Rakennetun ympäristön kohde Pirkkalan terveyskeskus

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pirkkala
    Inventointinumero:
    2020/0010
    Nimi:
    Pirkkalan terveyskeskus
    Osoite:
    Lentoasemantie 60, 33960 Pirkkala
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    17.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    ARVOT: Sosiaalihistoriallinen, rakennushistoriallinen, rakennustaiteellinen, kaupunkikuvallinen.

    Kokonaisuus edustaa arkkitehtonisesti laadukasta rakennusajankohdalle tunnistettavaa terveyskeskussuunnittelua. Kaupunkikuvallisesti merkittävä kahdessa vaiheessa valmistunut rakennus on arkkitehtonisesti yhtenäinen, vaikka rakennuksen osilla on 20 vuoden ikäero. Vaikka laajennus on ollut mittava, on lopputulos hallittu ja luonnollinen.

    Alkuperäisessä osassa tavallaan sekoittuu vielä perinteisempi horisontaalinen massoittelu sekä 1980-luvun puolivälin paikkeilla yleistynyt yksilöllisempi suunnittelu. Rakennuksen 2000-luvulla toteutettu laajennus on malliesimerkki laadukkaasta, alkuperäisilmeen huomioivasta terveyskeskussuunnittelusta, jonka seurauksena lopputulos on poikkeuksellisen yhtenäinen kokonaisuus. Tässä mielessä kohteella on yhtäläisyyksiä Kangasalan terveyskeskuksen kanssa.

    Rakennus erottuu kauaksi Lentoasemantien varressa ja muodostaa oman selkeän maisemallisen kokonaisuutensa.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pirkkalan punatiilinen rungon pohjakaavalta melko monimutkainen, moneen suuntaan haarautuva terveyskeskus sijaitsee kaupunkikuvallisesti näkyvällä paikalla Lentoasemantien varressa. Rakennus on valmistunut nykyiseen runkomalliinsa kahdessa vaiheessa. Alkuperäinen vuonna 1986 valmistunut rakennusarkkitehti Veikko Voutilaisen suunnittelema osa on käytännössä rakennuksen koillisen puoleinen osa, jossa on havaittavissa vielä rakennusajankohdalle tyypillistä suorakaiteen mallista massoittelua, mutta myös jo rakennusajankohtana vaikuttanutta siirtymistä kohti yksilöllisempää suunnittelua. Rakennus on laajennettu nykyiseen runkomalliinsa ja runkokooltaan lähes kaksikertaiseksi arkkitehti Ilkka Mannilan vuosina 2005–2007 tekemien suunnitelmien pohjalta. Laajennus on toteutettu tyylikkäästi soveltumaan rakennuksen alkuperäisilmeeseen ja erottuu lähinnä kattomallistaan. Rakennuksen alkuperäinen osa on sekä tasa- että pulpettikattoinen ja laajennusosa on kokonaan pulpettikattoinen. Kokonaisuus edustaa arkkitehtonisesti laadukasta terveyskeskussuunnittelua.
    Historia:
    Kansanterveyslain tultua voimaan vuonna 1972 Pirkkalan terveyskeskuksen toiminnot sijaitsivat puutteellisissa ja ahtaissa tiloissa kunnanvirastotalossa, lääkärintalossa, Nuolialan koululla, Naistenmatkan ja Kirkonkylän terveystaloilla ja Toivion sivuneuvolassa. Uutta terveyskeskusrakennusta oli suunniteltu jo varhain ja sitä varten oli järjestetty arkkitehtikilpailu vuonna 1971. Tästä huolimatta terveyskeskuksen toteuttamiseen meni kauan. Vuonna 1975 Pirkkala muodosti avohoidon lääkäripäivystyspiirin Nokian ja Mouhijärven kanssa, jossa lääkäripäivystys ja ensiapu sijaitsivat Nokialla.

    Vaikean tilanteen takia terveyskeskuksen rakentamista pyrittiin kiirehtimään ja lopulta vasta vuonna 1985 Pirkkalaan ryhdyttiin rakentamaan uutta terveyskeskusrakennusta, joka valmistui vuonna 1986. Rakennuksen suunnitteli vuonna 1984 rakennusarkkitehti Veikko Voutilainen, joka suunnitteli useita terveyskeskuksia ja Pirkanmaan alueella Ikaalisten terveyskeskuksen ja Punkalaitumen terveysaseman laajennuksen. Avohoitotilojen lisäksi terveyskeskus käsitti 40-paikkaisen vuodeosaston. Terveyskeskuksessa aloitettiin ympärivuorokautinen päivystys.

    Osittain kaksikerroksinen, betonirunkoinen ja tiilivuorattu rakennus rakennettiin paikalla. Rakennuksen alkuperäinen osa käsitti nykyisen kokonaisuuden pohjamalliltaan haarautuvan koillisosan.

    Rakennus laajennettiin nykyiseen runkomalliinsa 2000-luvulla ja laajennuksen sekä alkuperäisen osan saneerauksen suunnitteli vuosina 2005-2007 arkkitehti (SAFA) Ilkka Mannila, joka on toteuttanut Pirkanmaan alueella myös Ylöjärven terveyskeskuksen mittavan laajennuksen.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Pirkkalan terveyskeskus sijaitsee Naistenmatkan alueella Lentoasemantien varressa maisemallisesti näkyvällä paikalla Lepomoision asuinalueen laidalla. Lentoasemantien toisella puolella on havaittavissa vielä perinteisempää viljelymaisemaa. 7

    Terveyskeskussairaalan edustalla olevan asfaltoidun alueen keskellä on ympäriajettava pieni nurmikaistale. Rakennuksen koillispuolella on metsäinen kalliorinne ja myös pohjoispuolen asuinalueen erottaa terveyskeskuksen pihapiiristä kapea metsäinen kaistale. Sekä terveyskeskussairaalan puolella sekä neuvolasiiven puolella on erilliset paikoitusalueet. Rakennuksen eteläpuolella oleva asfaltoitu piha-alue toimii pääosin lastaus- ym. huoltoalueena.

    Alkuperäisen terveyskeskussiiven sekä 2000-luvulla toteutetun laajennussiiven välissä on aidattu pääosin nurmipintainen sisäpiha-alue.

    Kirjalliset lähteet:
    Ihatsu, Sanna: Terveyttä kaikille - Terveyskeskukset 1970-luvulta 1990-luvulle. CasaCo Oy / Museovirasto 2014.

    Koivuniemi, Jussi, Kaarninen, Mervi & Kaarninen, Pekka: Nokian ja Pirkkalan historia 1865-1993. Nokian kaupunki ja Pirkkalan kunta 1994.

    Pirkkalainen 11.7.2007. (https://www.yumpu.com/fi/document/read/22784418/pirkkalaisen-taitto-11707indd-pirkkalainen)

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveyskeskus Lentoasemantie 60, 33960 Pirkkala hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta