Rakennetun ympäristön kohde Korkki

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Leiniälä
    Nimi:
    Korkki
    Osoite:
    Tampereentie 491
    Kohdetyyppi:
    asuinkiinteistö
    Historiallinen tilatyyppi:
    kantatalo
    Nykyinen tilatyyppi:
    muu tila
    Rakennusten lukumäärä:
    6
    Inventointipäivämäärä:
    15.11.2002

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    asutushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Entinen Laukulan kylän kantatalo, joka mainitaan 1770-luvun isojakokartassa, mutta jolla ei ko. kartalla ollut tonttia. Päärakennus 1914, aikakaudelle tyypillinen ja antikvaarisesti hyvin säilynyt, lisäksi navetta 1920-luvulta ja talousrakennuksia. Pihapiirin rakennukset muodostavat rakennusperinteisesti edustavan kokonaisuuden maisemallisesti keskeisellä paikalla.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Pihapiirissä on asuinrakennus (1914), navettarivi (1920-l.), aitta (1920-l.), puuvarasto (1900-l. alku), talousrakennus (1950-l.) sekä lämpökeskuksena toimiva kellari.

    1½-kerroksisen päärakennuksen perustuksena on lohkokivi. Hirsirunko on vuorattu vaakalaudoituksella, seinät ovat keltaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Katon itälappeessa on satulakattoinen frontoni, jossa on kaksi 4-ruutuista ikkunaa. Länsilappeessa on satulakattoinen ???. Rakennuksen ikkunoiden pohjana on t-ruudutus, alaosa on jaettu poikkipuulla neljään ruutuun ja yläosa pystypuulla kolmeen ruutuun. Pitkällä länsisivulla on kaksi yksikerroksista satulakattoista umpikuistia. Ulko-ovien yläpuolella on 4-ruutuiset kamanaikkunat. Päärakennus on kooltaan n. 20x10 metriä. Alakerrassa on viisi huonetta ja keittiö, yläkerrassa kolme huonetta. Rakennuksen eteläpäässä sijaitsevan pirtin tiilimuuri on alkuperäinen ja se on edelleen käytössä.

    1½-kerroksisen navettarivin perustuksena on lohkokivi. Hirsirunko on vuorattu peiterimoitetulla pystylaudoituksella, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu pellillä. Katon pohjoislappeessa on pulpettikattoinen frontoni. Keskellä pitkää pohjoisseinää on pyöreä AIV-torni. Länsipäädyssä on lohkokivistä rakennettu silta ylempään kerrokseen. Navetta on kooltaan 42x12 meteriä.

    Navetan länsipuolella on yksikerroksinen aitta, jonka perustuksena on lohkokivi. Hirsirunko on vuoraamaton, seinät ovat punaiset ja listat valkoiset. Satulakatto on katettu betonitiilillä. Aitan pohjoispuolella sijaitseva puuvarasto on satulakattoinen ja se on vuorattu pystylaudoituksella. Päärakennuksen eteläpuolella on kellari, jossa on tilan lämpökeskus. Rakennuksen perustuksena on betonivalu ja siinä on satulakatto. Runko on vuorattu pystylaudoituksella, seinät ovat keltaiset ja listat valkoiset.

    Pihapiirissä on lisäksi ollut ns. ratashuone, paja sekä muita pieniä rakennuksia, jotka on myöhemmin purettu. Päärakennuksen länsipuolella sen suuntaisesti on ollut vanha navettarivi, jossa on ollut tilaa 48:lle lehmälle. Se on purettu 1960-luvun alussa.

    Historia:
    Korkin tila kuului aiemmin Laukulan kylään, 1950- ja 60-lukujen taitteessa se siirrettiin kuuluvaksi Leiniälän kylään. Nykyisellä paikallaan tila on ollut pitkään ja siellä on toiminut mm. kestikievari. Kievarirakennus on sijainnut Tampereentien varressa tien suuntaisesti ja se on purettu luultavasti 1900-luvun alkupuolella. Tilan nykyinen rakennuskanta on peräisin 1900-luvun alkupuolelta.

