Maakuntamuseon lausunto 41 / 2012 TAMPERE, IV KAUPUNGINOSA, SATAKUNNANKATU 60 JA SEPÄNKATU 9, AMURIN KOULUN LAAJENNUS, ASEMAKAAVAN 8393 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI-SUUNNITELMA SEKÄ HAKIJAN VIITESUUNNITELMA

Takaisin

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kaupunginosa:
    IV - Amuri
    Dnro / vuosi: 41 / 2012
    Otsikko:
    TAMPERE, IV KAUPUNGINOSA, SATAKUNNANKATU 60 JA SEPÄNKATU 9, AMURIN KOULUN LAAJENNUS, ASEMAKAAVAN 8393 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI-SUUNNITELMA SEKÄ HAKIJAN VIITESUUNNITELMA
    Asiakirjan arkistotunnus, laji:
    12.03.01.10 Lausunto
    Lausunnon saaja:
    Tampereen kaupunki,kake/masu
    Lausunnon pvm:
    16.02.2012
    Tiivistelmä:
    Hankkeen tavoitteena on saada lisätilaa kansainväliseksi kouluksi muuttuvalle Amurin koululle. Lisäksi kaavalla ratkaistaan Sepänkadun muutosten vaikutukset koulun piha-alueeseen sekä turvataan koulun ja sen pihan kulttuuriympäristöarvojen säilyminen.

    Bertel Strömmerin ja Jaakko Ilveskosken suunnittelema Amurin koulun rakennuskanta on säilyttänyt alkuperäiset piirteensä ja on arvokas niin historiallisesti, rakennustaiteellisesti kuin myös osana Amurin sotien jälkeistä rakennuskantaa. Hankkeen tavoitteena on korvata Satakunnankadun puoleinen siipi aiempaa suuremmalla uudisrakennuksella.

    Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että kaava-alueelta ei tunneta muinaismuistolailla rauhoitettuja kiinteitä muinaisjäännöksiä eikä museolla ole tässä hankkeessa niistä johtuvaa huomautettavaa. Myös rakennetun ympäristön osalta selvitysaineistot ovat riittäviä.

    Pirkanmaan maakuntamuseo toteaa, että Amurin koulu muodostaa arvokkaan kokonaisuuden jonka kaupunkikuvallisia ja rakennustaiteellisia arvoja uudisrakentaminen heikentää. Pirkanmaan maakuntamuseo katsoo, että hanke on Amurin koulun erityisten rakennuskulttuuriarvojen kannalta haastava mutta mahdollinen. Hankkeen yhteydessä Amurin koulun ja sen piha-alueen arvot tulee huomioida asianmukaisin suojelumerkinnöin. Lisäksi tulee arvioida suojelumerkinnän tarvetta aula-, porras- ja käytävätilojen sekä ruokalan ja juhlasalin osalta.

    Kaavaluonnos tulee lähettää lausunnolle Pirkanmaan maakuntamuseoon.

Sisältö

  •  
    Lausunnon teksti

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      IV Amuri, Satakunnankadun pohjoispuoli Hallinnollinen alue kaupunkikortteli
    kaupunginosa
     

Rakennetun ympäristön kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Osoite Kohdetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
    Amurin koulu / Tampereen kansainvälinen koulu Fista   Amuri
     
    Satakunnankatu 60 opetus