Tutkimushanke Tampere Kalkku Mustavuori Maa-aineksen poiston arkeologinen valvonta

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Tampere Kalkku Mustavuori Maa-aineksen poiston arkeologinen valvonta
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tampereella Mustavuoren laskettelukeskuksen lähellä sijaitsee 1. maailmansodan aikainen linnoiteketju Kalkku Mustavuori (muinaisjäännöstunnus 1000002010), joka on kiinteä muinaisjäännös. Mustavuoren laskettelurinteen pohjoispuolella kulkevan taistelukaivannon eteläpuolelle on maastopyöräilyrata, jonka rakentamisen/parantamisen yhteydessä hiekkaa ja maata on kasattu taistelukaivannon päälle ja reunoille.

    Kohteella suoritettiin maastokatselmus lokakuussa 2022 alueellisen vastuumuseon, maanomistajan ja alueen vuokraajan toimesta. Katselmuksessa sovittiin, että muinaisjäännösalueelle tuotu maa poistetaan arkeologin valvonnassa ja maastopyöräilyrataa muutetaan siten, että muinaisjäännös ja sen suoja-alue huomioidaan asianmukaisesti. Muinaisjäännösalueella tapahtuvaa työtä varten haettiin tutkimuslupa Museovirastolta.

    Mustavuoren muinaisjäännösalueen taistelukaivantoon laitetun maakasan ja maastopyöräreitin reunavallin poiston arkeologinen valvonta tehtiin marraskuussa 2022. Irtain maakasa oli suhteellisen helppo poistaa, sillä alkuperäinen maanpinta erottui tuodun hiekan alta tummempana ja maatuneen kasvuston sekaisena kerroksena. Taistelukaivannon viereen tehtyä maastopyöräilyramppia siirrettiin kolme metriä etelään. Taistelukaivannon länsireunassa irtainta maa-ainesta oli hyvin ohuelti, eikä sitä voinut poistaa rikkomatta alkuperäistä maanpintaa. Taistelukaivannon alkuperäinen muoto erottui hyvin ohuesta maakerroksesta huolimatta. Alue siistitään loppuun Mustavuori Oy:n toimesta täysin sulan maan aikaan.

    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Heilu Oy / Sinikka Kärkkäinen
    Hankkeen alkupvm:
    22.11.2022
    Hankkeen loppupvm:
    30.12.2022

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Kalkku Mustavuori Rahola/Villilä
     
      1000002010 puolustusvarustukset
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
     

Kartta