Tutkimushanke Tampere, Takahuhdinkatu 75:n kuusiaidan uusimiseen liittyvä arkeologinen valvonta

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Nimi:
    Tampere, Takahuhdinkatu 75:n kuusiaidan uusimiseen liittyvä arkeologinen valvonta
    Hankkeen tyyppi:
    Valvonta
    Hankkeen lyhyt kuvaus:
    Tampereen maakuntamuseo suoritti arkeologisen valvonnan Tampereen Takahuhdinkatu 75: ssä tapahtuneen kuusiaidan poistamiseen liittyneen kaivutyön johdosta. Toimenpidealueen lähellä sijaitsee rautakautinen röykkiökohde Linna (837010018), jonka maanalista laajuutta ei tunneta. Valvonnassa ei havaittu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä.
    Vastuutaho/vastuuhenkilö:
    Kirsi Luoto
    Hankkeen alkupvm:
    05.10.2011
    Hankkeen loppupvm:
    03.11.2011

Tekstitiedot

  •  
    Johdanto:
    Pirkanmaan maakuntamuseo suoritti 5.10.2011 arkeologisen valvonnan Tampereen Takahuhdinkatu 75:ssä sijaitsevan As Oy Haukkakartanon kiinteistön pihamaalla. Valvonta liittyi taloyhtiön vanhan kuusiaidan uusimiseen. Yhtiön pihapiirissä sijaitsee kiinteä muinaijsäännös Linna (mj.rek.nro 837010018), jonka tarkkaa maanalaista laajuutta ei tunneta. Uusittu kuusiaita sijaitsi muinaijsäännöksen välittömässä läheisyydessä ja oli mahdollista, että toimenpidealueella olisi ollut kiinteää muinaijsäännöstä. Tästä syystä maakuntamuseo edellytti asiasta antamassaan lausunnossa (Diar:237/2011), että kuusiaidan uusimiseen liittyvät kaivutyöt tulee tehdä arkeologin valvonnassa. Koska kyseessä oli taloyhtiön pienehkö työhanke, teki Pirkanmaan maakuntamuseo valvonnan virkatyönä. Valvonnan kenttätöistä ja raportoinnista vastasi maakuntamuseon tutkija Kirsi Luoto.
    Hankealue:
    Linnan röykkiökohde sijaitsee noin 4,7 km itäkaakkoon Tampereen Tuomiokirkosta, itä-Tampereella, Takahuhdin kaupunginosassa. Kohde sijaitsee nykyään kerrostalon pihapiirissä, pienen nurmella olevan mäen laella ja lounaisrinteessä. Uusittava kuusiaita sijaitsee vain 18 metrin päässä kohteen muinaisjäännösaluerajauksen eteläreunasta. Alueella on aikanaan sijainnut Linna-niminen tila.

    Valvonta-alue sijaitsee taloyhtiön pysäköintialueen itälaidalla kohdassa, jonne on lähivuosikymmenten aikana rakennettu suurjännitelinja ja valaisinpylväitä. Maapohja oli siis lähtkohtaisesti varsin rikkoutunut.

    Aikaisemmat hankkeet:
    -
    Menetelmät:
    Vanhan kuuusiaidan postaminen aloitettiin kaatamalla poistettavat kuuset. Tämä vaihe tapahtui jo ennen arkeologin saapumista paikalle, valvontaa edletävänä päivänä. Valvonta ajankohtaistui, kun kuusten kaadosta jääneitä kantoja ryhdyttiin poistamaan kaivinkoneella. Alueella sijaitsevan suurjännitejohdon linja merkittiin maahan ja johdosta katkaistiin myös virta.

    Käytännössä työ eteni niin, että kaivinkone kaivoi kantoja yksitellen maasta arkeologin valvoessa kaivutyötä. Kannot sijaitsivat lähekkäin, ja niiden ylös kaivamisesta syntyneistä kuopista muodostui pysäköintialueen itäreunalle ojamainen kaivanto. Kaivutyö pysäytettiin aina, kun arkeologi halusi tarkastella maannosta tarkemmin. Toimenpidealueesta otettiin digitaalikuvia ja työskentelyn yhteydessä tehdyistä havainnoista kirjoitettiin muistiinpanoja. Lopuksi kaivettu oja siitittiin ja tasoitettiin odottamaan siihen istutettavien kuusentaimien tuomista paikalle. Jälkityövaiheessa valvonta-alueesta piirrettiin yleiskartta käyttäen MapInfo-tietokoneohjelmaa ja otetut digitaalikuvat tallennettiin Tampereen Museoiden KuvaSiiri-tietokantaan.

    Tulokset:
    Valvonnan yhteydessä havaittiin pysäköintialueen itäreunan viereisen alueen maannoksen olevan sekaantunutta hiekansekaista multaa. Valvonnan yhteydessä ei havaittu merkkejä kiinteästä muinaisjäännöksestä. Löydöt, joita kaivetulta alueelta tehtiin, ajoittuivat 1900-luvulle Linnan tilan toiminta-aikaan ja tätä nuoremmiksi. Nuorimmat löydöistä ajoittuivat viime vuosituhannen viimeisille vuosikymmenille.
    Yhteenveto:
    Maannos uusitun kuusiaidan kohdalla oli sekaantunutta ja siitä tehdyt löydöt resenttejä. Valvonnan yhteydessä ei havaittu merkkejä kiinteästä muinaijsäännöksestä.
    Lähteet:
    -
    Löydöt:
    Ei luetteloituja löytöjä.

Media

  • Kohteen kuva

    DSCN3675.jpg

    • Kuvaaja: Kirsi Luoto
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Kantojen poistamisesta syntynyt ojamainen kaivanto valmiiksi kaivettuna. Kuvattu luoteesta.
    • Kuvausaika: 5.10.2011
    Kohteen kuva

    DSCN3661.jpg

    • Kuvaaja: Kirsi Luoto
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Työkuva: kaivinkone poistamassa kantoa.
    • Kuvausaika: 5.10.2011
    Kohteen kuva

    DSCN3657.jpg

    • Kuvaaja: Kirsi Luoto
    • Kuvatyyppi: Muu kuva
    • Kuvaus: Valvonta-alue kuvattuna luoteesta.
    • Kuvausaika: 5.10.2011

Arkeologiset kohteet

  • Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Kylä Kaupunginosa Muinaisjäännös­tunnus Muinaisjäännös­tyyppi Laji Ajoitus
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Linna Takahuhti/Pappila
     
      837010018 kivirakenteet
     
    kiinteä muinaisjäännös historiallinen
    rautakautinen?
     

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Tampere
     
      Takahuhti Hallinnollinen alue  

Kartta