Rakennetun ympäristön kohde Makasiinitontti

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Sastamala
    Vanha kunta:
    Vammala
    Kylä:
    Koski
    Nimi:
    Makasiinitontti
    Osoite:
    Ahoniityntie
    Kohdetyyppi:
    maatalous
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    1
    Inventointipäivämäärä:
    12.07.2003

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    taloushistoria
    Ympäristöarvo:
    maisemallisesti keskeinen sijainti
    Arvojen perustelu:
    Hyvin säilynyt Karkun viljamakasiini edustaa kuntiin 1800-luvulla perustettuja lainamakasiinejä. Nykyinen Ahoniityntie on ollut osa vanhaa Karkkuun vievää yleistä maantietä. Tie on säilynyt makasiinin kohdalla hiekkapintaisena ja kapeana.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Viljamakasiini on rakennettu yhtenäiselle lohkotuista kivistä tehdylle kivijalalle. Lyhytnurkkainen hirsirakennus on vuorattu keilapontatulla vaakalaudoituksella. Päätykolmioissa on käytetty leveästä laudasta tehtyä peiterimavuorausta. Maalina on käytetty punamultaa. Nurkat ovat suojattu valkoiseksi maalatuilla laudoilla. Seinän ja räystään välinen kattolista on tehty hirrestä ja profioloitu. Satulakatto on katettu betonitiilellä.

    Ovi on mustaksi maalattu vaakapaneelia, joiden reunoissa on profilointia. Koristeellinen avainkilpi. Portaat on rakennettu suurista taitavasti lohkotuista kivistä. Takaosassa on pieni puinen luukku, jonka aukossa on metalliristikko.

    Historia:
    Tontti, 0,55 hehtaaria, on lohkottu vuonna 1911 Äijärin talon maista.

    Karkun viljamakasiini rakennettiin vuonna 1834 ensin Sastamalan kirkolle. Perustajina Makasiini siirrettiin nykyiselle paikalle vuonna 1907. Tontin lahjoitti Kosken ratsutilan omistaja kapteeni Fredrik Ekholm. Siirron yhteydessä makasiini sain uuden kivijalan. Myös rungon verhous on 1900-luvun puolelta.

    Nykyisin viljamakasiini on hiljaisen hiekkatien varrella. Vuonna 1907 tie oli osa vanhaa Karkkuun vievää yleistä maantietä. Nykyisin makasiinin länsipuolella Karkkuun vievä Riippiläntie on noudattanut 1960-luvulta alkaen vanhaa 1890-luvulla rakennettua junaradan pohjaa.

    Ympäristö ja pihapiiri:
    Viljamakasiinin tontti sijaitsee entisen Karkkuun vievän yleisen maantien varrella. Nykyisin tie on jäänyt hiekkapintaiseksi paikallistieksi ja sen nimi on nykyisin Ahoniityntie. Viljamakasiinin pieni tontti on metsäisessä rinteessä. Tontilta on raivattu puustoa pois ja se on pääosin savipintainen. Ympärillä kasvaa etupäässä kuusimetsää. Länsipuolella on Ahoniityntien toisella puolella pieni peltoalue, jonka takana on Karkkuun vievä Riippiläntie. Viljamakasiini näkyy hyvin Karkkuun vievälle tielle.
    Toimenpidesuositukset:
    Rakennuksen lähiympäristö tulee pitää avoimena. Rakennuksen ulkoasu ja sisätilat tulisi säilyttää nykyisellään ja korjauksissa käyttää perinteisiä tapoja ja materiaaleja.
    Kaava:
    Kaavoittamaton
    Kirjalliset lähteet:
    A. Rakennetun ympäristön selvitys, Tarmo Peltonen, Vammalan - Mouhijärven kulttuuriympäristöjen kehityshanke/selvitysvaihe, 1997. Maarekisteri Vammalan kaupungista, Varsinais-Suomen maanmittauslaitoksen arkisto, Turku.

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Alueet

  •  
    Kunta
    Tunnuskuva Kunta Vanha kunta Nimi Alueluokka Aluetyyppi
    Avaa Sastamala
     
    Vammala
     
    Koski Hallinnollinen alue  

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Avaa Vammala. Rautaveden länsirannan rakennetun kulttuuriympäristön selvitys 2003. Sastamala
     
    Vammala
     
    Rakennusinventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.01.2003 31.12.2003

Kartta