Rakennetun ympäristön kohde Kalliola I

Takaisin Näytä Paikkatietoikkunan kartalla

Perustiedot

  •  
    Kunta:
    Tampere
    Kylä:
    Takahuhti
    Nimi:
    Kalliola I
    Osoite:
    Toimelantie 218
    Kohdetyyppi:
    vapaa-aika
    Historiallinen tilatyyppi:
    tontti
    Nykyinen tilatyyppi:
    tontti
    Rakennusten lukumäärä:
    3
    Inventointipäivämäärä:
    23.04.2004

Kulttuurihistorialliset arvot

  •  
    Rakennushistoriallinen arvo:
    rakennusperinteinen
    Historiallinen arvo:
    sosiaalihistoria
    Arvojen perustelu:
    Rantatontilla ovat asuinrakennus, ulkorakennus ja sauna 1900-luvun alkupuolelta. Rakennukset ovat säilyneet materiaaleiltaan hyvin. Muodostaa Kalliolan ja Toimelan kanssa pienen huvila-alueen vanhimman osan.

Tekstitiedot

  •  
    Kuvaus:
    Kalliola I tontilla on pieni huvilarakennus, varastorakennus ja sauna. Rakennukset ovat 1900-luvun alkupuolelta, mahdollisesti vasta 1930-luvulta.

    Asuinrakennus on rakennettu nurkkakiville. Hirsirunko on vuorattu valkoiseksi maalatulla keilapontatulla vaakalaudoituksella. Nurkka- ja ikkunoiden vuorilistat ovat valkoiset. Ikkunat ovat 6- tai 9-ruutuiset, keskimmäiset ruudut ovat muita suuremmat. Iisäksi on päädyissä on 1-ruutuisia pieniä rombi-ikkunoita. Ikkunoiden vuorilautojen muotoilussa ja tympanonkoristelussa on viitteitä kansallisromantiikkaan. Rakennuksen länsipuolella on aumakattoinen lasikuisti, jonka yläpuolella on parveke ja satulakattoinen frontoni. Parvekkeen kaide on kestopuuta. Satulakatto on katettu palahuovalla.

    Historia:
    Kalliola I on lohkottu Irjalan tilasta vuonna 1936. Tontin, 0,135 hehtaaria, omistaksi merkittiin Juho Anselm ja Hilda Nieminen.
    Ympäristö ja pihapiiri:
    Asuinrakennnus on rakennettu metsäiseen kalliorinteeseen lähelle rantaa. Pieni tontti on pääosin luonnontilainen. Pihaa on laatoitettu liuskekivillä. Pihakasvillisuutta ovat vuorenkilvet. Saunarakennus on rannassa jyrkän kalliorinteen juurella. Tonttia rajaa kestopuusta tehty aita.
    Toimenpidesuositukset:
    Toimelantien päässä on pieni kesämökkialue, jonka tontit ja rakennuskanta ovat 1930–1940 ja 1960-luvulta. Vanhin säilynyt kokonaisuus on Toimelan, Kallion ja Kallio I :n tonttien rakennukset, jotka ovat 1930-luvulta. Rakennukset ovat säilyneet pääpiirteissään rakennusaikansa asussa ja materiaaleissa. Rakennukset tulisi säilyttää. Rakennetun ympäristön säilymiseen kokonaisuutena tulee kiinnittää huomioita ja erityisesti huvilat ja niihin liittyvät vanhat talous- ja saunarakennukset tulisi säilyttää. Alkuperäiset rakennusosat tulisi säilyttää ja korjaustoimenpiteissä tulisi käyttää perinteisiä materiaaleja ja rakennustapoja. Uudisrakentaminen tulee korostetun tarkkaan sopeuttaa nykyiseen rakennuskantaan mittakaavan, materiaalien ja värien suhteen.
    Kaava:
    Yleiskaava
    Kirjalliset lähteet:
    Kiinteistörekisteri, Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto, Tampere

Media

  • Kohteen kuva

    • Kuvaaja:
    • Kuvatyyppi:
    • Kuvaus:
    • Kuvausaika:

Hankkeet

  • Tunnuskuva Nimi Kunta Vanha kunta Hankkeen tyyppi Hankkeen alkupvm Hankkeen loppupvm
    Kohteen kuva 
    Avaa
    Kauppi-Niihaman osayleiskaava-alueen kulttuuriympäristöselvitys Tampere
     
      Arkeologinen inventointi
    Kulttuuriympäristöinventointi
     
    01.04.2004 31.05.2004

Kartta