    Nykyisen omistajan isä Ilmari Heikkilä on ostanut tilan Mouhijärveltä Hemming-nimisenä muuttaneelta Vihtori Korkilta vuonna 1919. Ilmari ja Alli Heikkilällä oli yhdeksän lasta, joista nykyinen omistaja on syntynyt talossa ja asunut siinä koko ikänsä. Alli Heikkilän jäätyä leskeksi hän piti taloa lastensa kanssa. Talossa on ollut neljä-viisi työmiestä sekä naispalvelusväkeä. Osa heistä yöpyi pirtissä, osa teki töitä kodeistaan.

    Päärakennus on rakennettu vuonna 1914. Ilmari Heikkilän ostaessa tilan vuonna 1919 päärakennuksen pohjoispään pari huonetta olivat vielä kehällä. Ilmari Heikkilä rakensi ne asuinkuntoon, samaan aikaan valmistui myös toinen kuisti. Rakennusta on peruskorjattu 1960-luvun alussa, myöhemmin on tehty vain pieniä korjauksia. Alkuperäinen huonejako on säilynyt.

    Navettarivi on rakennettu 1920-luvun alkupuolella. Siinä on ollut mm. 12x12 metrin suuruinen talli, nuoren karjan tilat sekä sikala. Se on tehty osittain karsinanavetaksi vuonna 1954. Vuonna 1973 sinne on asennettu putkilypsy ja lannanpoisto, samalla vuosikymmenellä on rakennettu pyöreä AIV-torni. Navetassa on pidetty karjaa vuoteen 1995 saakka, sen jälkeen se on ollut tyhjillään ja puutyötilana.

    Navetan länsipuolella sijaitsee aitta, joka on rakennettu luultavasti samoihin aikoihin navetan kanssa. Nykyisin aitassa on kylmäilmakuivuri. Aitan pohjoispuolella on ulkorakennus, joka on luultavasti rakennettu 1900-luvun alkupuolella. Siinä on nykyisin puuvarasto. Päärakennuksen kaakkoispuolella sijaitseva talousrakennus on rakennettu 1950-luvun alussa. Siinä on ollut sauna, paja ja traktoritalli. Sauna on ollut käytössä vuoteen 1965 saakka.

    Tilalla ei Ilmari Heikkilän aikana ole ollut torppia. Aikaisemmin tilaan kuului mm. Sammaljoen suunnassa sijaitseva Myllynpään torppa. Tilan pellot ovat nykyisin vuokralla, metsät ovat omassa käytössä.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Korkin päärakennus on Tampereentien varrella, pohjoispääty tien suuntaan. Loivan rinteen laella sijaitsevan päärakennuksen ympärillä on pihapuita sekä puutarha. Tilan rakennukset liittyvät laajempaan Rautaveden eteläpuolen kulttuurimaisemaan.
    Toimenpidesuositukset:
    Pihapiirin rakennuskannan säilyttäminen kokonaisuutena tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Päärakennusta ei saisi purkaa ja sitä koskevat muutos- ja korjaustyöt tulisi tehdä korostetun tarkkaan rakennuksen alkuperäisiä materiaaleja ja rakennustapaa kunnioittaen. Lähiympäristön rakentamisessa ja pihapiirin muutoksissa tulee huomioida alueen luonne ja maisemallinen merkitys.
    Kirjalliset lähteet:
    Vammalan-Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke. A. Rakennetun ympäristön selvitys. 1.painos 1997, 2. painos 1999.
    Suulliset lähteet:
    Lea ja Risto Heikkilä, Vammala

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Leiniälä Hallinnollinen alue  
    Avaa Sastamala
     
      Vehmaan-Leinilän-Ekon kulttuurimaisema Maakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Vammalan kulttuuriympäristöinventointi 2002. Rakennetun ympäristön selvitys. Lopenkulman osayleiskaava-alue Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
     
    01.01.2002 31.12.2002

Kartta