystalon ja terveysaseman välissä on pieni mäntyjä kastava ruohokaistale. Terveysaseman länsipuolelle on myöhemmin valmistuntu Punatulkun palvelukoti, joka muodostaa terveysaseman kanssa käytännössä yhteisen pihapiirin. Muilta osin terveystalon pääjulkisivun puoleinen piha paikoitusalueineen vastaa 1970-luvun lopun terveysasemaksi laajentumisen suunnitelmia.

    Lähiympäristön muu rakennuskanta koostuu pääosin omakotitonteista. Vilpuntien toisella puolella on nauhamaisesti pääosin jälleenrakennuskaudelle ajoittuvia asuintontteja, jotka muodostavat viereisen terveystalon kanssa ajallisen kokonaisuuden.

    Kirjalliset lähteet:
    Ihatsu, Sanna: Terveyttä kaikille - Terveyskeskukset 1970-luvulta 1990-luvulle. CasaCo Oy/Museovirasto 2014.

    Mönkkönen, Mauri: Vilppulan ja Pohjaslahden historia 1918-1980 - Kapinasta suursahaan. Vanhan Ruoveden historia III:4/2. Vilppula 1988.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta