Rakennetun ympäristön kohde Luopioisten terveysasema

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Pälkäne
    Vanha kunta:
    Luopioinen
    Inventointinumero:
    2020/0014
    Nimi:
    Luopioisten terveysasema
    Osoite:
    Pereentie 3, 36760 Luopioinen
    Kohdetyyppi:
    hoito
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    10.09.2020

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    arkkitehtoninen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemakokonaisuus
    Arvojen perustelu:
    ARVOT: Sosiaalihistoriallinen, rakennushistoriallinen, rakennustaiteellinen ja maisemallinen.

    Rakennus edustaa rakennusajankohdalleen tunnistettavaa ja pieneksi terveysasemaksi verrattain laadukasta arkkitehtuuria. Ulkoasu sekä sisätilat ovat säilyneet käytännössä alkuperäisessä asussaan. Pienehkö terveysasema muodostaa viereisen, samana vuonna valmistuneen sekä myös arkkitehtonisesti laadukkaan seurakuntaviraston sekä lähiympäristössä olevan liikerakennuksen kanssa 1980-luvun arkkitehtonisen kokonaisuuden, joka ilmentää samalla entisen Luopioisten kuntakeskuksen muutosta.

    Kohde sijaitsee maakunnallisesti merkittävässä Luopioisten kirkonkylän raitin ja pappilan rakennetussa kulttuuriympäristössä.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    ULKOASU

    Luopioisten pienehkö pohjamalliltaan suorakaiteen mallinen terveysasema valmistui vuonna 1986. Paikallaan tehty betonirunoinen ja lohkotiilivuorattu rakennus edustaa rakennusajankohdalleen tyypillistä laadukkaampaa suunnittelua. Valitettavasti rakennuksen alkuperäiset piirustukset ovat pohjapiirrosta lukuun ottamatta hävinneet, joten suunnittelija ei selvinnyt inventointivaiheessa.

    Rakennus on säilynyt ulkoisesti ja pääosin ilmeisesti myös sisätiloiltaan autenttisena. Rinteessä sijaitseva osittain kaksikerroksinen rakennus on vuorattu lohkotulla kalkkihiekkatiilellä. Aumakattoisen rakennuksen vesikatteena on vesikatteena alkuperäinen varttikate.

    Rakennuksen katolla on pulpettikattoinen kattolyhty, joka valaisee sisätiloissa rakennuksen keskellä olevaa aulatilaa ja portaikkoa.

    Puupuitteiset ikkunat ovat pääasiassa vinkkelin mallisia ja kolmeosaisia. Kolmeosasissa ikkunoissa alin ruutu on yläosastaan sisäänpäin aukeava tuuletusikkuna. Ikkunamalli myös vaihtelee kookkaammista ristikarmi-ikkunoista pohjakerroksen mataliin yläikkunoihin.

    Rakennuksen eteläpäädyssä on kulmikas viistolaudoitettu erkkeri. Sisäänvedetty pääsisäänkäynti sijaitsee rakennuksen luoteiskulmassa. Pohjakerroksessa rakennuksen vastakkaisessa kulmassa on myös erillinen sisäänvedetty sisäänkäynti, jonka yläpuolella oleva kulmaus on vuorattu viistolla ponttilaudoituksella.

    SISÄTILAT

    Rakennuksen sisätiloissa keskiosaa hallitsee kookas valettu portaikko, jossa on kaarevat seinät sekä kauniit kaarevat puukaiteet. Puumateriaali toistuu myös korkean aulatilan kattopalkeissa sekä seinillä olevissa puusäleiköissä. Ensimmäisessä kerroksessa aulatila kiertää portaikkoa ja vastaanotto- ym. huoneet sijoittuvat ulkoseinien puolelle. Korkeassa ja kattolyhdyn kohdalla kohoavassa odotusaulassa poikkeuksellisen yksityiskohdan luovat myös riippuvat kattovalaisimet.

    Rakennuksen pohjakerros on toiminut käytännössä hammashoitolan tiloina, henkilökunnan taukotiloina sekä teknisinä tiloina. Ensimmäisessä kerroksessa on puolestaan lääkärin ja terveydenhoitajien vastaanottotilat, neuvola sekä kotihoidon tilat.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Luopioisten terveysasema sijaitsee Pereentien varrella Luopioisten taajamakeskustaa halkovan Keskitien ja Luopioistentien välissä. Kohde sijaitsee maakunnallisesti merkittävässä Luopioisten kirkonkylän raitti ja pappila - rakennetussa kulttuuriympäristössä. Viereisillä tonteilla oleva rakennuskanta on ajallisesti kerrostunutta, mutta joukossa on myös terveysaseman kanssa samaa aikakautta edustavia rakennuksia, kuten liikerakennus sekä eteläpuolella naapuritontilla sijaitseva arkkitehtonisesti laadukkaampaa suunnittelua edustava valmistunut Luopioisten seurakuntakeskus, joka on valmistunut samana vuonna kuin terveystalo. Terveysaseman itäpuolella sijaitsee puolestaan Luopioisten seuratalo.

    Pihapiiri on hoidettu ja puistomainen varsinkin Pereentien puolella. Rinteessä sijaitseva tontti laskeutuu rakennuksen itäpuolella ja pihan alaosassa sijaitsee asfaltoitu paikoitusalue. Rakennusta reunustaa nurmikaistaleet, joissa on puu- ja pensasistutuksia. Rakennuksen edustalla Pereentien puolella kasvaa kookkaampia koivuja.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Rakennukset

  •  
    Tunnuskuva Rakennusnumero Nimi Osoite Rakennustyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
      Terveysasema Pereentie 3, 36760 Luopioinen hoitolaitos
     

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Pirkanmaan terveyskeskukset ( modernin rakennusperinnön teemainventointi ) Hämeenkyrö
    Ikaalinen
    Juupajoki
    Kangasala
    Kihniö
    Kuhmoinen
    Lempäälä
    Nokia
    Orivesi
    Parkano
    Pirkkala
    Punkalaidun
    Pälkäne
    Ruovesi
    Tampere
    Urjala
    Valkeakoski
    Vesilahti
    Virrat
    Ylöjärvi
    Akaa
    Mänttä-Vilppula
    Sastamala
     
      Rakennusinventointi
     
    31.08.2020 30.10.2020

Kartta